4. heinä, 2017

Tsoukki

Palataanpa tähän alkuun eiliseen rahanvaihto-ohjeistukseen. Siitä oli aivan tietoisesti jätetty pois paikalliset rahavaihtopiste/kojut, joita löytyy jopa täältä meidän pikku kylältäkin nopeasti laskettuna ainakin kahdeksan kappaletta. Splitin lukemaa en uskalla edes arvailla. Ja tuo on juuri se syy, miksi ne eivät olleet mukana vertailussa. Vaihtopisteitä on niin paljon ja ne ovat kaikki niin erilaisia, että niiden vertailuun olisi tarvittu aivan liian paljon aikaa, vaivaa ja rahaa.

Mutta lisätäänpä vielä yksi tarkitettu nostohinta vielä eiliseen vertailuun. Nostin huvikseni eilen 1000 kunaa Osuuspankin tilitäni (accept without conversation) ja maksoin 143,27 euroa (sis.kuluja 5,44), joka sijoittuu eilisen vertailun sijalle kaksi. Halvin on edelleen täällä paikallisessa pankissa vaihdetut eurot, mutta Osuuspankki voittaa mennen tullen esim. Nordean. Voittaa niukasti jopa suomalaisen Forexin. Kannattaa siis tarkistaa oman pankin kulurakenne ennenkuin päättää elää pelkästään automaattinostojen varassa lomallaan. Itse jatkan vakiintunutta tapaani siirtää rahat paikalliselle tililleni Suomen tililtä, odottelen ne muutamat päivät rahojen siirtymistä ja käytän sitten paikallisen pankin kortteja ja automaatteja. Se on minun tapauksessa näemmä selvästi edullisin vaihtoehto kun niitä miljooniani käytän/nostan/siirtelen. Ja ennekaikkea se mukavin ja joustavin tapa.

Tärkeä lisäys vielä; kun menette pankkiin rahaa vaihtamaan, muistakaa ottaa passi mukaan! Ne nimittäin kysyvät sitä.

Me virittelimme eilen ystävälleni ihan pienen tsoukin. Hän tuli kolmen viikon reissultaan Kanadasta takaisin kotiin ja olimme hänen vaimonsa kanssa vastassa kentällä. Paitsi että kun hän tuli ulos department -alueelta, häntä olikin vastassa vain allekirjoittanut. Vaimonsa oli piilossa ulko-ovien takana. Alunperin minulla piti olla vielä kukka mukanani, mutta ihan siihen emme sentään venyneet. Siitäkin huolimatta kaverin naama oli näkemisen arvoinen kun hän havaitsi vain minun olevan vastassa. Sanoin vielä ettei vaimonsa halunnut tulla ja lähetti siksi minut...... Ihan pikkaisen nauratti.

Ja sitten takaisin turistiohjeistukseen. Ja aikatauluihin. Itse olen, ja uskoisin että aika moni suomalainenkin on, tottunut suomalais-luterilaisiin aikatauluihin joissa aamuisin noustaan ylös aikaisin, touhutaan päivällä mitä touhutaan ja illalla sitten mennään nukkumaan aikaisin. Vaan eipä kannata jos olette lomalla Splitin seudulla. Täällä elämä nimittäin alkaa vasta tuossa seitsemän-kahdeksan aikoihin. Tuolloin paikalliset lähtevät liikkeelle, kuka ihan vain kävelemään, kuka kahville/oluelle, kuka syömään. Niinpä tuo miedän Riva eli rantakatu, joka iltapäiväolueiden aikaan on melkoisen tyhjä varsinkin paikallisista, oli esimerkiksi eilen illalla yhdeksän aikoihin aivan täynnä ihmisiä suorittamassa noita edellä mainittuja aktiviteetteja. Joten vahva suositus; kun olette sen aamupalanne syöneet ja maanneet rannalla ja/tai käyneet retkellä tai mitä ikinä päivisin sitten teettekin, nukkukaa pikku päikkärit ja lähtekää liikkeelle uudestaan tuossa kahdeksan pintaan. Silloin kaikki muutkin ovat siellä.

Taisin luvata eilisessä jutussani kirjoittaa Splitin turismin yhdestä häpeäpilkusta. Josta olen kirjoittanut toki aiemminkin. Se on tuo meidän (Split) lentokenttä, joka jostain käsittämättömästä syystä on remontissa juurikin parhaimpaan turistiaikaan. Remontti tarkoittaa pitkiä jonoja, odotusalueita ilman minkäänlaisia palveluja tai edes riittävää määrää penkkejä ihmisille istua. Ei todellakaan ole mukavaa päättää lomaansa seisoskelemalla tax free alueella turvatarkastuksen jälkeen pari tuntia kun sinua on kehoitettu menemään kentälle ajoissa koska se on ruuhkainen. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät että kyseessä on (toivottavasti) ohimenevä ongelma ja kun ensi kesänä tulevat lomalle tänne, kenttä toimii paremmin. Mutta ei ole mukava lukea ystävien päivityksiä heidän odotellessa lentoaan: 'Tämä on pahin kenttä missä olen ikinä ollut'. Varsinkin kun tiedän tyyppien matkustelleen todella paljon ja kokeneet sitä kautta hyvinkin erilaisia asioita.