6. heinä, 2017

Infoa, infoa, infoa

Tiedän että melkoinen määrä näidenkin turinoiden lukijoista on suuntaamassa tänne Kroatiaan ensi tai seuraavalla viikolla. Kiitoksia vain palautteista. Joten jatketaanpa turisti-infoja. Edeltävät osat löydätte helposti skrollaamalla sivuja hieman taaksepäin.

Tilanne on nyt se, että Kroatian ilmatieteenlaitos on antanut oranssin varoituksen lämpöaallosta joka iskee tänne meidän hoodeille, Splitin ympäristöön, viikonlopun aikana. Lämpöaaltovaroitus tarkoittaa sitä, että päivälämpötilat saattavat nousta vaarallisen korkeiksi, tässä tapauksessa jopa 35-37 asteeseen. Tämä saattaa tietty kuullostaa sangen houkuttelevalta jos on koko alkukesän tarponut Suomessa reippaasti alle 20 asteessa ja sateessa. Mutta nuo tuollaiset lämpötilat saattavat oikeasti olla jopa vaarallisia. Kannattaa siis tänne tultuanne juoda riittävästi, enkä tarkoita nyt pelkästään olutta tai viiniä, vaan vesipulloa kannattaa kanniskella mukana ihan koko ajan. Vettä saa pullotettuna ihan mistä kaupasta/kioskista tahansa, mutta myös hanavettä voi juoda ilman huolen häivää.

 Pää kannattaa suojata. Varsinkin jos joudutte/tahdotte oleskella suorassa auringonpaisteessa pitkiä aikoja. Huomioikaa se, että kun aurinko paistaa täällä, se paistaa suoraan ylhäältä alas, joten ihan joka paikasta ette löydä varjoisia paikkoja. Varsinkin lapsien suojaukseen kannattaa kiinnittää erityishuomio. Ja koska aurinko paistaa sangen kuumasti, aurinkorasvaa ei koskaan ole liikaa. Sitä kannatta levittää ihan vaikka kaupunkikävelylle, sillä kuten edellä todettu, niitä varjopaikkoja ei välttämättä ihan joka kohdasta löydy. Ihan omista, viime kesäisistä kokemuksista tiedän, että kun polttaa itsensä kunnolla, esimerkiksi nukkuminen saattaa olla melkoisen tuskainen operaatio. Muuista aktiviteeteista puhumattakaan.

Toinen, sangen huojentava tieto, josta paikalliset lehdet uutisoivat on se, että merivesi tässä Splitin ympäristössä on todella puhdasta. Eli kun menet uimaan, ei todellakaan tarvitse olla huolissaan bakteeriarmeijan hyökkäyksestä. Split-Dalmatian kansanterveyslaitos on tehnyt merivesitutkimuksen ja antanut niin meidän Kastelan kuin Splitin rannoille laatuluokitukset erinomainen tai paras mahdollinen hieman rannasta riippuen. Mutta voit siis turvallisin mielin sukeltaa Adrianmeren noin 23-25 asteiseisiin turkoisiin aaltoihin. Aivan kuten minä tulen tekemään heti tämän jutun kirjoittamisen jälkeen.

Jotta tämä ei menisi nyt aivan matkailumainokseksi, kerrottakoon tähän loppuun kantabaarimme Dupinin vihoviimeisestä testistä. Kuten olen joskus aiemmin kirjoitellut, baari päätti lisätä menuunsa t-bone steakin. Joka herätti huolta kaverissani, joka on kotona Kanadassa kasvattanut pihvikarjaa ja, ainakin omasta mielestään, tietää täsmälleen minkälainen oikein valmistettu t-bones steak maistuu ja näyttää. Eilen illalla Dupin tarjosi sitten kaverille t-luupihvin saadakseen kunnon arvostelut ja päättääkseen pitävätkö pihvin listallaan vai eivät.

Kuten arvata saattaa, eihän se nyt sitten ollut sellainen pihvi mikä ”oikea t-bone steak” pitäisi olla. Tämän arvasivat kaikki jotka tästä koesyönnistä tiesivät. Mutta arvostelu ei ollut kuitenkaan ihan niin tyrmäävä että Dupinin pitäisi vetää kyseinen tuote pois listaltaan. Eilinen pihvi sai jopa varauksellisia kehuja, vaikka kuulin useaan otteeseen ennen pihvin saapumista, että tiedän jo nyt ette tule pitämään siitä. Kyllä hän sitten lopulta piti. Ainakin vähän. Tai ei ainakaan tyrmännyt pihviä niinkuin joutui tyrmäämään itse valmistamansa t-bone steakin talven aikana. Eivät kuulemma osaa toimittaa oikean tyypistä lihaa t-luupihviin täällä Kroatiassa.

Itse söin täytetyn porsaanpihvin. Joka oli ihan ok. Eli asteikolla 4-10 korkeitaan 6,5. Totesin jälleen kerran hiljaa itsekseni, että kun nämä paikalliset osaavat tehdä todella hyviä pizzoja, pasta-annoksia, risottoja ja kalalautasia, miksen pysyttele niissä? Ihan turha lähteä edes kikkailemaan lihavaihtoehdoilla, joissa on aina suurempi riski sille että petyt.