14. heinä, 2017

Vauhdikkaan viikon vauhdikas päätös

Taisin eilen manata, että täällä meillä kaivattaisiin sateita pitkän hellejakson päätteeksi. Ja tulihan sitä vettä sitten vihdoin, iltapäivällä ripotteli ehkä noin 30 pisaraa. Loppuillan taivas oli (melkein) pilvessä, lisää vettä ei tullut ja lämpöä oli vielä joskus seitsemän aikoihin rapiat 34 astetta. Joten se niistä sateista sitten.

Sain toissapäivänä kysymyksen tuolta palutesivujen kautta. Siinä kysyttiin, että kuinka suuri pakolaisongelma Kroatiassa on kun maa sijaitsee kuitenkin todella lähellä Italiaa. Jossa pakolaisia riittää himpun verran yli omien tarpeiden. Koitin vastata, tapani mukaan, suoraan kysyjän sähköpostiin, mutta jostain syystä tuo mailiosoite ei toiminut, joten vastattakoon kysymykseen sitten tässä, ihan julkisesti.

Lyhyesti sanottuna, Kroatiassa ei ole pakolaisongelmaa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että täällä ei ole pakolaisia. Mistä se taas johtuu, sitä osaan vaan arvailla, mutta voisin villisti veikata että yksi syy saattaa olla maan olematon sosiaaliturva. Se tuskin houkuttelee pakolaisia. Ainakin jos turvan tasoa verrataan vaikkapa pohjoismaihin tai Saksaan, jonne suurin osa pakolaisista kuitenkin tuntuu suuntaavan. Toinen asiaan vaikuttava asia on aivan varmasti se, että Kroatia ei kuulu Shengen -alueeseen. Jos pakolainen saisikin oleskeluluvan täältä, se ei automaattisesti oikeuttaisi häntä matkustelemaan Shengen -alueella vapaasti. Kun Kroatia ei kuulu Shengennin, tällainen alueen ulkopuolinen maa ei varmastikkaan houkuttele ihan niin paljon kuin vaikkapa Italia joka takaa vapaan pääsyn Shengen -aluelle. Alueelle sisäänpääsyn jälkeenhän liikkuminen siellä on verrattain yksinkertaista.

Noihin palautteisiin liittyen, jos haluatte yksityisen vastauksen kysymyksiinne tai kommenteihinne, tarkistakaa että lomakkeen kysyessä sähköpostiosoitetta, käytätte osoittetta joka toimii. Muutoin saatan vastata kysymyksiinne joko täällä tai pahimmassa tapauksessa jättää kokonaan vastaamatta. Kiitos ymmärryksestänne.

Tämä perjantai alkoi sangen vaudikkaasti. Vanha Honor -puhelimeni nimittäin sanoi työsopimuksensa irti, sillä oli varmastikin työtunnit täynnä. Kun yritin avata sitä, se jumitti tiettyyn kohtaan eikä suostunut jatkaamaan siitä millään. Joten siis, puhelinkauppaan.

Puhelinkauppa sijaitsee onneksi noin kilometrin päässä asunnoltani, sillä kuten muistanette, autoni kanssa on hieman ongelmia. Hilpaisin myymälään ja ilmoitin että pitäisi puhelin saada. Onneksi paikalla oli englantia puhuva myyjätär, jonka kanssa päädyimme sitten Samsung Galaxy Junioriin. Puhelimeen, jolla voin surffailla netissä mutta joka ei sisällä paljon muita kikkailuhienouksia. Ja tuossa se nyt vieressä pötköttää odottaen että alkaisin latailla niitä appseja joita Honorissa oli. Ongelma on vaan siinä, että en välttämättä muista ihan kaikkea mitä olin ladannut. Vaikka toisaalta, jollen jotain muista, oliko se sittenkään lopulta niin tärkeä appsi?

Tämä kommunikaatiovälineen vaihto saattaa aiheuttaa hetkellisä katkoksia kommunikaatiooni, joten älkää hermostuko jollen ihan heti ja samantien vastaa. Lisäksi puhelinnumeroni tulee muuttumaan perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 24.00. Uudesta numerosta on ilmoitettu ja/tai tullaan iloittamaan niille joita asia mahdollisesti koskee ennen tuota ajankohtaa, mutta jos et ole uutta numeroani saanut huomiseen menessä ja sinusta tuntuu siltä että ihan välttämättä sen haluaisit, ole yhteyksissä. Toimitan sen sinulle ilomielin.

Sangen värikkään viikon jälkeen on mukava vetäytyä viikonlopun viettoon uutta luuria räpeltäen. Oikein hyvää viikonloppua ihan jokaikiselle, palataan asiaan taasen vaikkapa maanataina!