18. heinä, 2017

Dalmatia tulessa

Piti kirjoitella tänään aivan eri aiheista, mutta kyllähän Suomessakin uutiskynnyksen ylittänyt metsäpalo tuossa Splitin ympäristössä vie, ja on vienyt, täyden huomion. Tuo metsäpalo sai alkunsa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja levisi siitä siten, että yhdessä vaiheessa maanantai-iltana palomiehet joutuivat taistelemaan jo ihan tosisaan ettei palo olisi levinnyt itse Splitiin. Pikkaisen se ennätti kaupungin itäisiä lähiöitä poltaa kunnes palo saatiin siltä osin hallintaan.

Juuri tätä kirjoittaessani palolaitos ilmoittaa, että vaikka metsäpalo vielä roihuaakin tietyillä aluille, yön aikana tyyntynyt tuuli helpottaa sammutustöitä siten, että palo alkaa olla pääosin hallinnassa. Meillä täällä, noin 20-30 kilometrin päässä varsinaisesta palopaikasta, ilmassa tuoksuu selkeästi savu ja kun katsot tuonne etelän suuntaan, koko taivaanranta on peittynyt harmaaseen usvaan.

Suurimman ansion tuon palon talttutamisessa saa luonnollisesti palomiehet. Parhaimmillaan palohenkilöitä oli hommissa jopa 400 ja heitä oli tuotu paikalle ympäri Kroatiaa. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan tyypit taistelivat paloa vastaan jopa 35 tunnin vuoroja, eikä taistelua helpottanut yhtään se, että palolaitoksen kalusto on osittain melko vanhentunutta. Eräskin palomies kuvaili paloautoja lehdistölle toteamalla, että kalusto, jota he joutuvat käyttämään, on osittain vanhempaa kuin yksikään palomies. Toivottavasti tämä katastrofi avaa päättäjien silmät ja kaluston uusimiseen löytyy jostain rahaa. Veikkan nimittäin ettei tämä palo ollut sunkaan viimeinen palo joka Kroatiassa riehuu.

Suurpalo yhdisti myös kroatialaisia. Eilen illalla, palon riehuessa hurjimmillaan, ihmiset muodostivat vesiketjuja koittaessaan suojella kyliään ja talojaan tulelta. Myös yleensä niin eripuraiset jalkapallokannattajat yhdistivät voimansa,

Hajduk Splitin kannattajaryhmän Torcidin avuksi palomiehiä auttamaan saapuivat kannattajaryhmät ainakin Zagrebista, Osijekista ja Zadarista. Varsinkin tuo zagrebilaisen Bad Blue Boys -ryhmän saapuminen herättää kunnioitusta, Split ja Zagreb kun eivät oikein ole koskaan tulleet toimeen jalkapallokentällä eivätkä varsinkaan katsomossa.

Miten tämä kaikki vaikuttaa sitten täällä oleviin suomalaisturisteihin tai teihin, jotka vasta odottelette tai suunnittelette reissuanne? Vastaus on lyhyt; ei oikeastaan mitenkään. Paniikkiin ei ainakaan kannata ajautua. Jos olette jo paikanpäällä, terveen järjen käyttö on sallittua eikä kaduille kannata, ainakaan kovin lähellä palopaikkaa, mennä haahuilemaan ja kuvaamaan sitä 'maailman parasta otosta' Kroatian metsäpalosta. Kannattaa kuunnella paikallisten ohjeita ja neuvoja. Nyt kun tilanne näyttäisi hiljalleen rauhoittuvan, lomanne voi jatkua entisellään. Kunhan muistatte olla tarkkoina sen tulen kanssa.

Jos olette vasta tulossa, tervetuloa vaan. Elämä jatkuu kaikesta huolimatta, eikä täällä Splitin seudulla ole sen vaarallisempaa kuin missään muuallakaan eteläisessä Euroopassa. Kuuluu noita metsäpaloja olleen nimittäin muuallakin. Kun sitten vihdoin olette täällä ja loma on alkamassa, muistakaa olla tarkkoita sen tulen kanssa. Metsät ovat edelleen rutikuivat eikä paljoa vaadi että humahtaa uudelleen.

Suosittelen äärimmäisen lämpimästi tekemään matkustusilmoituksen erilaisten kriisitilanteiden varalle. Sen tekee sangen näppärästi netissä ja se helpottaa suomalaisviranomaisten yhteydenpitoa erilaisissa ongelmatilanteissa. Ja jos joku pelkää sitä, että kun ilmoittaa netissä 'olevansa siellä-ja-siellä', joku saattaa käyttää tätä tietoa vääriin tarkoituksiin, niin ihan lohdukseksi; kyllä se joku huomaa sinun olevan siellä-ja-siellä ihan seuraamalla Facebook -päivityksiäsi. Jossain kohdin sitä yksityisuuden suojaaa kannattaa ihan pikkaisen löysätä. Vaikka siinä samalla kun löysää sitä foliohattuaan.