19. heinä, 2017

Katastrofin jälkeen

Onneksi elämä alkaa hiljalleen palailla vanhoille, omille ja jonkun mielestä myös varmasti tylsille raiteilleen. Palo Splitissä on saatu hallintaan vaikkakin vielä eilen illalla tietyissä osissa paloaluetta kyti pesäkkeitä. Kyti jopa sen verran, että kun ilta-auringossa katselin Splititä, kaupunki oli verhoitunut savuverhoon. Edes Splitin takana yleensä erittäin hyvin erottuvat vuoret eivät näkyneet, sen verran nuo palopesäkkeet tuottivat edelleen savua. Mutta pahin on ohitse, jollei tuo nyt sitten leimahda uudelleen. Mikä sekin on ihan mahdollista, sen verran kuivaa meillä täällä on vieläkin. Ja kun tsekkasin säätiedotukset, seuraavat sateet näyttäisivät tulevan joskus elokuun alkupuolella. Niinpä, valitettavasti, pelkään ettei tuo tämän viikkoinen metsäpalo ole suinkaan viimeinen tälle kesälle.

Nyt, pari päivää metsäpalon jälkeen ihmisille alkaa selvitä kuinka suuresta paikallisesta katastrofista oli kysymys. En tiedä, ainakaan vielä, kuinka moni ihminen menetti kotinsa, mutta usealta meni puutarha tai muu kasvisto, jota vuorenrinteillä oli hoidettu suurella rakkaudella. Ihmisuhreja palo ei tietääkseni vaatinut, silmiini on osunut vain yksi uhri, joka hänkin kuoli sydänkohtaukseen, ei siis liekkien nielemänä. Toki näitä uhreja saattaa löytyä kunhan raivaustyöt pääsevät alkuun kunnolla. Jokatapauksessa metsäpalo oli suurin täällä Splitin seudulla yli 70 vuoteen.

Kuten eilen kirjoitin, tavallisille turisteille ei tuo palo aiheuttanut, eikä varsinkaan aiheuta enää, minkäänlaisia ongelmia. Voitte siis viettää, tai tulla viettämään, lomaanne tänne Splitin seudulle aivan rauhallisin mielin. Meillä ei ole täällä minkäänlaista sota- tai poikkeustilaa, kaikki palvelut toimivat ihan niinkuin aina ennenkin. Ilmassa saattaa olla hieman tavallista enemmän savua ja muutama tie edelleen suljettu, mutta siinä se ero sitten ihan normikeskiviikkoon onkin. Nämä asiat eivät vaikuta lomaanne mitenkään. Toki täälläkin paikalliset ihmiset puhuvat palosta paljon, jokaisella kun tuntuu olevan vähintäänkin sukulainen joka on kokenut metsäpalon todella läheltä, joten se on aihe jolla pääset jutun alkuun paikallisten kanssa helposti. Ota tuo vaikkapa iskuvinkkinä jos lomaromanssia etsit.

Oli mukava huomata ensinnäkin se, kuinka nämä kroaatit ovat valmiita auttamaan toisiaan kun on iso hätä. Kirjoitin jo eilen ämpäriketjuista joilla vettä vietiin palopaikoille kun koitettiin suojella joko omaa tai naapurin taloa/peltoa/puutarhaa/tms. ja eri jalkapallojoukkueiden kannattajaryhmien yhdistymisestä palomiesten työtä tukemaan. Satuin eksymään paikaliisen Hajduk Splitin kannattajaryhmän Facebook -sivulle, jossa yksiselitteisesti ilmoitettiin, että ryhmän jäsenten pitää ilmoittautua tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Kyse ei ollut pyynnöstä, vaan käskystä tyyliin sinähän olet siellä. Sitten lähdettiin paikallisen palopäällikön oheiden mukaan auttamaan metsäpalon sammuttamisessa. Nostan hattuani todella korkealle moisesta solidaarisuudesta. Kroatian pääministeri joutui hieman kiusalliseen tilanteeseen, kun häneltä kysyttiin, että kuinka usein huligaaneiksi haukutut kannattajat voivat olla parhaiten organisoitu ryhmä palomiehiä lukuunottamatta moiseen avustustoimintaan. Ei sitten ihan löytynyt vastausta.....

Toinen asia joka oli mukava huomata, oli Suomen Zagrebin lähetystön aktiivisuus tiedottamisessa. He eivät tietenkään kertoneet ihan jokaisesta rasahduksesta, mutta pitivät niin Facebook- kuin Twitter -tileillään porukat erittäin hyvin ajantasalla mitä tapahtuu. Suuri kiitos siitä sinne Zagrebiin. Toki olen lukenut täällä lomailijoiden kommentteja siitä kuinka lähestystö ei informoinut heitä heidän omalla äidinkielellään juuri silloin kuin heillä oli joku ongelma mielensä päällä. Näitä mielensäpahoittajia tuntuu riittävän.

Myös paikalliset, täällä asuvat suomalaiset, informoivat toisiaan ja turisteja kiitettävästi. Facebookissa pyöri monta sivua, joissa sai tietoa palosta ja sen edistymisestä, osassa kykeni jopa seuramaan palon edistymistä lähes reaaliajassa koska sivun omistajat asuivat lähes palopaikkassa. Monessa mökissä oli kuulemma jo evakuointikassit pakattu ja eteisessä odottamassa kun tulen etenemistä alas vuorenrinnettä katseltiin parvekkeelta. Mitä olen ymmärtänyt, osalla tilanne oli melko kriittinen. Onneksi kaikki ystäväni ja tuttavani kuuluvat olevan kunnossa.

Eiköhän tämä tämänkertainen palo, ilman mitään suurempia yllätyksiä, ala olla tämän kirjoituksen jälkeen taputeltu. Huomenna palataan sitten taas normijuttuihin. Toivottavasti.