20. heinä, 2017

Tomaattiaika

Nyt on metsäpalokatastrofi käsitelty, pikkuisia paloja ja palonalkuja toki tuolla metsässä vielä esiintyy, mutta minkäänlaiseen paniikkiin ei todellakaan ole syytä kenelläkään. Ei ole ollut eikä varsinkaan ole enää. Tämä palo on pääsääntöisesti hoidettu, ja niinkuin sanottu, sitä seuraavaa sitten vaan odotellessa. Se kun tulee valitettavasti ennemmin tai myöhemmin. Tässä välissä on aivan turha lietsoa paniikkia jos paniikkiin ei ole aiheitta. Varsinkin kun tämänhetkiset palot eivät uhkaa ketään eivätkä mitään. Sillä aina löytyy ihmisiä, jotka ylireagoivat. Vaikka todennäköisyys sille, että mikään metsäpalo täällä vaikuttaisi yhtään mitenkään normiturististin elämään on yhtä suuri kuin joutua Suomessa esiintyvän trombin uhriksi. 

Vaan näyttävät iltapäivälehdetkin revittelevän palolla. Oheisesta Ilta-Sanomien eilisestä otsikosta saattaisi päätellä että turistit joutuivat juoksemalla päätä pahkaan pakenemaan metsäpaloa, vaikka kysymyksessä oli seurue, joka ihan itse päätti siirtyä paikasta a paikkaan b. Koska savunmuodostus oli niin kova. Minkäänlaisesta uhasta ei siis tuossakaan ollut kyse.

Sitten aivan toisiin asioihin. Meillä on täällä tomaattikausi parhaimmilaan joka näkyy mm. minun ruokavaliossani siten, että olen syönyt nyt reilun viikon kaikenmaailman tomaattipohjaisia ruokia. En todellakaan aio alkaa jakaa reseptejä, sillä se ei ole minun vankinta osaamisaluetta ja netistä löytyy useita erilaisia reseptisivustoja kuten nyt vaikkapa tämä suomalais-kroatialaiseen ruokaan keskittynyt Facebook -sivusto. Minä olen väsännyt omilla, kohtuullisen vajaavaisilla taidoillani hyvinkin, monenlaista tomaattiruokia. On ollut salaatteja jos jonkinlaisia, mutta ehdoton suosikkini on jostain vegaani(!)sivustolta löytämäni resepti uunitomaateista, joissa vuokaan ladotaan tomaatteja, sipulia, valkosipulia ja mausteita kerroksittain. Koko komeus paistetaan sitten uunissa. Pakko tosin myöntää, että ihan pikkaisen olen tuunaillut paistosta vegaaniversiosta, olen lisännyt siihen niin juustoa kuin pekoniakin. Mutta hyvää on ollut. Varsinkin kun niitä tomaatteja voi käydä hakemassa tuosta puutarhasta suoraan puskasta. Ne maistuvat nimittäin, ihan au naturel, hieman erilaisilta kuin kaupan tomaatit.

On ollut paljon puhetta Kroatian säistä viime aikoina. Tai oikeastaan koko kuluvan kesän. Täällä kun on ollut ei pelkästään kuivaa vaan myös erittäin kuumaa. Eikä tilanne tunnu olevan muuttumassa ainakaan lähiaikoina, Kroatian ilmatieteenlaitos on nimittäin antanut tänne meidän huudeille, Splitin seudulle siis, keltaisen varoituksen erittäin kuumasta ilmasta loppuviikolle. Tänään torstaina on luvassa vain 32 astetta, mutta perjantaista alkaen luvassa onkin sitten viikon verran 33-35 astetta päivittäin. Ja kuten saatatte arvata, eipä ole pahemmin sadepilviä sääkartoilla.

Kesäinen rauhani on sitten kadonnut. Tähän asti, varmaan reilun kuukauden, yläkerran naapurit ovat olleet jossain reissun päällä, olisivatko olleet mökillään tai jossain. Nyt perhe palasi eilen illalla. Eikä siinä mitään, onhan se mukava saada vähän elämää tähän meidänkin pienkerrostaloon (kolme asuntoa). Mutta siinä samalla saan taas kuunnella mm. Fur Eliseä pianolla, tosin aika hyvin soitettuna, mutta myös biisejä joita ei ole ihan vielä harjoiteltu loppuun asti. Myös kantapääjuoksu kuuluu yläkerrasta sangen selkeästi kun leikitään hippaa, sillä tämän meidän talon äänieristys on kyllä unohtunut kaupan hyllylle tai raksamiesten pakkiin kun tätä taloa rakennettiin. Vaan eiköhän tästäkin selvitä.....