26. heinä, 2017

Jäitä hattuun

Eihän sitä ukkos-, tai edes sadekuuroa, sitten tullut tänne meille eilenkään. Ei vaikka sitä kuinka odoteltiin. Ihan pikkaisen kateellisena lueskelin Facbookista kanssasuomalaisten päivityksiä ympäri Kroatiaa kuinka olivat kastuneet raikkaassa aamusateessa, kuinka ilma oli raikasta öisen ukkoskuuron jälkeen tai kuinka koiraa ulkoilutettiin kesäsateen kastelemana. Enpä ole aiemmin edes kuvitellut olevani kateellinen jollekulle että joutuu tekemään askareitaan sateessa! Meillä aamu oli pilvinen, taivaalta tuli ehkä kymmenen teevadin kokoista sadepisaraa, mutta se oli sitten siinä. Muutoin jatkui painostava helle. Tai no, täkälaisen mittapuun mukaan ei niinkään painostava, lämpöähän ei ollut kuin 28 astetta, mutta kyllä noillakin asteilla hiki saatiin hyvin pintaan. Eikä yhtään paremmalta näytä tänäänkään, aurinko paistaa täysin siniseltä ja lämpöä on juuri nyt, kello 08.00, 26 astetta.

Olin ohjelmoinut eiliset aivoni siihen asentoon, että aamulla sataa. Silloin on siis hyvä hetki siivota. Ja vaikka sitten ei satanut, niin kun ne miehiset aivot olivat sen yhden impulssin saaneet, sittenhän sitä siivottiin. Siivottiin, vaikka hiki lensi. Olen kuitenkin sangen ylpeä itsestäni että tein tuon uroteon tehdyksi, sillä vaihdoin jopa lakanat. Se kun on siivoamisessa se kaikkein pahin rasti. Eilen olikin sitten mukava kellahtaa puhtaalta tuoksuviin lakanoihin ja aloittaa hien kerryttäminen taas uuteen lakanasettiin. Minulla kun ei ole ilmastointia makuuhuoneessa. Siksipä jotkut yöt saattavat olla siis sangen hikisiä. Ja ihan eri syistä kuin te pervot nyt kuvittelette.....

Mutta sitten ihan eri asioihin. Meillä täällä Splitin seudulla oli suuri metsäpalo viikko sitten kuten varmasti suurin osa lukijoistani muistaa. Palo oli sen verran 'raju', että se vaikutti noin kymmenen (10) normituristin lomanviettoon. Tosin lähinnä vain siten, että he joutuivat muuttamaan mm. ajoreittejään suunnitellusta. Kenelläkään turistilla, ei suomalaisella eikä kenelläkään muullakaan, ollut oikeasti minkäänlaista todellista hätää tuon kieltämättä verraittain suuren palon takia.

Asialla kuitenkin reviteltiin lehdistössä sen verran, että herkimmille jäi pelko että uskaltaako sinne Kroatiaan tulla lomalla kun siellä on niitä metsäpaloja. Kun meillä on tuo vauvakin..... Olen saanut useammankin yhteydenoton pohjalta, että voiko sinne tulla lomalle jos taas jossain leimahtaa ja sitä savua tulee ja teitä suljetaan eikä lentokentällekään pääse ja ja ja…...

Ensinnäkin, kesäiset metsäpalot nyt vaan kuuluvat tänne eteläiseen Eurooppaan. Ihan nopealla googlauksella löysin Kroatian metsäpalon lisäksi metsää palavan tai palaneen mm. Italiassa, Ranskassa, Kreikassa, Makedeoniassa, Kanarian saarilla ja Bulgariassa. Nämä meidän palot eivät ole siis mitään ainutlaatuisia. Eikä yhdessäkään noista paloista ole turisteille ollut pienintäkään vaaraa tai uhkaa. Siis ei minkäänlaista. Eikä yhdessäkään. Ei edes sille vauvalle.

Mitä tulee sitten näihin Kroatian metsäpaloihin, niitä sattuu jokainen kesä. Isompia ja pienempiä. Niitä on sattunut viime kesänä, sitä edeltävänä kesänä ja niitä sattuu tänä kesänä. Aivan varmasti metsää tulee palamaan myös vuoden päästä kesällä. Mutta edelleen, yhdenkään palon ei tiedetä aiheuttaneen minkäänlaista vaaraa yhdellekään turistille. Ei edes sille kaikkein herkimmälle tyypille, joka pelästyy sitä jos taivaanrannassa nousee yksikin savupatsas ja paloauto ajaa pillit päällä hotellin ohi. Turistiatraktiot kun hyvin harvoin sijaitsevat keskellä asumatonta metsää missä nuo palot yleensä riehuvat.

Kaiken lisäksi paikalliset tietävät sangen hyvin paloherkät alueet. Eli paloihin on varauduttu etukäteen. Niinpä Splitin kaltaisia suurpaloja sattuu hyvin harvoin. Myös palolaitos, huolimatta huutavasta kalustopulastaan, on sangen tottunut ja näin ollen taitava sammutaan metsäpaloja.

Yhteenvetona kaikesta tuosta edellä olevasta, voidaan sanoa, että matkustaminen niin Kroatiaan kuin mihin tahansa muuhun Etelä-Euroopann maahan on ainakin metsäpaloja ajatellen turvallista. Ainahan voi sattua mitä tahansa, kuten vaikkapa Kos -saaren maanjäristys, mutta jos kaikkea alkaa pelätä, rajoittaa se melkolailla elämää. Joten tervetuloa vaan nauttimaan näistä helteistä.