28. heinä, 2017

Heinäkuun viimeinen viikonloppu

Niin se olisi sitten taas yksi viikko, itseasiassa yksi kuukausi, vaipumassa muistojen joukkoon. No joo, heinäkuu jatkuu vielä viikonlopun yli maanantain, mutta sen jälkeen siirrytään sitten jo elokuuhun. Elokuuhun, joka Suomessa alkaa olla jo lähes syyskuukausi, mutta täällä Euroopassa vielä aivan täysi lomakuukausi.

Tuosta lomakuukaudesta hyvänä esimerkkinä toimii se, että paikalliset tiedotusvälineet varoittelevat liikkumassa tulevana viikonloppuna moottoriteillä tai rajojen ylityspaikoilla. Niille kun odotellaan suurimpia ruuhkia tälle kesälle johtuen siitä, että Keski-Eurooppa lähtee lomille. Itävalta, Tsekki ja Slovakia aloittavat lomakuukautensa ja naapurivaltiot kuten Slovenia, Bosnia & Herzegovinia ja Serbia jatkavat omiaan. Lisäksi Saksan kaksi osavaltiota, Baden Wurttemberg ja Baijeri pumppaa kansalaisiaan alkavilleen lomille ulos maasta. Tiedän ihan omasta kokemuksesta että kun tietyt osavaltiot Saksassa aloittavat lomansa, ruuhkat ovat jotain täysin käsittämättömiä. Ja vaikka saksalaiset eivät enää välttämättä Kroatiaan pysähtyisikään (kts. eilinen turistikatsaus), he ajelevat maan läpi matkallaan muualle Balkanille. Joten tiet saattavat siis ruuhkautua. Suurimpia ruuhkia odotellaan rajoille mutta myös moottoriteiden maksupaikat saattavat ruuhkautua. Tästä syystä rekkojen (yli7,5 tonnia) liikennöintiä on rajoitettu ja osittain jopa kielletty Kroatian suurimmilla moottoriteillä niin lauantaina 29.07. kuin sunnuntaina 30.07.

Onneksi itse ei tarvitse matkustaa tänä viikonloppuna mihinkään muualle kuin näihin meidän lähikauppoihin. Ja tietysti iltapäiväoluelle kavereiden kanssa tuonne meidän Rivalle. Päivittäin..... Siellä on mielenkiintoista seurata kuinka rannan turistivirrat tulevina viikkoina muuttuvat. Vai muuttuvatko ne? Tähän asti on ollut melkoisen vaikea nostaa esille yhtä eniten esiintyvää kansallisuutta, joita arvioimme kuulemiemme kielien perusteella. Melkoisesti on kuultu mm. norjaa (tai tanskaa, niitähän kun ei välttämättä erota toisistaan), englantia, ruotsia ja joskus harvoin jopa suomea. Minun empiirisen kokemuksen perusteella saksaa kuului alkukesästä enemmän kuin vaikkapa juuri nyt. Mutta tämä ei siis ole mikään tieteellinen tutkimus.

Sitten aivan eri asioihin. Nimittäin hyttysiin. Tai itseasiassa yhteen hyttyseen. Epäilen vahvasti, että minun makuuhuoneessa asuu hyttynen, jolla on harvinaisen v..ttumainen luonne. Tämä neiti, tai rouva, istuskelee kaikessa rauhassa jossain hyllyn kulmalla ja odottelee että nukahdan kunnolla. Ja alkaa sitten sen sangen ärsyttävän ininänsä korvani juuressa. Juuri kun olen syvimmässä unessa. Eli joskus kolmen-neljän aikoihin aamuyöstä. Ei auta myrkyt eikä elktroniset hyttyskarkoittimet. Minun henkilökohtainen hyttynen on hereillä jokaikinen yö.

Mitä sitten tällä viikolla on saatu aikaiseksi? No, eipä mitään sen suurempaa. Blogissa ollaan ihmetelty kroatialaista tapaa tehdä asioita vaikkapa auton ostossa, on ihmetelty ihmisten innokkuutta valittaa asioista jotka eivät edes heille kuulu ja kaiken kaikkiaan byrokratiaa johon tässä maassa aina ajoittain törmää. Jos teet jotain joka näkyy ulospäin, kuten rakennat sinänsä luvalliselle ravintolalle sinänsä luvallista terassia tai leikkaat maantien varressa olevaa pensasaitaa, saat todennäköisesti jonkinasteisen tarkastajan kimppuusi koska joku/jotkut ovat valittaneet asiasta.

Mutta koska valittaminen on mukavaa, valitin minäkin päättyneellä viikolla. Valitin lähinnä tosin vain säästä, sillä niitä kauan kaivattuja ukkos- tai sadekuuroja ei sitten lupauksista huolimatta tullutkaan. Kuivuus ja lähes piinaavaksi hiljalleen muuttuva helle vaan jatkuivat.

Vaan löytyipä menneellä viikolla se toinen ravintola Kroatiassa jossa osataan valmista kunnon pihvi! Kohtuullisen arvokas tosin, mutta muutoin erinomainen. Vahva suositus vierailla Kastel Novin Rivalla ravintola Beltiksessä.

Siinäpä se viikko pähkinäkuoressa. Nyt sitten viikonlopun viettoon. Linjoille uusien juttujen kanssa sitten taas maanantaina. Oikein hyvää viikonloppua ihan kaikille.