31. heinä, 2017

Hidasta elämää

Ihan tähän alkuun varoitus. Tämän päivän blogi ei tule sisältämään mitään ylimaallisia viisauksia, ei ohjeita eikä vinkkejä miten ja missä voisitte aikaa lomallanne Kroatiassa viettää. Tämä blogi ei tule sisältämään edes nenä pystyssä suoritettua jeesustelua eikä pikkusievää besserwisseröintiä. Ei, tämän päivän blogi kertoo ihan tavallisen suomalaisen ihan tavallisesta viikonlopusta kesäisessä, olkookin että sangen helteisessä, pikkukylässä Dalmatian rannikolla. Eli palataan juurille. Onhan näiden sivujen nimikin sentään 'Hidasta Elämää Kroatiassa.' Kerrotaan siitä sitten.

Ennen tuota kuitenkin suuret tsemppitoivotukset kaikille jotka palaavat töihin heinäkuisen lomansa jälkeen. Kyllä se it-tuki sen teidän lomalla unohtuneen salasanan saa palautetuksi, älkää turhia huoliko.....

Paikalliset tiedotusvälineet ovat uutisoineet jo pitkään turistien häiritsevästä käytöksestä Kroatiassa ja nyt viikonlopun aikana uutinen oli levinnyt myös Ylen verkkopalvelun sivuille. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, Yle uutisoi että Kroatia alkaa sakottamaan mm. turistien häiriökäyttäytymisestä, julkijuoppottelusta ja tietyillä alueilla ilman paitaa tai uimapuvussa esiintymisestä. Joka on ihan hyvä asia. Täällä meillä ei moisia ongelmia ole (vielä) pahemmin esiintynyt, mutta saatan kuvitella minkälaista meno on ollut/saattanut olla vaikkapa kuuluisalla Hvarin bilesaarella. Sieltä kantautuneiden tietojen mukaan mm. englantilaisnuoret (ylläri ylläri) eivät kunnioita mitään eivätkä ketään. Bisseä vedetään Spiidoissa ihan missä sattuu ja kun sitä on riittävästi juotu, oloa helpotetaan ihan minne sattuu. Ja kaikki tämä melkoisen metelin säestyksellä. Mielestäni on ihan oikein että moisesta käytöksestä sakotetaan. Toivottavasti oikein kunnolla ja riittävän usein.

Täällä meidän kylällä ihmiset kulkevat simmareissa kyllä pitkin poikin katuja, mutta paikalliset ravintolat kehoittavat pukemaan paidan ylle kun ruokaravintolaan istahdetaan. Ihan muiden asiakkaiden viihtyvyyden takia. Julkijuopottelua kovin suuressa määrässä en ole (onneksi) meidän Rivalla vielä ainakaan nähnyt.

Suomalaiset miettivät usein, että mitä Suomesta kirjoitellaan ulkomailla. No, voin vastata tähän kysymykseen. Perjantaina yksi kooho kaahaili Helsingin keskustassa autollaan sillä seurauksella, että lanasi jalkakäytävällä tietä ylittämässä olleita ihmisiä tappaen yhden rouvan. Tapahtuma ylitti uutiskynnyksen ympäri maailmaa, ja niin se teki myös täällä. Moni paikallinen uutikanava/sivusto uutisoi, että Helsingissä on ajettu autolla väkijoukkoon. Kohtuullisen nopeasti uutista päivitettiin, ettei kysymyksessä ollut terroriteko vaan yksittäinen, humalaisen suomalaisen päähänpisto. Mutta Suomi mainittu! Ja suomikuvaa taas rakennettu ihan pikkaisen.

Viikonloppuna ratkaistiin vesipallon maailmanmestaruus. Joka ei varmaankaan ole ollut ihan suurin uutinen Suomessa. Ihan niinkuin ei joku jääkiekon maaimanmestaruus ole ihan uutisvirran kärjessä täällä. Mutta siis, Kroatia voitti vesipallon maailmanmestaruuden kaatamalla Unkarin kisojen loppuottelussa lukemin 8-6. Matkalla loppuotteluun Kroatia voitti mm. Serbian ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Joten voitte kuvitella mikä uutinen hallitsi urheilu-uutisten etusivuja viikonloppuna.....

Lopuksi on pakko todeta, että onni on tuuletin makuuhuoneessa. Ja ihmetellä samaan hengenvetoon että miksi en ole moista kekannut aiemmin. Meillä on, kuten olen kirjoittanut useasti aiemminkin, paikalleen jämähtänyt lämpöaalto päällä. Mikä tarkoittaa sitä, että päivittäiset lämpötilat kohoavat poikkeuksetta yli 30 asteen. Joka puolestaan tarkoittaa sitä, että kun talo, jossa asut on suorassa auringonpaisteessa koko päivän, kaikki rakenteet ovat niin lämpimiä ettet edes kunnon tuuletuksella saa sisälämpötilaa laskemaan kovin helposti alle 30 asteen. Niinpä tuuletin makuuhuoneessa, mihin ei kämppäsi ilmastoinitilaite tietenkään yllä, on ehkäpä maailman paras keksintö. Hyvästi hikiset yöt!

Hankin moisen vempainen lauantaina. Joten olen nyt nukkunut tuulettimen vienossa surinassa kaksi yötä. Ja muutamat päiväunet. Ja olen maailman onnellisin mies tässä suhteessa. Kun suuntaat tuulettimen siten, että tuulenvire osuu vienosti jalkoihisi, olo on melko täydellinen. Ei siis mitään rotaatioliiketta missä välillä tuulee päähän, välillä selkään ja välillä ei mihinkään. Ei, vaan paikalleen jämähdetty tuuletin joka puhkuu ja liikuttaa makkarin ilmaa vienosti siten, että tunnet tuulenvireen jaloissasi. Ah, ei voisi olla enempää tyytyväinen. Ei varsinkaan, kun tiistaista alkaen loppuviikolle on lupailtu 36-39 asteen lämpötiloja......