4. elo, 2017

Cokista nenästä

Tiedättekö sen tunteen, kun suu on täynnä Cokista ja sitten iskee hillitsemätön yskänpuuska. Et voi olla yskimättä, mutta samaan aikaan et voi niellä suutasi tyhjäksi puhumattakaan siitä, että avaisit suusi. Niinpä yskähdät ja Coca-Cola pursuaa jokapaikasta pihalle. Suupielistä, nenästä ja varmaan myös korvista. Ja kun tästä olet selvinnyt, sitä Cokista tuntuu kulkevan pitkin pääsi putkistoja sinne sun tänne. Kun niistät, nenästä tulee Coca-Colaa. Olosi ei ole ihan voittajaolo. Koin tuon fiiliksen juuri noin 15 minuuttia sitten, joten jos tekstini tänään on entisestääkin sekavampaan, se johtuu vaan Cokis -övereistä.

Mutta sitten takaisin säätietoihin josta on tullut kirjoitettua useampana päivänä. Ja miksipä ei, sillä meillä täällä kärvistellään juuri nyt ennätyshelteissä. Esimerkiksi toissapäivänä tuossa vajaan kymmenen kilometrin päässä Kastel Stafilic'ssa mitattiin Europpan korkein lämpötila 42,3 astetta. Eikä helpotusta ole luvassa, paikallinen ilmatieteenlaitos pumppaa ennusteessaan tänne meille reippaasti yli 30 asteen lämpöä pitkälle ensi viikkoon. Ilmastointi huutaa täysillä, mutta koska se huutaa vain olohuoneessa, mm. makuuhuoneeni on kuin huonosti lämmitetty sauna. Vaikka siellä puhisee uusi tuuletin. Mutta sekin siirtää vaan lämmintä ilmaa paikasta a paikkaan b.

Siksipä tänään on vuorossa 'meriristeily'. Koska maalla on aivan törkeän kuuma, päätimme kavereiden kanssa lähteä veneellä tuolta meidän satamasta Trogiriin, joka on siis kaupunki maanteitä pitkin noin 15 kilometrin päässä. Nyt kun joku on vihdoin keksinyt avata venereitin välille Kastel Stari ja Trogir. Laiva lähtee tänään kello 10.00 ja rantautuu Trogiriin pikkaista vajaa yksitoista. Siellä suunnitelmissa on nauttia kevyt lounas, sillä mitään pizzaa/pastaa/muuta raskasta ei vaan kertakaikkiaan jaksa vetää lähes neljänkympin lämmöissä. Takaisin vene starttaa sitten yhden aikoihin saapuen meidän rantaan vähän ennen kahta. Joten normi-iltapäivä olut ei jää väliin tänäänkään. Ja te, arvoisat lukijani saatte nauttia reissustamme sitten myöhemmin blogin kuvituskuvina, sillä tarkoitus olisi ottaa oikein järjestelmäkamera matkaan mukaan ja kuvata ihan turistina kaikkea..... Kunhan nuo kuvat on sitten siirretty läppärille ja hieman käsitelty, niitä alkaa ilmestyä tänne. Mikäli yhtään itseäni tunnen, kuvia tulee riittämään..... Vähintään yhden muistikortin verran.

Meillä oli eilen illalla rantajuhlat. Oli (taas kerran) bändiä, oli olutta/viiniä ja ruokaa, oli paljon ihmisiä ja oli kuuma. Paikallinen jalkapalloseura täytti siis 105 vuotta ja he juhlivat sitä, mutta pääasiassa vedettiin Voitonpäivän juhlallisuudet. Tuota Voitonpäivää vietetään siis Kroatian viimeisemmän sodan voiton kunniaksi, sen kunniaksi kun kroaatit vuonna 1995 voittivat operaatio Myrskyssä 05.08. serbialaiset taistelussa Kninin kaupungista. Tämä taistelu päätti molemmin puolin hyvin likaisen ja verisin Balkanin sodan. Jonka arvet eivät tunnu vieläkään ole oikein arpeutuneet. Ehkäpä vaikuttavin hetki noissa eilisissä juhlissa oli se, kun kuuluttuja luetteli sodassa kuolleiden nimiä ja jokaisen nimen jälkeen syttyi tuossa oheissa kuvassa harmillisen huonosti näkyvä punainen soihtu. Koko ilta huipentui sitten ilotulikseen, joka oli yksi suurimmista mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Ei nimittäin meinannut loppua millään.

Toinen suuri tapahtuma täällä meidän huudeilla oli Hajduk Splitin ja tanskalaisen Bröndbyn välinen Euroopan -liigan karsintaottelun toinen osa. Ottelu oli loppuunmyyty jo pitkään, liput menivät kuin kuumille kiville samantien kun Hajduk sai vetoomuksensa jälkeen oikeuden myydä lippuja otteluun. Alunperinhän UEFA, eli Euroopan jalkapalloliitto, oli määrännyt Hajdukin pelamaan ottelu tyhjille katsomoille johtuen aikaisemmista järjestyshäiriöistä Hajdukin kotiotteluissa. Ensimmäinen osaottelu oli päättynyt 0-0, ja eilinen, melkoisen kuumassa ilmastossa pelattu peli 2-0 kotijoukkueelle. Varmaan siksi, ettei Bröndbyn kumpikaan suomalaispelaaja ollut pelaavassa kokoonpanossa. Hah. Mutta Hajduk jatkaa siis seuraavalle kierrokselle. Siinä sivussa erilaisissa cupkilpailuiluissa jatkoon meni kaksi muutakin kroatijoukkuetta.

Ja ziisus! Sehän on taas perjantai! Mihin nämä viikot oikein katoavat? Mutta siis, hyvää viikonloppua. Palataan linjoille taas maanantaina. Kuka sitä tietää mitä kaikkea tähänkin viikonloppuun saadaan tungettua....