10. elo, 2017

Kastela, kotikaupunkini

Tiedän että tämä saattaa olla suolaa jonkun haavoihin, mutta siitäkin huolimatta on ihan pakko ihan pikkaisen naureskella. Tiedän sen, ettei kesä Suomessa ole ollut ihan niitä kaikkein lämpimämpiä, aurinkoisia eikä mukavampia. Ja meillä täällä puolestaan on ollut aivan liian kuuma, kiitos Luciferiksi nimetyn lämpöaallon. Nyt mm. Ilta-Sanomat on hehkuttanut jo useamman päivän kuinka Luciferin 'häntä' yltää Suomeen asti ja siellä lämpö saattaa lähipäivänä ennusteiden mukaan nousta jopa yli 23 asteen..... Ihan pikkaisen näitä paikallisia kaveitani pisti naurattamaan kun luin heille tuon uutisen istuskellessamme eilisessä 38 asteen lämmössä. Lämmössä, jossa olemme tottuneet istumaan kohta kuukauden pari. Onneksi, sorry kaikille jotka ovat suuntaamassa lomalle tänne, viikonlopulle on lupailtu hieman viilenevää ja jopa sade- ja ukkoskuuroja. Tosin lämpötila ei näyttäisi laskevan alle 30 asteen oikeastaan koko elokuussa.....

Onko se lämpöäkään nyt sitten niin kauhean mukavaa, siitä voidaan olla montaa eri mieltä. Alkaa nimittäin jatkuva kuumuus hiljalleen syödä miestä, niin meitä tänne muuttaneita kuin ihan paikallisia. Kuuntelin tänään kuinka paikalliset, ihan normitöissä käyvät ihmiset kertoilivat työpaikkojensa kiristyneestä ilmapiiristä jatkuvan kuumuuden takia. He kun eivät voi istuskella rantakuppiloissa tai mennä biitseille vilvoittelemaan. Vaikkakin siellä rantakuppilassakin on tuskaisen kuuma eikä merivesi, jonka lämpötila on lähellä 30 astetta, sekään enää kovin paljon viilennä.

Nyt näyttäisi siltä, että olen saanut jonkinverran uusia lukijoita päätellen kysymyksistä joita olen saanut ja lukijamääräkehityksestä. Minulta on viime päivinä kyselty useampaankin kertaan sitä, että voisinko kertoa hieman tarkemmin seudusta/kylästä jossa asun, sen historiasta ja muutenkin minkälaista täällä on asua. Ja mikä ettei, vaikka olenkin sen tehnyt jo joskus aiemmin. Ymmärrän toki että näitä blogijorinoita alkaa olla jo niin paljon ettei niitä kukaan jaksa lukea kovin pitkään taaksepäin, vaikka joku on niinkin kertonut tekevänsä. Mutta siis, lyhyesti asuinpaikastani.

Asun Kastela -nimisessä kaupungissa, joka sijoittuu laajasti tunnetun ja Kroatian toiseksi suurimman kaupungin Splitin (180.000 asukasta) ja Unescon maailman perintökohdekaupunki Trogirin väliin. Kastela on lankamainen, yli 20 kilometriä pitkä kaupunki joka muodostuu seitsemästä kylästä jotka kaikki on perustettu 1500 -luvulla. Niinpä kaupungissa voit kokea historian havinaa seitsemällä eri tavalla vierailemalla noissa seitsemässä kylässä. Kukin niistä on omanlaisensa, ja kukin niistä omaa oman historian. Ne ovat kaikki varustettu 1500 -luvulta peräisin olevilla linnoilla, jotka tuolloin perustettiin pitkälti Turkin valloitusyritysten suojaksi. Alunperin linnoja oli peräti 20, mutta niistä on nykypäiviin säilynyt vain seitsemän, yksi jokaiseen Kastelan kylään. Jokaisessa kylässä on myös omanlaatuinen vanha kaupunki, joka tarkoittaa kivestä rakennettuja taloja, kapeita kujia ja kylän keskustaksi aikoinaan muodostuneita toreja. Vielä kun joku tulisi ja opettaisi näille kastelalaisille kuinka paljon enemmän näitä 'vanhoja kaupunkeja' voisi matkailulllsesti hyödyntää, vertaa vaikka Tallinna/Riika, niin jo nyt nousussa oleva kiinnostus kaupunkia kohtaan kasvaisi varmasti. Onneksi tämä ei ole minun päänsärkyni, minä saan vaan nauttia maisemista ihan luvan kanssa ilman sen suurempia paineita mistään.....

'Oma' kyläni on nimeltään Kastel Stari, ja se sijaitsee melko keskellä Kastelaa. Kastel Stari on vanhin seitsemästä kylästä ja 2001 väestölaskennan mukaan suurin niistä. Tuolloin täältä asui hieman reilut 7000 asukasta kun koko Kastelan väkiluku oli noin 40.000. Toiseksi suurimman kylän, eli Kastel Novin asukasmäärän epäillään tosin nykyään ylittäneen jo meidän luvut, mutta haitanneeko se ketään? Ja koska Splitin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Kastelassa, tarkemmin sanottuna kaupungin pohjoisimmassa kylässä Kastel Stafilicissa, ketään ei varmaankaan yllätä se, että johtava elinkeino Kastelassa on turismi. Joka kasvaa. Ja jolle olisi selkeästi suuremmat kasvumahdollisuudet jos kroaatit osaisivat a) markkinoinnin, b) saisivat turismin vaatiman infran kuntoon ja c) tekisivät päätöksiensä mukaisen toimenpiteet sinä aikana kun ne on päätetty tehdä. Eivätkä repisi esimerkiksi liikenteen solmukohtia auki kesällä, jolloin täällä liikkuu ihmisiä todella paljon. Jotkut hommat kun voi tehdä talviaikaankin ihan hyvin, sillä täällä kukaan ei ole kuullutkaan vaikkapa roudasta. Mutta kuulemani mukaan Kastelan nykyisen kaupunginjohdon kiinnostus matkailua ja sen kehittämistä kohtaan ei välttämättä ole ihan sieltä huippupäästä.

Siinä pintaraapaisu kaupunkiin nimeltä Kastela. Huomenna palataan vielä aiheeseen, puhutaan vähän lisää siitä, minkälaista täällä on asua ja miten asuminen täällä on vastannut sitä mitä aikoinani lähdin hakemaan. Mutta sen verran voin paljastaa jo nyt, että huolimatta muutamasta epäkohdasta, saattaa olla että olen melko lähellä loppusijoituspaikkaani.