11. elo, 2017

Kotikaupunkini Kastela, vol.2

Kuten eilen lupasin, palataan tässä viikon viimeisessä blogissa vielä kerran tänne kotikaupunkiini Kastelaan, tarkemmin sanottuna yhteen seitsemästä kylästä. Ollaan siis Kastel Starissa. Ja vastataan kysymyksiin että miksi sitä oikeastaan ollaan täällä ja onko täällä asuminen vastannut sitä, mitä täältä lähdin aikoinani hakemaan.

Tuo viimeinen kysymys on ehkä se kaikkein vaikein, joten aloitetaan siitä. Mitä ihmettä oikeastaan aikoinaan täältä lähdin hakemaan? En minä tiedä. En todellakaan tiedä. Mutta täällä sitä ollaan eikä suurempia valituksen aiheita ole (vielä) ilmennyt. Olen toki täällä blogissa tuonut esille kroatialaisia ihmeellisyyksiä, saanut niiden esilletuomisesta jopa jonkinverran rapaa silmilleni, mutta jos joku asia ei mielestäni toimi, kirjoitan siitä. Myös tulevaisuudessa. Vaikkapa ihan vain siksi, että seuraajani osaisivat varoa juuri niitä juttuja. Enkä ole vielä kuullut yhdestäkään sellaisesta paikasta, en ainakaan maanpäällä, missä ei olisi mitään korjattavaa.

No minkälaista se elämä sitten täällä on? Ja onko se sellaista mitä etukäteen sen kuvittelin olevan? Lyhyt vastaus ensimmäiseen kysymykseen on, että elämä täällä on loppujen lopuksi ihan normielämää. Kaikkine iloineen ja murheineen. Elämä Kastel Starissa ei poikkea oikeastaan, ensishokin ohimentyä, millään tavalla elämisestä Suomessa. Toki on olemassa tiettyjä asioita jotka ovat erilaisia tai jotka tehdään eri tavalla, mutta kun ne saa taklattua tai takaraivoonsa, niin elämä soljuu täällä oikeastaan ihan samalla tavalla kuin ihan missäpäin maailmaa tahansa. On olemassa asioita jotka ärsyttävät ihan viimeiselle rajalle, on olemassa asioita joita täytyy vaan ihmetellä kuinka hienoja ne ovat/kuinka hienosti ne on hoidettu.

Suurin ero Suomeen on sää. Ei siitä sen enempää tällä erää, olen kirjoitellut siitä ihan riittämiin viime aikoina. Toinen suuri ero on hintataso. Joka ei toki ole 'naurettavan halpa' kuten joku saattaa kuvitella, mutta se on selkeästi edullisempi kuin Suomessa. Tietyt asiat ovat täällä jopa kalliimpia kuin Suomessa, mutta pääsääntöisesti hinnat ovat noin, ilman mitään tieteellistä tutkimusta, noin kolmisenkymmentä prosenttia edullisempia kuin Suomen hinnat. Keskimäärin siis. Vaikkakin puolen litran oluen saattaa saada Kallion baareista jopa edullisemmin kuin baareista täällä.

Ihmisenä kroaatit ovat tavallisia ihmisiä. Osa heistä on äärimmäisen auttavaisia ja ystävällisiä, osa taas ihan täysiä kusipäitä. Eli ihan niinkuin Suomessa. Tai missä muualla tahansa. Siitäkään ei saada siis sen suurempaa eroa.

Ai niin, kysymys siitä, että miksi olen juuri Kroatiassa enkä missään muualla. Ja vastaus, oikeastaan ihan sattumalta. Olin päättänyt että jos/kun pääsen eläkkeelle, ja jälleen kerran täytyy korostaa sitä etten suinkaan ole niin vanha että olisin vanhuuseläkkeellä, muutan pois Suomesta. En siksi, että olisin jotenkin 'inhonnut' Suomessa elämistä muutoin kuin talven takia, vaan pitkälti siksi että halusin uusia kokemuksia, uusia elämyksiä, kenties uuden alun elämääni. Minulla oli vertailussa monia eri Euroopan maita, kunnes siskoni kysyi että oletko miettinyt Kroatiaa. En ollut, mutta nyt asun täällä. Pitkälti kiitos siis siskoni. En nyt mene enää yksityiskohtin mitä sen päätöksen, että muutan Kroatiaan, jälkeen tapahtui sillä tapahtumat löytyvät kyllä näiltä sivuiltani. Sen verran voi avata etteivät ne viralliset asiat ennen muuttoa paljoa vaatineet. Suurimmat, eivätkä nekään mitään ylimaallisen suuria olleet, haasteet löytyivät sitten kun kamat oli siirretty tänne Kastel Stariin. Kikkailu Kroatian viranomaisten kun kanssa saattaa vaatia hieman pidempä pinnaa aina silloin tällöin. Mutta se on sitten ihan eri asia.

Onpas tämä viikko ollut turisti- ja muuttopainotteinen näissä jutuissani. Katsellaan mitä ensi viikolle keksitään, mutta ennen sitä viettäkääpä mukava viikonloppu joka ainakin alkaa kuuleman mukaan ihan mukavissa lämpötiloissa myös Suomessa. Toivottavasti myös siellä missä ikinä tätä juttuja sitten luettekaan. Meille on luvassa tälle päivälle enää, onneksi, vain 34 astetta.