15. elo, 2017

Älä tule Kroatiaan!

Oikein hyvää Marian taivaaseenastumisen juhlapäivää. Päivää vietetään katolilaisessa maailmassa sen kunniaksi, että Neitsyt Maria hilpaisi elokuun 15 päivä sieluineen ja ruumiineen taivaaseen. Päivä on suuri juhla ja samalla vapaapäivä monessa katolilaisessa maassa, myös Kroatiassa.

Muutamassa ulkosuomalaisessa blogissa on viime aikoina käsitelty vaikeuksia, joita kirjoittajat ovat kokeneet muutettuaan vieraaseen maahan. On ollut ulkopuolisuuden tunnetta, on ollut asioiden hoitamisen vaikeuksia jne. Päätin sitten minäkin päräyttää vastaavan listan Kroatian vaikeuksista. Joten ihan turha tulla sitten valittamaan jollette usko ja kaikesta huolimatta suuntaatte lomallanne tai päätätte jopa muuttaa tänne. Teitä on varoitettu!

Kärsivällisyyden puute. Siis sinulla. Jos sinulla ei ole riittävää määrää kärsivällisyyttä, älä tule tänne. Täällä kun asiat ei välttämättä tapahdu ihan niinkuin olet sääntö-Suomessa tottunut. Ne tapahtuvat kyllä, mutta eivät ihan juuri silloin tai juuri siten kun sinulle on kerrottu tai olet suunnittellut. Jos moisesta vedät herneen tai muun palkokasvin nenään tai johonkin muuhun ruumiinaukkoon, älä tule tänne. Täällä kun asiat tehdään kroatialaiseen tapaan. To do it Croatian way -lause saa varmaan kohta tavaramerkkisuojan.

Tuohon edelliseen liittyen. Minulla lukee vuokrasopimuksessa, että maksan vuokrani joka kuukauden 5. päivä käteisellä. Jep. Enpä tosiaan maksa. Nyt on 15. päivä enkä ole kuullut vuokraemännästä pihahdustakaan. Vuokrarahat ovat tuolla keksipurkissa keittiön hyllyllä odottelemassa milloin hänellä olisi aikaa tulla noutamaan ne. Suomessa tuommoisen pari viikon myöhästymisestä olisit aika lähellä raastupaa ja häätöä. Paitsi Anna-Liisan kanssa aikoinaan.

Tavaroiden sijoittelu kaupassa ja niiden löytäminen sieltä. Tässä ei ole minkäänlaista tolkkua. Suolapurkki, jota etsit, saattaa löytyä vaikkapa auton varaosahyllyn ja terveydenhoitotuotteiden välistä. Kappas, siinähän se suola onkin tuulilasinpyyhkimien ja terveyssiteiden välissä! Tyhmä minä kun en heti keksinyt. Onnea vaan kun suuntaat hankkimaan tuotteita ensimmäistä kertaa vähänkin suuremmasta marketista.....

Älä kuvittele, että voisit nukkua pitkäksi venähtäneen baari-illan jälkeen pitkään. Et nuku, sillä siinä ihan lähellä sijaitsee aivan varmasti kirkko, joka aloittaa kellojen soiton aamulla kello kuusi. Ja seitsemän. Ja kahdeksan. Tai jotain. Aivan liian usein nukkumisen kannalta nyt kumminkin.

Kissat. Jos olet kissaihminen, älä tule! Yleisesti ottaen kroaatit pitävät hyvää huolta eläimistään, mutta irtokissoja näkee paljon. Ja onhan se sydäntä särkevää nähdä kuusi kissanpentua napottamassa äitinsä vierellä jollain niityllä. Niille ei oikein voi luvata kauhean ruusuista tulevaisuutta.

Hidastetöyssyt. Jos inhoat hidastetöyssyjä, Kroatia on vihoviimeinen maa vierailla/ajella autolla. Niitä töyssyjä kun on täällä ihan jokaisessa paikassa. Niitä on koulujen lähistöllä, niitä on risteyksien lähistössä, niitä on paikallisteillä, vähän suuremmilla teillä, niitä on varmaan jopa Splitin lentokentän kiitoradalla etteivät koneet vaan kiihdyttäisi liian kovasti. Töyssyt ovat korkeita, ne ovat teräviä, niitä saattaa olla kaksi, jopa kolme peräkkäin, mutta niitä siis riittää. Ihan jokaisessa mahdollisessa paikassa. Ja muutamassa mahdottomassa.

Siinäpä nopea lista niistä tärkeimmistä, eli ensimmäiseksi mieleen tulleista puutteista. Kylläpäs ovatkin kauheita, eikö vaan? Noiden lisäksi on tietysti byrokratia, on käsittämätön pullonpalautussysteemi, on jonot pankeissa, on sitä, on tätä. Listaillaan näitä sitten joskus myöhemmin.

Mutta jo siis voit elää noiden edelläolevien 'ongelmien' kanssa, lämpimästi tervetuloa Kroatiaan. Meillä on täällä paikoin ystävällisiä ihmisiä, mukavat ilmat ainakin jos verrataan Suomen keleihin, ihan huippusesongin ulkopuolella edullista ruokaa ravintoloissa joka on joskus jopa erinomaista, meillä on puhtaat vedet eikä täältä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, löydy vielä massaturismin pilaamia paikkoja. Listataan näitä asioita lisää vaikka huomisessa blogissa. Sillä välin eikun pakkaamaan! Hopi hopi!