16. elo, 2017

Tule Kroatiaan!

Nyt Pyhä Maria on saateltu taivaaseen eilisenä Marian taivaaseenastumispäivänä. Piti olla katolilaisten yksi suurimmista juhlista, ja varmaan onkin, mutta näkyi täällä meillä lähinnä siinä, että pienimmät kaupat pistivät ovensa säppiin kello 13.00. Ja kirkonkellot moukasivat ehkä tavallisempaakin useammin. Paljon suurempana juhlana täällä näkyy joulu- ja pääsiäispäivä, jolloin jopa Split on melko tarkkaan kiinni. Nuo päivät ovat myös ne ainoat jotka vaikuttavat turistielämään mitenkään.

Itse saattelin Marian taivaaseen peräti kaksissa grillijuhlissa. Näyttäisi olevan melko suositttu tapa viettää kirkollisia juhlapyhiä, ihan niinkuin muitakin vapaapäiviä, pihalla ystävien ja kavereiden kanssa grillaillen. Minäkin sain kutsut peräti kahteen grillijuhlaan. Kävin lounasgrillissä oikein syömässä, mutta illan bileissä ei enää kyennyt. Kippasin pari olutta, kiittelin ja lähdin kotio. Alkaa vanhuus varmaan painaa. Mutta mukavaahan se on että on kavereita.

Sitten päivän aiheeseen. Kirjoitin eilen muutaman ”syyn” sille, miksi Kroatiaan ei todellakaan kannata suunnata. Ja sain palautetta. Paljon palautetta. Ettehän te nyt ihan oikeasti ajattele, että pelottelen teitä pysymään poissa täältä hidastetöyssyillä? Tai tavaroiden sijoittelulla kaupoissa..... Ymmärtäisin palautteet jos olisin kirjoittanut vaikkapa Adrianmeressä kelluvista saastelautoista tai maahan kätketyistä miinoista (joita siis EI OLE), mutta että hidastetöyssyt ja sijoittelu. Huh huh...

Miksi Kroatiaan kannattaa siis tulla. No vaikkapa siksi, että ihmiset ovat pääsääntöisesti mukavia ja vastaanottavaisia. Kuten nuo minun saamani kutsut grillijuhliin todistavat. Tosin kaikki kroaatit eivät, edes kaikki asiakaspalvelu ammatissa toimivat, ole mukavia. Osa heistä on selkeästi väärässä ammatissa. Ihan rehellisesti. Tosin näitä kusipäitä löytyy ihan jokaisesta kansasta. Josta syystä vieroksun edelleen kansakuntien lokerointia tyyliin 'kun ne on sellaisia'.

Kroatiaa ei, tiettyjä paikkoja lukuunottamatta, ole pilattu vielä massaturismilla. Dubrovnik ja muutama saari tuossa Splitin edustalla ovat jo menetettyjä, Split ja kuulemani mukaan myös Pula on vankasti matkalla samaan jamaan. Jamaan joka tarkoittaa jonoja, hikisiä ihmisiä ja aivan törkeitä turistihintoja. Ja niitä paidattomia ja äänekkäitä englantilaisturisteja jotka ovat 2.2 promillessa aamusta alkaen.

Ihan pienellä etsinnällä ja kyselyillä Kroatiasta löytyy myös uskomattoman kauniita ja hienoja paikkoja, joihin tuo edellä mainittu massaturismi ei ole vielä iskenyt. Ei tarvitse jonotella, ei tarvitse valvoa öitään naapuriyökerhon jyskeessä ja hinnat ovat kohtuullisia. Yleensä näistä kohteista ei ole kauhean pitkä matka varsinaisiin turisatraktioihin, joten nekin voi halutessaan käväistä kokemassa. Kannattaa kysellä ja tsekkailla erilaisia nettisivuja. Sieltä niitä paikkoja löytyy. Takaan, että kannattaa, jollet sitten ole etsimässä juuri sitä maailman parasta bailupaikkaa. Niitäkin kun täältä löytyy.

Sää. Kelit ovat yleisesti ottaen kohdallaan, vaikkakin tämä kesä on ollut jopa aivan liian kuuma, jos sellainen ilmaisu suomalaiselle sallitaan. Lämpötilat pyörivät normitilanteessa 25 asteesta hieman yli kolmeenkymppiin, mutta sitä viilentää yleensä jonkinmoinen tuuli. Kesä alkaa yleensä huhtikuun lopulla ja kestää parhaimmillaan lokakuun puoleen väliin/loppuun.

Meri. Kesäisin merivesi on lämmintä, helposti saavutetaan sellaisia 25 asteen lukemia. Loppukesästä se on lämpimillään. Mikä tärkeintä, vesi on puhdasta. Puhtautta valvoo viranomaiset jotka raportoivat aiheesta säännöllisesti. Suolainenhan tuo Adrianmeri on kuin mikä, mutta sen kanssa oppii kyllä elämään.

Puhtaus. Siisteys. Paikat saattavat olla hieman rempallaan, mutta ne ovat puhtaita. Palmut eivät ole välttämättä ihan yhtä suorassa kuin jossain Espanjan turistirannikolla, mutta niitä on. Ja niitä hoidetaan. Kaduilla ja kujilla ei yleensä leiju roskia. Roskiksetkin tyhjennetään kunhan keretään. Vähän 'Kroatian tyyliin'. Hanavettä pystyy juomaan ilman vatsanväänteitä. Ruoka tuskin läpäisisi suomalaisen terveysviranomaisen ihan tarkinta seulaa, mutta se on kuitenkin puhdasta. Usein jopa tuoretta. Varsinkin jos käyt pienissä paikallisissa kala- ja lihakaupoissa.

Siinäpä siis muutama seikka miksi tänne kannattaa suunnata. Jos vedetään yhteen koko tuo edellä oleva höpinä, niin syitä tänne tuloon ovat ihmiset, kauniit maisemat, rauhalliset kylät mutta tarvittaessa myös crazy-bailauspaikat, ilmasto, meri, puhtaus ja siisteys. Onhan noita syitä. Parhaiten ne kokee ihan itse paikan päällä. Täällä. Kroatiassa.