21. elo, 2017

Turvallisuudesta

Olipa loppuviikko ja viikonloppu Euroopassa. Ensin torstai-iltana Barcelona ja heti perään perjantaina Turku. Turun tapaus tuli suoraan monen suomalaisen iholle, olihan se ensimmäinen terroristinen teko maassa. Teko aktivoi jälleen sangen surullisen keskustelun netissä, jossa kaikkein koviten huusivat nämä 'Suomi Ensin'. Loppuisivat kuulemma moiset teot jos rajat pantaisi kiinni (?). En nyt lähde kommentoimaan tuota asiaa yhtään tämän enempää, tämä blogi ei ole oikea foorumi sille, kunhan totean vain että melko moneen junaan meitä tuntuu riittävän. Itse en voi muuta tehdä kuin ottaa osaa omaisiaan näissä tapahtumista menettäneille ja toivoa kädet ristissä että moiset tapahtumat eivät toistuisi. Joka lienee aivan turha toivo.

Aiheeseen liittyen, saatatte kenties kuvitella sen kysymystulvan jonka minä sain tuon Barcelonan iskun jälkeen. Mikä on tilanne Kroatian suhteen, uskaltaako Spltiin/Dubrovnikiin/Kroatiaan tulla, onko siellä uhka terrorismista?

Rehellinen vastaus; en minä tiedä. Ja väitän, ettei kukaan muukaan tiedä. Jotenkin näitä terroritekoja tuntuu sattuvan nykyisin ihan missä tahansa, sattuihan moinen pienessä pohjoisessa lintukodossakin. Kukaan ei kykene kertomaan satavarmasti, että Kroatiassa ei varmasti tapahdu mitään. Ihan yhtä suurella todennäköisyydellä isku tapahtuu täällä kuin se tapahtui Suomessa. Vakuuttaakseni teidät Kroatian turvallisuustilanteesta voin ainoastaan tukeutua kansainvälisiin asiantuntijoihin ja tilastoihin. Ne kertovat omaa kieltään.

Jenkit ovat tunnetusti hyvin herkkiä erilaisille terrorismiuhkille. Juuri tarkastettuna faktana voin kertoa, että USA:n ulkoministeriön terrorismiarvio Kroatiaan on 'matala uhka' (low risk). Jenkit eivät näe Kroatiaa terroristien kohteena, ainoa riskinä mainitaan bosnialaiset taistelijat joita on matkustanut konfliktialueille Lähi-itään ja ovat kenties palaamassa sieltä. Myöskään radikalisoutuneiden muslimien uhka ei ole merkittävä, sillä Kroatian väestöstä vain 1,5% on muslimeja eli heitä ei ole kuin noin 60.000. Terroristi-iskua ei tietenkään voi sulkea täysin pois, mutta ei sen takia tarvitse yöuniaan menettää. Kroatia ei todellakaan ole kovin korkealla kansainvälisten terroristien kohdelistalla. Mutta ei se Suomikaan siellä listojen kärjessä komeilut.......

Muun rikollisuuden suhteen tilanne on pitkälti sama. Kroatia on verrattain turvallinen maa, mutta tietyt asiat kannattaa pitää mielessä. Taskuvarkaudet ja käsilaukku'nappaukset' ovat yleisimpiä, niiden lukumäärä kasvaa luonnollisesti turistikautena. Ihan niinkuin missä turistikohteessa tahansa. Numbeo.com nettisivusto päivittää netissä reaaliaikaisesti turvallisuusindeksiä, joka esimerkiksi Splitin kohdalla on päiväaikaan 89 ja öisin 69. Mitä korkeampi luku, sen turvallisempaa. Vertailun vuoksi kerrotakoon samat luvut Suomesta, päiväsaikaan 93 (Eurooppa 85) ja öisin 76 (Eurooppa 62). Tuosta voitanee vetää johtopäätös, että Split on hieman Suomea turvattomampi mutta turvallisempi kuin muu Eurooppa. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Kannattaa muuten tsekata myös Lomalista -nettisivusto, sieltä löytyy pähkinänkuoressa melko kattava pläjäys mm. Splitistä ja vastauksia moneen kysymykseen. Sivulla käsitellään myös turvallisuutta.

Tähän väliin kerrotakoon, että näillä meidän huudeilla, Kastel Starissa, en lukitse autoani koskaan ja kotiovikin on lukossa vain silloin kun lähden pidemmälle reissulle. Muutoin niin alakerran ulko-ovi kuin myös kämpäni ovi on lukitsematon 24/7. Enkä koe tätä minkäänlaisena uhkana.

Liikenneturvallisuus on oma lajinsa. Josta siitäkään ei tarvitse pahemmin olla huolissaan. Liikenne täällä on aivan samanlaista kuin suurempien kaupunkien liikenne Suomessa. Autoja on paljon, varsinkin turistisesonkina, mikä aiheuttaa ruuhkia, mutta ei täällä ajeta mitenkään hullunlailla. Paitsi mopot, skootterit ja moottoripyörät. Niiden kanssa saa ihan oikeasti olla tarkkana, sillä niitä sujahtelee niin oikealta kuin vasemmalta ohi ilma minkäänlaista varoitusta.

Kaikenkaikkiaan Kroatiaa voi kutsua siis sangen turvalliseksi maaksi. Terrorismiuhka on pieni, ryöstöjä tapahtuu verrattain harvoin henkirikoksista nyt puhumattakaan. Silti kannattaa pitää mielessä se, että tuohon turvallisuuteen vaikuttaa paljon myös oma käytöksesi. Jos vedät neljän promillen kännit, sammut jonnekin kävelykadun nurkaan, sinut on aika helppo ryöstää. Tai jos löydät jostain rähinäviinaa ja alat haastamaan riitaa paikallisten ja/tai muuiden turistien kanssa saattaa tulla nenä kipeäksi. Mistä on sitten myöhemmin ihan turha valittaa.