22. elo, 2017

Vielä on kesää jäljellä

Monessa suomalaisen kaverini Facebook fiidissä on luettavissa kuinka kesä alkaa olla taputeltu. Lomat on lusittu, työelämään palattu ja/tai ollaan palaamassa. Koulut ovat alkaneet ja edessä odottaa se vuoden raskain aika kun vettä tulee viistoon ja on pimeää lähes vuorokaudet ympäriinsä. Eli juuri se vuodenaika joka oli yksi syy miksi nykyään asun Kroatiassa enkä Suomessa. Ja ihan turha alkaa tarinoimaan mistään kuulaista syysilloista jolloin voi peittoon kääriytyneenä katsella järvelle mökin terassilta viiniä nauttien. Todellisuus kun kuitenkin on se, että raahaat umiväsyneenä kiljuvaa lastasi viistokaatosateessa hoitopaikkaa kohti läpitunkemattomassa pimeydessä liukastellen yön aikana jäätyneellä pihalla.

Olen kuullut väitettävän että lomakausi myös täällä alkaisi olla pulkassa. Vaan kun se ei ole sitä lähelläkään. Katselin eilen iltapäivällä maisemaa tuolla meidän Rivalla ja totesin., että nyt kun lämpötila alkaa olla inhimillinen myös iltapäivisin (vain 30 C), kaduilla liikkuu edelleen todella paljon ihmisiä, jopa turisteja. Ehkä jopa enemmän kuin aivan keskikesällä. Eikä se mikään ihme ole. Lomakausi on edelleen päällä ainakin Italiassa ja tietyissä Saksan eteläisissä osavaltioissa. Eikä kaikki ihmiset pidä lomiaan lomakautena eikä koulujen loma-aikaan. Nykyään näytäisi enemmänkin siltä, että ne joilla on mahdollisuus, pitävät lomansa mielummin ihan huippu-huippusesongin ulkopuolella. Ei tarvitse kärvistellä ihmismassojen keskellä eikä maksaa tappiinsa asti nostettuja hintoja.

Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin, mutta kirjoitan siitä uudelleen. Ja uudelleen. Vahva suositus, jos se vaan on mahdollista, on viettää lomansa täällä Kroatiassa syyskuussa, jopa lokakuun alussa. Enin osa turisteista on jo kotonaan, mikä tarkoittaa että erilaisiin palveluihin ei tarvitse pahemmin jonotella ja ravintola- ja majoitushinnat alkavat olla ns. talviasennossa. Ei siinä kovin paljoa säästä, mutta kyllähän jokainen euro on aina kotiinpäin. Kesäksi avattavat baarit ja terassit ovat vielä auki ja kun niitä asiakkaita ei ihan jonoksi asti ole, palvelu on tavallistakin parempaa ja nopeampaa. Myös uimavedet ovat lämpimiä menneen kesän ansiosta, joten Adrianmereen on todella miellyttävä pulahtaa.

Katselin tuossa huvikseni ja aikani kuluksi viime vuoden lämpötiloja ja säätietoja syyskuun alusta. Vaikka tuuli tuolloin oli verrattain kova useana päivänä, lämpötila heilui kuitenkin pitkälle syyskuun puolenvälin yli 25-30 asteessa. Eikä ainakaan minun muistiinpanojen mukaan paljoa sadellut, vaikkakin paikalliset väittävät että kesä vuosi sitten oli sateinen. Kenties tuo mielikuva on muodostunut siksi kun tänä kesänä meillä ei ole satanut juuri ollenkaan. En tiedä, mutta ei ne vuoden takaiset sateet ole pahemmin ainakaan minua näyttäneet häiritsevän.

Jos tutkii pitkän ajanjakson sääennusteita meidän seudulle, näyttäisi siltä ettei sitä sadetta vieläkään olisi tulossa ihan lähiaikoina. Ennusteiden mukaan aurinko paistelee elokuun lopun ja läpi koko syyskuun lämpötilan ollessa syyskuun alussa vielä reippaasti yli 30 astetta. Siitä se sitten hiljalleen laskee kuukauden edetessä siten, että ennusteiden mukaan lämpöä olisi syys-lokakuun vaihteessa 20-24 astetta. Ja niitä sateita, niitä ennustellaan syyskuun ihan viimeisille päiville.

Joten jos sitä lomaa on vielä jäljellä, mitäpä jos pakkaisit laukkusi, hyppäisit koneeseen ja tulisit vaikkapa meidän huudeille tänne Kastelaan keräämään kokemuksia ja latamaan akkuja alkavaa talvea varten? Täällä kun sitä kesää on vielä jäljellä.