23. elo, 2017

Hidasta elämää Kroatiassa

Heti tähän alkuun anteeksipyyntö huonosta otsikosta. Koska asun Dalmatiassa, joka on ehdottoman paras, kuuluisin ja ihanin osa Kroatiaa, otsikon pitäisi tietysti olla 'Hidasta elämää Dalmatiassa'. Mutta mennään nyt vielä kerran tällä otsikolla.

Aika ajoin minulta kysellään, että minkälaista se elämä nyt sitten siellä ihan oikeasti on? Onko tylsää? Onko ongelmia? Onko jotain mitä Suomessa oli mutta siellä ei? Mitä sinä siellä oikein teet pitkät päivät? Ja niin edelleen.....

Olen vastaillut näihin kysymyksiin aika ajoin jo aiemminkin. Jostain syystä näitä kysymyksiä on viime päivinä tullut jälleen huomattavan paljon. En tiedä johtuuko se siitä siitä, että porukka Suomessa on palannut sorvin ääreen ja se suuri v..tus pistää mietityttämään, että josko sitä voisi tehdä elämällään jotain muutakin. Mutta jos sitä sitten jälleen kerran kertoilisi siitä omasta elämästä.

Päiväni rakentuvat rutiinineista joiden pohjalta ja joiden päälle muodostuu sitten perusaikataulu. Aamulla Rocky herättää minut ja viimeistään kello 08.00, yleensä jo hieman yli seitsemän. Teemme vajaan tunnin aamulenkin, koska varsinkin kesäisin lämpötila ei ole vielä tuskallisen kuuma tuohon aikaan. Lenkin jälkeen aamukahvi ja blogin päivitys. Kun päivän epistola on saatu eetteriin, edessä on kännykän läpikäynti. Tämä tarkoittaa sitä, että kahvikupin, toisen tai joskus jopa kolmannen sellaisen, ääressä tsekkailen sosiaalisen median tapahtumat yön ajalta, sähköpostini ja pääuutiset niin Suomesta kuin maailmalta. Kun tämä on tehty, vuorossa on Ilta-Sanomien näköislehden lukeminen. Nimenomaan Ilta-Sanomien ja nimenomaan paperisen lehden näköislehti. Älkää kysykö miksi, mutta se vaan pitää tehdä. Joka päivä.

Tiedän että jotkut ulkomaille muuttaneet suomalaiset eivät enää kauheasti seuraa tapahtumia Suomessa, mutta minusta on tärkeää tietää mitä kotimaassani, toki myös muualla maailmassa, tapahtuu. Enkä mitenkään häpeile sitä. Minusta se, että tietää mitä maailmassa tapahtuu, mukaanlukien vanha kotimaani, on osa sivistystä. Varsinkin kun paikalliset ystäväni kyselevät usein Suomen tapahtumista/olosuhteista/säästä/ihmisistä. Toki tämä Suomen uutisten seuraaminen vähentyy kun vuodet ulkomailla vierivät. Näin olen havainnut aiheesta käydyistä keskustelusta erilaisilla ulkosuomalaisten nettipalstoilla.

No mutta, tuon aamurupeaman jälkeen kello on, vähän uutispäivästä riippuen about 10-11. Sitten on vuorossa kaupoissa käynti jos on kauppapäivä, lounaan valmistaminen ja sen nauttiminen. Ja päiväunet. Jokaikinen päivä. Jopa Rocky tietää mitä tarkoittaa kun sanon että nyt on 'päiväuniaika'. Tyyppi on usein jopa ennen minua tuolla makuuhuoneessa vetämässä zetaa.

Päiväunien jälkeen sekalaista, ja melko usein aika sekaista, toimintaa ja sitten kello kahdeksi meidän Rivalle iltapäiväoluelle. Juttelua kavereiden ja heidän kavereiden kanssa muutama tunti. Jos sinulla on jokin ongelma johon et itse tiedä ratkaisua, näissä istunnoissa saat vastauksia hyvinkin moneen eri kysymykseen. Tyypit, jotka siinä meidän ympärillä siellä rannalla heiluvat, ovat asuneet Kastelassa parhaimmillaan yli 60 vuotta. Niinpä ei ole vielä semmoista kysymystä tullut eteen mihin en olisi saanut vastausta ennemmin tai myöhemmin. Sillä joku tuntee aina jonkun, joka tuntee jonkun jonka serkun kaveri voi avittaa sinua..... Ihan perinteiseen kroatialaiseen tapaan siis.

Iltapäiväoluiden jälkeen kotiin ja ihan peruspäivänä surffailua netissä, telkkaria, iltalenkki Rockyn kanssa ja nukkumaan. Melko usein, toki, nykypäivänä illalla on myös tapaamisia kavereiden kanssa. Milloin puhtaasti oluen merkeissä, milloin illallisen, milloin missäkin merkeissä. Varsinkin kesäisin tulee istuskeltua ulkona hyvinkin usein myös iltaisin kavereiden/tuttujen/heidän tuttujen kanssa.

Siinäpä se perusukon peruspäivä täällä Dalmatiassa on noin lyhennettynä. Kukin voi edellä olevasta päätellä onko se tylsää. Siihen, että onko täällä arkipäivässä ongelmia ja puuttuuko täältä jotain mitä Suomessa olisi, koitan vastailla myöhemmin. Tähän loppuun on pakko nostaa tänään maksukanavalta tuleva jääkiekko-ottelu. Kanavapakettiini kuuluvat saksalaiset SK 1ja2 kanavat, jotka näyttävät KHL jääkiekkoa ehkä yhden pelin viikossa. Tänä iltana tulee ensimmäinen peli alkavalle kaudelle, eivätkä todellakaan olisi voineet valita parempaa ottelua. Kanava näyttää nimittäin Dynamo Minsk – Jokerit -ottelun! Popcornit ovat valmiina. Huomisesta postauksesta voitte sitten päätellä miten ottelu päättyi.