24. elo, 2017

Kaupassa

Meidän iltapäiväkerho sai eilen uusia jäseniä kun pariskunta Australiasta istui joukkoomme. Enää ei puutu kuin joku tyyppi Afrikasta niin yhteisössämme olisi edustaja jokaisesta maankolkasta. Nämä uudet tyypit ovat ostaneet talon tuosta naapurikylästä Kastel Novista ja viettävät täällä nelisen kuukautta vuodestaan. Pakko se on vaan myöntää, että onhan se mukavaa kuunnella ihmisten tarinoita ympäri maailmaa. Jo pelkästään englanti, eli meidän yhteinen kieli, on niin erilaista eri puolilla maailmaa. Varsinkin kun suurin osa kerhostamme ei ole täällä turisteina vaan viettävät aikaansa meidän kylissä myös talviaikaan.

Mutta sitten päivän aiheeseen. Eli kauppoihin. Kirjoitan aiheesta siksi, että tiedän hyvin monen (nais)lukijani nauttivan tavaroiden räpläämisestä jopa ihan perusruokakaupoissa. Siksipä rajoitan tämän jutun ruokakaupppoihin, nuo vaate- yms. kaupat kun eivät todellakaan ole vahvinta osaamisaluettani. Jos haluatte niihin tutustua, teidän pitää matkustaa tänne.

Suomeen verrattuna ruokakaupat ovat hyvinkin erilaisia täällä. Ensinnäkin Kroatiassa on monta kauppaketjua, nopeasti laskien semmoiset 5-7 kappaletta. Ei tarvitse siis tyytyä pelkästään K- tai S -kauppoihin. Tai Lidliin. Lidl toki löytyy myös Kroatiasta. Näiden ketjuliikkeiden päälle täältä löytyy myös pieniä, joskus hyvinkin pieniä, kulmakauppoja, löytyy erillisiä liha- ja kalakauppoja sekä lähes jokaisella nurkalla sijaitsevia leipomomyymälöitä. Itse koitan suosia mahdollisuuksien mukaan juurikin näitä pikkukauppoja, sillä mielestäni on rikkaus ostaa lihansa tutulta lihakauppiaalta. Kauppiaalta jonka kanssa sinulla ei välttämättä ole yhteistä kieltä mutta voinet olla kohtuullisen varma siitä että liha, jota olet ostamassa, on tuoretta. Puhumattakaan lämpimästä leivästä jonka voit käydä koukkaamassa leipomosta jokaikinen päivä.

Sitten sisälle kauppaan. Mennään tällä kertaa sellaiseen keskisuureen myymälään, joita on tässä 1-2 kilometrin päässä nopeasti laskien ainakin viisi kappaletta. Ja lisää on tulossa sillä pari ketjua on rakentamassa uusia myymälöitä kylille. Sisällä kaupassa on usein oma leipomopiste, joka tietyissä myymälöissä on ketjun oma, tietyissä taas yksityisen vetämä piste. Myös lihatiski, joka on Suomeen verrattuna todella yleinen palvelu täällä, saattaa olla joko ketjun oma tai jossain tapauksessa yksityisen vetämä pikkuyritys.

Olen kirjoittanut aiemminkin siitä, että tuotesijoittelu täällä on korkeampaa matematiikkaa. Kun olet sisällä kroatialaisessa ruokamarketissa, on aivan turha etsiä tuotteita Suomesta tutuksi tulleella logiikalla. Juomaosasto ei välttämättä sijaitse lähelläkään juomia sisältäviä kylmäkaappeja vaan se löytyy jostain maito-osaston vierestä. Tältä osastolta et tosin löydä muuta juomaa kuin oluet, sillä limut sijaitsevat makaroonihyllyn vieressä toisessa hyllyrivissä. Ja viinit sitten omassa hyllyssään toisella puolen kauppaan. Lukuunottamatta tarjousviinejä, jotka ovat tarjouskorissa sisäänkäynnin vieressä. Ja tämä sama meno jatkuu kaikissa tuotteissa. Koiranruuat ovat sijoitettu luontevasti pakasteiden viereen. Tai siivousvälineiden keskelle.

Pullonpalatussysteemistä en enää edes jaksa kirjoittaa, se kun on tuotteiden sijoitteluakin monimutkaisempi järjestelmä. Ja olen kirjoittanut siitä aiemmin.

Kaiken kaikkiaan saatan kuvitella, että suomalaisturistille vierailu kroaatilaisessa ruokakaupassa on elämys. Kaikkea mahdollista löytyy, ainakin vähänkin suuremmista myymälöistä, mutta niinkuin sanottu, tavaroita voi joutua hetken etsimään. Ja ai niin, jos teidän pitää mennä kauppaan, älkää tehkö sitä aamulla. Jostain ihmeen syystä nämä kroaatit tykkäävät käydä kaupassa heti aamusta jolloin parkkipaikat ovat tupaten täynnä ja kassajonot pisimmillään. Älkää kysykö miksi. Jos haluatte tehdä ostoksenne rauhassa ettekä jonottaa kassalle, menkää kauppaan myöhään iltapäivällä tai illalla.

Kroatialainen ruokakauppa muistuttaa aika paljon kroatialaista yhteiskuntaa. Mistään ei ole puutetta, kaikkea löytyy, mutta juurikin sen etsimäsi asian eteen joudut tekemään hieman totuttua enemmän duunia. Ja kayttämään mielikuvitustasi. Mutta siellä se haluamaisi juttu on. Jossain piilossa terveyssiteiden ja tonnikalapurkkien välissä.

PS. Se mainostamani jääkiekko-ottelu. Jokerit voitti hyvän esityksen jälkeen 1-6. Eli tästä(kin) tulee hyvä päivä!