30. elo, 2017

Äärirajoilla

Pakko lisätä eiliseen tekstiini kauppakokemuksista vielä yksi, joka nostaa kaupassakäynnin aivan uusiin sfääreihin. Kirjoitin eilen lyhyistä pakkaustiskeistä ja siitä, kuinka mummot pakkaavat ostoksensa ja alkavat kaivella vasta sitten käsilaukuistaan lompakkoa ja lompakosta rahoja. Kun tähän lisätään vielä se, että tämän mummon kaveri sattuu naapurikassalle, sitten se ilo vasta onkin irti! Siinä vaihdellaan kuulumisia ja jutellaan niiitä näitä eikä mitään tapahdu. Kassaneiti/rouva kuuntelee tai jopa osallistuu keskusteluun. Molempien kassojen jonot seisovat ja pitenevät. Mutta asiaa tuntuu riittävän. Tärkeää sellaista varmaan......

Toinen asia, huomattavasti iloisempi sellainen. Eilen suihkussa käydessäni käytin shampooni loppuun. Enkä tietenkään muistanut tätä kun kävin seisokelemassa edellä kuvatussa kauppajonossa ja kuuntelemassa mummojen kroatinkielisiä kuulumia. Niinpä tänään suihkuun mennessäni minulla ei ollut shampoota. Mutta nou hätä! Minullahan on tänä kesänä käynyt naispuolisia vieraita kylässä! Niinpä löysin kylppärin vetolaatikoista läjän erilaisia purnukoita joista yksi oli shampoopullo! Lisäksi siellä oli ainakin aurinkosuojarasvaa, todennäköisesti hiustenhoitoainetta ja pari sellaista purkkia ja purnukkaa joiden sisällöstä ja/tai käyttötarkoituksesta minulla ei ole harmaata eikä minkään muunkaan väristä käsitystä. Mutta löysin siis shampoon, joka oli tässä akuutissa hädässä se tärkein löytö!

Tähän väliin ihan pikkaisen suomalaista politiikkaa, josta en olekaan kirjoittanut pitkään aikaan. Olen seurannut täältä sivusta presidenttipelin alkukäynnistelyä. Ja ihan rehellisesti, onhan se ollut tähän asti aika huvittavaa. Istuva presidentti tapaa putkeen Venäjän, Kiinan ja USAn presidentin, muut ehdokkaat jakelevat mainoslehtisiään paikallisen S-marketin pihalla. Ja kiukuttelevat mm. siitä, kuinka Niinistön aikana Suomi on menettänyt ulkopoliittista otettaan. Näin kertoivat mm. SDP:n presidenttiehdokasehdokkaat. Niinpä niin..... Mutta kun jotain pitää löytää ja jostakin höpistä jotain jotta pääsisi esille.

Mutta sitten takaisin Kroatiaan. Olen kirjoitellut pitkin kesää siitä, kuinka täällä meillä on lyöty lämpöennätyksiä ja sateettoman putken ennätyksiä yksi toisensa jälkeen. Nyt tästä aletaan saamaan ihan virallistakin tietoa.

Kroatian ilmatieteenlaitos on nimittäin julkaissut ennakkotietoja kesän säätilastoista. Virallisempia ja tarkempia lukuja saadaan sitten syyskuun puolessavälissä, mutta nyt näyttäisi siltä, että tämä dalmatialainen kesä mallia 2017 tulee jäämään historiaan Kroatian tilastoidun säähistorian toiseksi kuumimpana kesänä. Kärkipaikkaa tulee edelleen pitämään kesä 2003 jolloin tilastoitiin 28,4 C keskilämpötila. Tänä kesänä ei kuulemma ihan samaan ylletä, mutta kakkoseksi vuosi 2017 tulee menemään.

Kuivuuden kanssa ylletään kärkeen, jos tässä loppukuussa ei saada mitään kaatosateita. Eikä se oikein siltä näytä ainakaan täällä Splitin ympäristössä. Pyydän jo etukäteen anteeksi kaikilta sääniiloilta jos seuraavassa esittämäni määreet/mitat eivät ole oikein, mutta olen kääntänyt ne suoraan kroaatista. Lievää epätarkkuuta saattaa siis esiintyä.

Meillä on satanut tänä kesänä 7,6 litraa neliömetriä kohden, kun keskimäärin Splitissä satelee kesäisin jopa 120 litraa. Tähän asti kuivin kesä oli vuosi 1950 jolloin sateita saatiin 9,5 litraa neiliömetriä kohden, joten kyllähän se on aikakin ja lyödä uudet ennätysluvut tiskiin. Olkookin että tämä ennätyskuivuus on aiheuttanut monta erilaisia ongelmaa aina metsäpaloista puutarhojen kuivuuteen asti. Turistit lienevät nauttineen. Joiden määrästä odottelen kieli pitkällä myöskin virallisia tilastoja. Odotukset kesän alkaessa kun olivat tapissa.

Eli lämmintä ja kuivaa on ollut aivan kuten olen teille aiemmin useaan kertaan kertoillut. Ja sama meno tuntuu jatkuvan. Elokuun loppuun asti mennään reippaasti yli kolmessakympissä ilman sateita, syyskuun alkuun lauantaista alkaen lupaillaan sitten sadekuuroja ja ukkosta. Mutta niitä on lupailtu pitkin kesää eikä ole pahemmin näkynyt..... Lämpöäkin näyttäisi riittävän vielä, mahdollisista sateista huolimatta, reippaasti yli 25 astetta. Siis syyskuussa.