4. syys, 2017

Virallinen Kroatia

Olipa se omituinen viikonloppu. Kun olet tottunut kärvistelemään päivästä toiseen yli kolmekymmenen asteen lämmössä, tuntui jotenkin ihmeelliseltä kun lauantaina taivas oli pilvessä ja tuuli sen verran rapsakka että joutuivat oikein pistämään aurinkovarjot kiinni tuolla meidän Rivalla ettei tuuli saanut otetta niistä. Kaikenpäälle lauantaina satoi (!) semmoiset kolme minuttia. Illalla sitten ihan pikkaisen lisää. Sunnuntaina olikin pilvinen päivä ja vettä tuli aina iltaan asti. Kun emme ole moista kokeneet neljään kuukauteen niin olihan se hämmentävää. Tänään maanantaina palataan sitten päiväjärjestykseen, tälle päivälle on lupailtu jälleen aurinkoa ja yli 25 asteen lämpöjä. Päiväjärjestys palaa muutoinkin, koulut aloittavat lukukautensa nimittäin tänään. Syksy saa....

Aika ajoin minulta kysellään että minkälainen on ns. virallinen Kroatia. Että vieläkö kommunismin aika näkyy täällä ihan perusarjessa ja kuinka toimii raja? Entä mitenkä toiminta poliisin kanssa? Tai muiden viranomaisten?

Ihan alkuun täytyy painottaa sitä, että seuraava teksti perustuu jälleen pääosin ihan omiin kokemuksiini. Toki mukana on jonkinverran muiden expandien ja jopa paikallisten kokemuksia, mutta kysymyksessä ei suinkaan ole mikään ultimaalinen totuus. Mutta tässä siis minun. Ja kavereitteni.

Raja. Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen, joten kun saavut maahan, sinulta kysellään passia. Tämä saattaa yllättää monet Euroopassa matkustelleet, sillä ethän yleensä edes huomaan kun ylität valtakunnan rajoja Schengen -alueella. Mutta kun tulet Kroatiaan, tyypit rajalla kyselevät siis passiasi. Parempi varautua siihen, olkookin , että jos ei ole meneillään mitään erikoistarkastusta eikä passintarkastajalla satu olemaan paska päivä, tarkastus sujuu yleensä melko jouhevasti.

Ok nyt olet maassa. Seuraava mahdollinen viranomaiskontakti saattaa olla poliisi. Sanotaan vaikka että vuokraat auton ja ajelet himppasen ylinopeutta. Tai unohdat turvavyön. Voi olla että löydät itsesi tienpientareelta juttelemassa paikallisen poliisin kanssa. Minulla ole tästäkään lopullista totuutta, mutta kun poliisi kirjoittaa sinulle sakkoa, voit päästä jatkamaan matkaasi maksamalla paikanpällä noin puolet summasta suoraan käteen. Saat maksusta kuitin, mutta en todellakaan tiedä mihin maksu menee. Meneekö se valtion kassaan mihin sen pitäisi mennä, vai jääkö se kuitista huolimatta sen paikallisen poliisin taskuun. Niin tai näin, matkasi pääsee jatkumaan. Itselleni ei ole näin käynyt vielä koskaan (ajelen niin rauhallisesti....), mutta tiedän useammankin tyypin jotka ovat maksaneet tienpäällä. Ja kaikkien matka on jatkunut.

Turistina sinun ei tarvitse oikeastaan muista viranomaisita pahemmin huolehtia. Toki sinun rekisteröityä kroatialaiseen systeemiin poliisilaitoksella vaikka oletkin ihan vain lomalla täällä jos vietät maassa yli kolme vuorokautta, mutta yleensä majoituspaikkasi huolehtii tästä. Ja vaikka ei huolehtisikaan, kukaan ei tule aiheesta sinulta kyselemään. Sen sijaan jos muutat maahan, silloin sinun tulee hoitaa rekisteröinti ihan itse paikallisella poliisilaitoksella. Kun olet siellä käynyt, ystävälliset poliisimiehet käyvät vielä tsekkaamassa että ihan oikeasti asut siinä osoitteessa jonka heille annoit.

Yksi asia poikkeaa kroatialaisessa systeemissä täysin länsimaisesta. Täällä on käytössä notariaattijärjestelmä. Jos hankit jotain pikkaisenkin suurempaa tai vuokraat vaikkapa asunnon, sinun tulee vahvistaa tämä aktio notariaatilla. Vaikka ostaisit vain auton, kauppa pitää käydä vahvistamassa notariaatilla. Paikalliset kertoilevatkin, että jos todella haluat rikastua töitä tekemällä tässä maassa, ala notariaatiksi. Niitä kun on rajattu määrä ja niinkuin sanottu, lähes kaikki asiat pitää käydä näyttämässä heille. Näin sen hienon, mutta verrattain kalliin, sinetin länttääminen niihin sinun papereihin on todella hyvä bisnes. Kenties tämä on nyt se jäänne iloiselta kommunismiajalta?

Vaikka Kroatia kärsii kokoonsa nähden aivan järjettömän kokoisesta ja sitäkautta kalliista julkisesta sektorista, joka lienee myös on perinne komminismista, se ei ihan normi-ihmisen normiarjessa tunnu eikä näy. Paitsi paikallisten yrittäjien arjessa, joille painiminen erilaisten virkamiesten kanssa on arkipäivää. Erinomaisen kuluttavaa sellaista.

Mutta vastauksena alun kysymyksiin; jos olet lomalla täällä, passintarkastuksen jälkeen ei virallinen Kroatia sinua todennäköisesti tule häiritsemään millään tavalla. Jos asut täällä, hoidettuasi alkuun kaikki byrokratian vaatimat paperiasiat, ei virallinen Kroatia sinua juurikaan kosketa. Tietyt asiat, kuten vaikkapa yrityksen perustaminen, voi sitten toki aktivoida myös virallisen puolen maasta. Virkamiehet saattavat olla siitä eteenpäin osa elämääsi hieman siitä riippuen minkä alan firma sinulla on. Jos yrityksesi toiminta vaikuttaa ihan millään tavalla jonkun toisen ihmisen, tässä tapauksessa kroaatin, elämään, voit myös varautua siihen, että toiminnastasi valitetaan. Sillä valittaminen tuntuu olevan yhtä syvälle rakennettu ominaisuus kroateille kuin se on suomalaisille. Jos on paikka, ja vaikka ei ihan olisikaan, aina pitää valittaa. Eilen kuulin kuinka joku/jotkut olivat valittaneet siitä, että kroatilainen perheeni remontoi kielikoulunsa sisätiloja. Siis omistamansa rakennuksen tiloja rakennuksen sisällä. Vaikka tämän ei pitäisi vaikuttaa kenenkään elämään milläänlaila, joku/jotkut olivat nähneet aiheelliseksi valittaa asiasta...... Huoh.