11. syys, 2017

Muuttamisen filosofia

Kyllä se syksy sieltä vaan hiljalleen hiippii vaikka täällä meidän huudeilla päivälämpötilat huitelevat vielä 20-27 asteissa. Tälle päivällekin on luvassa 25 astetta, pilvistä ja tuulista tosin, mutta verrattain lämmintä. Syksyn merkkejä ovat selkeästi lisääntyneiden sateiden lisäksi mm. eurooppalaisten jalkapallosarjojen ja jääkiekkoliigojen alkaminen. Yksi mielenkiintoinen huomio noista jääkiekkosarjoista oli eilen sunnuntaina paikallisen Ylen, eli HRT:n, näyttämä Medvesakin Zagrebin kotiavaus Ebel -liigassa suorana lähetyksenä parhaaseen katseluaikaan! Nyt odottelen kiinnostuneena onko kanava hankkinut esitysoikeudet koko sarjaan vai oliko eilinen vain jokin suonenveto. Olisihan se mielenkiintoista seurata taas ihan uutta liigaa kotisohvalta.

Keskustelin viikonlopun aikana melkoisen tovin erään muuttoa Suomesta harkitsevan henkilön kanssa. Emme puhuneet niinkään muutosta juuri tänne Kroatiaan vaan yleisellä tasolla muuttamisen, nimenomaan ulkomaille muuttamisen, filosofiasta. Miksi ihmiset muuttavat, miksi he valitsevat juuri sen kohdemaan minkä valitsevat, mitä he tällä muutoksella hakevat, minkälaisia ne muuttavat ihmiset oikein ovat, mitä muutossa pitää ottaa huomioon ja onko jotain jonka pieleen menemistä pitää välttää viimeiseen asti.

Siitä huolimatta, että juttelimme hyvinkin yleisellä tasolla, useimpiin kysymyksiin minun piti vastata että en minä tiedä. En tiedä syitä ihmisten muuttamiseen, syyt kun ovat niin monenmuotoisia. Joku hakee aurinkoa ja lämpöä, joku toinen taas uutta alkua elämälleen, joku muuttaa opiskelun, joku toinen taas työn perässä. Muuttavatpa ihmiset (jostain syystä) jopa rakkauden perässä vieraisiin maihin. (Huomatkaa rivien välistä pursuava lievähkö kateus/katkeruus) Joku saattaa muuttaa ihan vaan siksi, että mittari on tullut täyteen Suomea. Tämä motiivi kuulemma haalistuu vuosien saatossa, kertovat pidempään ulkomailla asuneet. Ne ihan paskimmat suomifiilikset menettävät hiljalleen merkitystään ja Suomesta tulee ihan samanlainen maa kuin mikä muu maa tahansa. Sillä ihan pienellä kotimaa -twistillä joka löytyy jokaiselta ulkkarilta vaikka kuinka sen koittaisi kieltää.

Syitä on oikeasti yhtä monta kuin on muuttajaakin. Siksi on täysin mahdotonta vastata kysymykseen että miksi joku muuttaa pois Suomesta. Lopullista, kaikenkattavaa vastausta kun ei tuohon kysymykseen liene olemassa.

Kohdemaan valinta on myös pitkälti muuttajasta kiinni. Saattaa olla että hän on käynyt jossain maassa, rakastunut siihen ja haluaa nyt asua siellä. Saattaa olla että siellä uudessa maassa on opiskelupaikka, työpaikka tai paikka jonkun kainalossa. Muuttoon saattaa ajaa mielenkiinto kyseistä maata kohden tai ihan pelkästään sattuma. Itse edustan tätä sattumaosastoa tyyliin 'oho, minä asunkin nyt Kroatiassa'. Maailmalta löytyy myös kohteita, jonne muuttaminen on 'turvallista'. Näissä paikoissa tapaat maanmiehiäsi, jotka ovat asuneet siellä jo pitkään ja saat näin ollen ohjeita ja opastusta suomenkielellä, saat kaikki palvelut suomeksi ja jos koti-ikävä iskee, voit mennä Suomi-baariin laulamaan suomikaraokea ja juomaan Juhla-Mokkaa.

Ja kuka/ketkä sitten muuttavat? Jälleen kerran, en minä tiedä. Ihmiset, jotka haluavat opiskella tai työskennellä ulkomailla. Ihmiset jotka ovat rakastuneet ulkomaalaiseen. Nuoret hakevat usein työkokemusta ja parannusta CV:hen, keski-ikäiset puolestaan käväisevät ulkomailla hommissa hankkiakseen kokemuksia ja eläkeläiset muutavat melko usein lämmön ja auringon perässä. Joku muuttaa ihan vaan siksi että voi muuttaa, joku toinen siksi että on pakko muuttaa. Joku lähtee seikkailemaan, joku toinen taas hakee loppusijoituspaikkaansa. Muuttajat ovat aivan yhtä moninaisia kuin motiivit muutolle.

Mitä ottaa huomioon muuttaessa/kohdemaata valitessa. Kannattaa ottaa huomioon ne asiat, jotka ovat tärkeitä itselle. Toisille se saattaa olla toimiva terveydenhoito, jollekin toiselle taas eurooppalainen kulttuuri joka ei eroa liikaa suomalaisesta. Joku haluaa asua ulkomailla mutta hyvien liikenneyhteyksien päässä Suomesta, joku toinen taas mahdollisimman kaukana Suomesta. Joku haluaa asua edellä kuvatunlaisessa suomiyhteisössä turvallisuuden takia, joku toinen taas seikkailla paikallisten keskuudessa. Sää on yksi huomioonotettava seikka, jotkut maat ovat lämpimiä, toiset taas kylmiä. Kannattaa miettiä mikä on se sinun juttu. Turvallisuustilanne vaihtelee maailmassa, jopa eri maanosien ja maiden välillä. Kannattaa varmaan miettiä tätäkin. Lasten koulut. Puolison duunit. Elintaso. Onhan näitä...

Kuten tuosta edelläolevasta löpinästä varmaan huomaatte, ei se meidän keskustelu maastamuuttoa harkitsevan tyypin kanssa mitään lopullisia totuuksia esille nostanut. Lienee siis helpointa kertoa omista kokemuksistani, miksi minä muutin, miksi muutin juuri Kroatiaan, mitä odotin maalta päätettyäni muuttaa, miten odotukset ovat toteutuneet, mitä pelkäsin, mitä odotin ja miltä maailma näyttää juuri nyt. Näihin asioihin palataan huomenna.