19. syys, 2017

Uutiskatsaus

Eihän tähän totu millään. Kun olet koko kesän, siis about neljä kuukautta, elänyt pelkässä auringonpaisteessa ja tarkistanut sääennusteesta lähinnä vain sen, että kuinka paljon yli 30 asteen lämpötila juuri sinä päivänä on nousee, niin nyt sitä joutuu tutkailemaan eri ennusteita sillä silmällä että sataako ja kun kuitenkin sataa, niin kuinka paljon. Juuri nyt tätä kirjoittaessani, Kroatian ilmatieteenlaitos on antanut punaisen varoituksen sateista tänne meidän seudulle alkaen tänään kello 13.00 ja jatkuen aina keskiviikon vastaiselle yölle. Yleensä nämä punaiset varoitukset ovat olleet melko kovia ja huomioon otettavia, oli ne tulleet sitten tuulesta, ukkosesta tai niinkuin tällä kertaa, sateesta. Mutta vielä en ala pelivermeitäni repimään, kesä on opettanut myös sen että ennusteet saattavat muuttua, ja ovat muuttuneetkin, melko paljon. Eli todellisuus on ollut aivan jotain muuta kuin miltä se näytti eri sääsivustojen kartoilla.

Suomessa puhutaan tällä hetkellä mm. siitä, kuinka ammattinimikkeitä pitää muuttaa sukupuolineutraaleiksi. Enää ei saa, ainakin jos uskomme mm. Aamulehden pääkirjoitustoimittajaa, puhua palomiehistä, ei kirvesmiehistä eikä eduskunnan puhemiehestä. Ei, vaikka tuo jälkimmäinen titteli on kirjattu jopa perustuslakiin. Aamulehden mukaan pitää kuulemma puhua puheenjohtajasta, jolla ei ole mitään tekemistä eduskunnan puhemiehen tehtävien kanssa. Odottelenkin kieli pitkällä uusia nimityksiä mm. panomiehelle ja pyykkipojalle. Muuten, tuossa Aamulehden sukupuolineutraalisuutta julistavassa lehdessä, ihan siinä samassa numerossa, oli juttu NAISpiispasta, eli Irja Askolasta joka on ensimmäinen NAISpuolinen piispa. Ja toisaalta, lehdessä on juttu myös aseMIEHESTÄ joka pakenee poliisia. Eli sukupuolen saa mainita kunhan se on joillekin positiivista ja joillekin negatiivista. Toiset kun ovat hieman tasa-arvoisempia kuin toiset.....

No joo, eipä tuo kauheasti minun elämääni tule vaikuttamaan, tulen käyttämään mies- ja naispäätteitä ihan niinkuin olen käyttänyt tähänkin asti. Mutta katsotaanpa mistä meidän paikalliset lehdet kirjoittelivat eilen maanantaina. Otos ei ole mitenkään kattava vaan koostuu lähinnä jutuista joita mm. Facebook uutisvirtaani heitteli. Eli ihan siis sattumanvarainen otos joka ei kestä minkäänlaista tieteellistä haastamista eikä varmaan pidä sisällään edes ihan niitä kaikkein suurimpia/tärkeimpiä uutisia. Mutta näillä mennään.

Kastela.com -sivusto kertoi, että pääministeri Andreja Plenkovin hallitus on paskin hallitus lähes koko Kroatian historiassa. Sivusto todistaa väitteensä esittelemällä grafiikan siitä kuinka pörssikurssit Zagrebin pörssissä ovat tippuneet rankasti miinukselle. Tämä johtuu mm. siitä, että hallitus on ajanut läpi mm. energia- ja kiinteistöverot ja uhkailee yksityistä sektoria valtioistamisella. Todella vaikea ottaa kantaa kun olen asunut maassa vasta 15 kuukautta eikä minulla ole pahemmin kokemusta edellisistä hallituksista. Sen tiedän kyllä, etteivät nekään nyt niin kauhean hyvin ole onnistuneet. Eikä uudet vaalit ratkaisi yhtään mitään.

Tuo Kastela.com on meidän 'paikkallislehti', joten siitä löytyy luonnollisesti myös ihan paikkallisia uutisia. Kuten esimerkiksi se, että kuinka kauan kouluun menevät lapset joutuvat ylittämään kieltämättä sangen vilkkaasti liikennöidyn kadun tuossa meidän juuri valmistuneessa, uudessa risteyksessä. Tai kuinka Kastel Sucuracin tori uudistetaan. Kastela.com kertoo myös mm. paikallisista vesikatkoista ja meidän kylien suurimmista tapahtumista. Silloin kun muistaa.

Dalmantiskiportal puolestaan raportoi mielenosoituksesta Splitin päätuomioistuimen edessä, jossa ”tusina” mielenosoittajia osoittaa mieltään korruptunoitunutta oikeuslaitosta vastaan. Hvarin saarella joku 22 -vuotias oli ryöstänyt turisteja saaden saalikseen 1.700 kunaa. Rosmo saatiin myöhemmin kiinni. Ja Splitissä Paraceva -kadulta on löytynyt 29 -vuotias mies joka on toimitettu sairaalaan. Poliiisi tutkii miehen saamia, hengenvaarallisia vammoja.

Index.hr sivusto kertoo puolestaan ministeri Maricin ilmoittaneen uudesta autoverosta, jolla tähdätään autokannan nuorentamiseen. Kroatiassa kurvaillaan tällä hetkellä keskimäärin 12,5 vanhoilla autoilla ja ministeriö suunnittelee uutta veroa vanhemmille autoille ympäristönsuojelun nimissä. Saatan kuvitella ettei tämä uusi vero ainakaan kasvata hallituksen suosiota. Index raportoi myös päivää ennen Kroatian parlamentin istuntoa siitä, kuinka paljon valtiontalouden ylläpito, mm. hallituksen ja virkamiesten käytössä olevat autot, maksavat kansalaisille. Voin kertoa että paljon.

Siinä erinomaisen lyhyt lehdistökatsaus paikalisiin nettilehtiin. Tai lähinnä katsaus siitä, mitä uutisia Facebookin feedissäni pyörii. Kuten tuostakin otoksesta voi nähdä, melko samankaltaisia juttua/epäkohtia/uutisia sitä täälläkin lehdistössä pyörii kuin vaikkapa kotisuomessa. Ei siis mitään uutta, eikä kroatialaiset lehtimiehet, korjaan lehtihenkilöt, ole sitten keksineet mitään uutta.