20. syys, 2017

Syysturistit

Päätin aloittaa sääseurannan. Eli kirjaan tähän alkuun päivittäin minkälainen sää on juuri tuolloin kun näitä juttujani naputtelen. Tämä siksi, että minulta kysellään säästä melko paljon ja toisekseen, kun jokaiselle päivälle on kirjattu päivän säätila, myöhemmin on helppo käydä kurkkaamassa että minkälainen se keli silloin olikaan. Eli siis:

Kastel Stari                                                                                     12 C, päivällä 20 C                                                                   Pilvistä, luvassa rankkoja kuuroja.

Nyt se sitten lopulta on täällä. Meinaan se syksy. Syksyn varmimpia merkkejä on se, että allekirjoittanut luopuu shortseista ja siirtyy joko verkkareihin tai farkkuihin. Tämä rajapyykki saavutettiin eilen tiistaina 19. syyskuuta. Ja jos ihan rehellinen olen, Splitissä käydessäni farkkujen lisäksi kaipailin kyllä jonkinlaista takkia/huppariakin. Vaikka mittari näytti 17 astetta, tuuli teki sen että ilma tuntui syksyisen kolealta. Melko kylmältä siis. Eli tyypilliseltä suomalaiselta kesäsäältä.

Kesän 2017 shortstikausi kesti toukokuun 12. päivästä eiliseen ollen näin about viikkoa pidempi kuin vuonna 2016. Tuona aikana en pistänyt pitkiä housuja, en minkäänlaisia pitkillä lahkeilla varustettuja pukimia, jalkaani. Vuonna 2016 olin kokemattomampi, siirtyminen shortseista pois saattoi tuolloin johtua ihan pelkästään liian nopeasta reagoinnista 'kylmään säähän'. En muista, mutta vuosi 2017 merkittäkööt kalenteriin siis, että farmarihousut kaivettiin käyttöön syyskuun 19. päivä.

Olen manaillut syksyn alkua edellisissä kirjoituksissani useampaan kertaan, ja tuo siirtyminen lämpimämpään vaatetukseen lienee yksi merkki, että talvea kohti tässä ollaan matkalla ihan tosissaan. Toinen merkki on syyssateiden alkaminen. Tuolla ylempänä Kroatiaa, Pazinissa, Karlovacissa, Porecissa, Zemunikissa ja Gospicissa on lyöty peräti vuodelta 1972 (joidenkin lähteiden mukaan jopa vuodelta 1872) peräisin olevia sade-ennätyksiä. Eli sitä vettä on tullut aivan huolella. Täällä meillä rauhallisessa ja Kroatian parhaassa osassa Dalmatiassa on toki sadellut, ajoittain melko rivakastikin, mutta mihinkään ennätyksiin emme ole vielä yltäneet. Vaikka juuri nyt, kuten eilen jo kirjoitinkin, meillä on päällänsä punainen varoitus voimakkaista sateista. Ja tulihan sitä vettä, unen läpi kuultuna, verraittain rapsakasti yöllä. Tietyille alueille pohjois-Kroatiaa (Ogulinski) on annettu jopa kehoitus varautua sateisiin ja niitä seuraaviin tulviin hankkimalla kotiin pullotettua vettä, kynttilöitä, tulitikkuja, taskulamppuja, lääkkeitä ja ruokaa. Eli kunnon katastrofivarustus siis.....

Tästä pääsemmekin päivän varsinaiseen aiheeseen. Istuskelin eilen tuolla meidän Rivalla ihan normitapaan ja katselin ohi soljuvaa turistivirtaa. Niitä turisteja kun, huolimatta että syyskuu alkaa painua loppupuolelleen, riittää yhä tuolla meidän rannalla. Olen itsekin kehottanut ihmisiä siirtämään Kroatia -vierailuaan syyskuulle ihan pelkästään siksi, että kesähinnat alkavat laskea normitasolleen niin baareissa kuin majoituspaikoissa ja kelit, jos nyt näitä sateita ei oteta huomioon, ovat kuitenkin yleisesti ottaen ihan siedettävät vielä syyskuussakin. Uimavedet ovat vielä uitavia ja jos oikein hyvä tuuri käy, ilman lämpötilakin on helposti suomalaisen hellerajan tuntumassa.

Eilen mietiskelin tuolla rannalla sitä, että jos olet päättänyt matkustaa Splitin seudulle lomalle syyskuussa, mitä itseasiassa odotat lomaltasi? Odotatko oikeasti sitä, että ilmat ovat vielä kesäisen lämpimiä ja aurinko helottaa siniseltä jokainen päivä? Että voit levittää sen luxemburgin kokoisen rantapyyhkeesi hiekkarannalle ja nauttia auringosta? Vai oletko varautunut siihen, että jotkut päivät saattavat, ainakin osittain, olla sateisia? Ja että ukkonen mouruaa? Vai oletko tullut lomalle, jossa sillä ilmalla ei sitten loppujen lopuksi ole niin kovin suurta merkitystä? Kenties haluat saada vaan breikin normiarjesta. Kenties haluat vaan viettää aikaa puolisosi/ystäväpariskunnan/kavereiden tai vaikkapa salasuhteesi kanssa nauttien uusista ympyröistä. Kaikkia edellä mainittuja lomailijoita, ainakin erittäin hyvän mielikuvituksen omaava tarkkailija, saattoi löytää eilen tuolta meidän Rivalta iltapäivällä kun pahimmat sade- ja ukkoskuurot olivat ylittäneet Kastelan.

Tiedän ettei kaikkia Kroatiaan muuttaneita heinoveljiäni voisi vähempää kiinnostaa turismi ja/tai turistien motiivit tulla tänne, he saavat kickinsä aivan jostain muusta. Joka heille suotakoon. Itse asun turistialueella, jossa melkoinen osa ystävistäni ja tuttavistani saa toimeentulonsa aivan suoraan turisteista. Siksi minusta on mukava miettiä, tarkkailla ja jopa kirjoittaa aiheesta. Eihän sitä koskaan tiedä jos joku kaunis päivä voisin vaikka jollainlailla edistää turistivirtoja Kastelaan ja näin auttaa kavereita. Onhan tämä kuitenkin minun(kin) kotikaupunkini.