21. syys, 2017

Tyhmä, holhottava kansa

Kastel Stari

16 C, päivällä 23 C

Aurinkoa, iltapäivällä puolipilvistä

Olen aivan tietoisesti koittanut olla kommentoimatta Suomen tapahtumia, etenkin suomalaista politiikka, blogissani viime aikoina. Nyt kotimaassa on kuitenkin käynnissä niin surullinen sirkus, etten kertakaikkiaan enää voi pitää näppejäni erossa. Jos sitä ihan muutaman kommentin sitten kuitenkin, luvallanne.... Tai ilman lupaa.

Kyse on tietysti eduskunnassa käsittelyssä olevasta uudesta alkoholilaista. Laki pitää sisällään monia kohtia, kuten esimerkiksi pienpanimoiden oikeuden myydä tuotteitaan suoraan ulos kuluttajille, jotka ovat hienoja ja kannatettavia, mutta päähuomion on vienyt kansanedustajien keskustelu siitä, suistaako ruokakaupoissa myytävien oluiden prosenttirajan nostaminen 4,7:stä 5,5 prosenttiin Suomen kansan turmioon vai ei. Mikäli uskomme vaikkapa Yle uutisten näyttämää pätkää Li Anderssonin puheenvuorosta, tuo nosto aiheuttaisi kansalaisten pääosan sairastumisen alkoholismiin välittömästi ja maksaisi valtiolle aivan kauheasti. Myös Vihreiden toiminta ihmetyttää, vielä vaalikoneessa melko moni ehdokas ajoi jopa viinien tuomista ruokakauppoihin, mutta kun eduskunnan portit aukenivat, takki on kääntynyt kuin arvostelemallaan Timo Soinilla konsanaan. Peräti kahdeksan (8) vihreää edustajaa on muuttanut kantaansa vaalilupauksistansa, kärkihahmona tietysti uusi puheenjohtaja Touko Aalto. Aaltohan tuntuu muutenkin pyrkivän luomaan aivan oman moraalikäsityksensä maahan mm. lakien noudattamisesta. Touko on todennut useaan otteeseen, että lakia ei tarvitse noudattaa ja virkavaltaa saa vastustaa jos sen tekee vakaata harkintaan käyttäen ja ilman väkivaltaa. Hallituksen alkoholilakiesitys muuten on täsmälleen sama, mitä Aalto itse esitti vuosi sitten. Silloin se oli hyvä, nyt se ei enää sitten kelpaa.

Kansanedustajien pitäisi edustaa Suomen kansaa. Jonkinverran maailmaa nähneenä, hetken pois Suomesta asuneena ja maan menoa ikäänkuin sivusta seuranneena, en kerta kaikkiaan voi uskoa että Suomen kansa olisi niin tyhmää, yksinkertaista ja viinaan menevää kuin nämä kansaa edustavat tyypit Arkadianmäellä uskottelevat. Alkoholin kokonaiskulutus laskee, eniten se laskee nuorten parissa, humalahakuinen juominen vähenee ja alkoholista aiheutuvat haitat vähenevät. Siitä huolimatta nämä päiviräsäset ja liianderssonit ovat sitä mieltä, että kansaa pitää holhota ja sen alkoholikäyttäytymistä pitää rajoittaa. En kertakaikkiaan suostu uskomaan, että suomalaiset olisivat yhtään sen tyhmempi kansa, edes alkoholiasioissa, kuin vaikkapa kroatialaiset, jotka ovat tottuneet siihen, että saavat tarvitsemansa alkoholin mihin vuorokauden aikaan tahansa mistä myymälästä tahansa. Minä ainakin haluan vetää kännin, jos siltä tuntuu, ilman että Päivi Räsänen, Li Andersson tai Touko Aalto on olkani takana moralisoimassa. Ei täällä kukaan puhu siitä, että jos Finlandia -vodkaa myydään paikallisessa Tommy -elintarvikeliikkeessä, se suistaisi koko kansakunnan turmioon. Eikä täällä puhuta edes alkoholin haittatekijöistä, koska niitä on selkeästi vähemmän kuin Suomessa. Ja silti 'viina virtaa vapaasti'.

Voisiko joku minua viisaampi selittää ajatusrakennelman mihin tämä suomalaisten holhoaminen, joka alkoi aikoinaan jo kieltolaista, oikein perustuu. Kuinka paljon ihan todellisuudessa, ilman keinotekoisia mörköjä, se kulutus kasvaisi jos sitä nelosolutta saisi sieltä K-marketista? Olisiko se sittenkään tie kansankunnan lopulliseen rappioon? Itse en ihan jaksa uskoa tähän. Olisko nyt aika jo koittaa riisua kielletyn hedelmän viitta viinan yltä ja koittaa tehdä siitä ihan normielämään kuuluva nautintoaine niinkuin se missä muussa sivistysvaltiossa tahansa?

Suomessa pysyäkseni, hallitus esittää että ulkomailla asuva suomalainen voisi äänestää vaaleissa kirjeitse vuodesta 2019 alkaen. Hieno esitys! Kannatan ehdottomasti, varsinkin kun tässä lähivuosina on luvassa vaalia jos jonkinlaista. On pari pressaäänestystä, on eduskunta-, EU- ja jotkut ihme maakuntavaalit. Ainakin. Olisihan se mukava heittää oma äänensä täältäkin kekoon ilman että aina tarvitsi reissata pääkaupunkiin ja suurlähetystöön. Kun sinne ei ihan aina jaksa lähteä. Tuo kirjeäänestys vaatisi kuulemma kahden todistajan allekirjoituksellaan vahvistan todituksen siitä, että vaalisalaisuutta ja -vapautta on noudatettu. Eiköhän noita todistajia tarvittaessa löytyisi, jos ei muualta niin ainakin paikallisen marketin viinatiskiltä missä puolet kroaateista, jos uskomme Päivi Räsästä, tuhlaa viimeisiä pennosiaan siihen viinapulloon. Sillä täällä kaikkien pitää olla vähintäänkin rappioalkoholisteja koska olut, viini ja viina ovat olleet vapaina aivan yhtä kauan kuin täällä on asunut ihmisiä.