28. syys, 2017

Kaupoilla

Kastel Stari

18 C, myöhemmin päivällä 24 C

Puolipilvistä

Eilen oli synttärit. Ivan, eräs meidän Rivan ravintoloiden tarjoilijoista, täytti huimat 21 vuotta. Veimme hänelle kakun jota tuossa oheisessa kuvassa nautimme. Ihan vaan tiedoksenne, suklaa-kirsikkakakku oli erinomaisen hyvää. Se oli leivottu ja hankittu tuonne meidän kylälle avatusta uudesta kakkumyymälässä, jonka valikoima on vähintäänkin herkullinen. Myöhemmin, kunhan Ivan, tai itseasiassa hänen perheensä, sulkee ravintolansa, tarkoitus olisi mennä vielä yhdessä syömään. Tämä heidän pizzeria kun kuuluu siihen suureen Kastelan ravintolaryhmään, jotka ovat auki vain sesonkina. Ja koska maanantaina alkaa jo lokakuu, pizzeria sulkeutuu sunnuntaina. Sen jälkeen Ivanillakin on sitten enemmän aikaa, aikaa lähteä vaikka meidän kansainvälisen kerhon kanssa ulos syömään.

Tuli tuosta pikku kakkumyymälästä mieleen kaupat täällä meidän seudulla. Niistäkin kun aika ajoin kysellään. Tiedän myös, että melko moni täällä vieraileva (nais)turisti tykkää myös vierailla ihan perusruokakaupassa hypistelemässä ja tutkailemassa valikoimaa, joka luonnollisesti poikkeaa jonkinverran suomalaisesta valikoimasta. En aluksi uskonut tätä, mutta sitä on tolkutettu niin monelta eri taholta, että pakkohan se on alkaa hiljalleen uskoa. Tutkimattomia ovat turistien tiet.

Suomessa kipuillaan sillä, että vähittäiskauppa on liian keskittynyttä. Sieltä löytyy joko S- tai K-marketteja Liddlin yrittäessä sätkiä ja kasvaa näiden puristuksessa. Siinä se kauppavalikoima sitten onkin. Täällä ei moisesta ongelmasta ole tietoakaan. Meiltä löytyy ensinnäkin pieniä kulmakauppoja, jotka ovatkin sitten todella pieniä. Valikoima on luonnollisista syistä sangen rajattu, mutta onhan se mukava että 50 metrin päässä kotiovelta löytyy pieni, yksityinen kulmakauppa. Pienissä myymälöissä pysyäkseni, täällä on myös erillisiä lihakauppoja, löytyypä meidän kylältä pieni kalakauppakin. Näiden lisäksi leipomomyymälöitä on lähes joka toisessa talon kulmassa. Itse koitan suosia mahdollisuuksien mukaan näitä pieniä erikoisliikkeitä sillä yrittäen ainakin ylläpitää illuusiota siitä, että esimerkiksi lihat olisivat tuoreempia näissä pienissä erikoisliikkeissä. Tiedä häntä, mutta leipomomyymälästä nyt ainakin saa todella, usein suoraan uunista tullutta, lämmintä leipää. Ainoa poikkeus noihin minun lihaostoksiini on kauppaketju Kauflandin valmiiksi paistettu broileri, joka on niin hyvää että semmoinen pitää hakea säännöllisen epäsäännöllisesti. Eikä se ole hinnallakaan pilattu, kokonainen lintu maksaa nimittäin 29,90 kunaa eli neljä euroa.

Kun päästiin kauppaketjuihin, niin niitäkin on tässä maassa muutama enemmän kuin Suomessa. En edes kuvittele saavani kokoon mitään koko Kroatiaa kattavaa listaa aikaiseksi, kunhan luettelen seuraavassa tässä meidän kylillä toimivat liikkeet. Varmasti eri puolilla maata on muitakin ketjuja. Tällä hetkellä johtava (?), tai ainakin eniten myymälöitä omaava ketju on nimeltään Tommy. Sillä on erikokoisia myymälöitä tässä meidän kylillä ainakin kuusi kappaletta. Tommysta seuraava, erittäin voimakkaasti juuri nyt laajeneva ketju, on nimeltään Ribola. Näiden lisäksi löydät lähistöltä Konzumin, Plodinin ja jopa Suomesta muutaman vuoden takaa tutun Intersparin. Ja tuon saksalaistaustaisten Kauflandin. Niin, ja Lidlin tietysti. Eli kyllähän noita riittää. Ketjujen markkinaosuuksista en osaa sanoa mitään, enkä ole tehnyt edes minkäänlaista hintavertailua mikä noista on mahdollisesti edullisin. Tuskinpa hinnoissa nyt niin isojan eroja on että joidenkin tuotteiden perässä jaksaisi ajella kovin pitkiä matkoja. Valikoimatkin on noin näppituntumalta melko samankaltaiset. Ihan pienimmissä ketjumyymälöistä et tosin aina välttämättä löydä ihan kaikkia tuotteita, joten jos sinulla on tiukka ostoslista, kannattaa suunnata hieman suurempaan liikkeeseen. Sieltä se sitten löytyy. Ja niinkuin todettu, arviolta semmoiset kolmanneksen halvemmalla kuin suomalaiskaupoissa.

Tästä pitäisi ihan näillä mäppäimillä hilpaista lentokentälle vastaanottamaan tämän sesongin viimeiset vieraat. Kämppä on puunattu, tai no ainakin pintapuolinen siivous on tehty. Pojat on siistitty. Joten vieraat saavat tulla. Seuraava majoitukysely onkin sitten vasta tammikuulle. Eli taitaa se sesonkin sitten olla ohi.