29. syys, 2017

Vieraita

Kastel Stari

18 C, myöhemmin 23 C

Puolipilvistä

Olipa hiljaista mökissä eilen iltapäivällä vaikka sesongin kaksi viimeksi vierasta rantautuivat heti aamusta. Tultiin kentältä kämpille, nautittiin pari lasia skumppaa, käytiin Kauflandissa ja sen jälkeen ihan normiohjelman mukaisesti meidän Rivalla muutamalla iltapäiväoluelle. Kun sieltä pääsimme takaisin kotiin, molemmat rouvat hiljenivät makuuhuoneisiinsa. Syinä lienee mm. aikaeroväsymys, ilmastonmuutos, skumppa, kolmen vuorokauden (?) matkustus tai jokin muu minulle avautumaton syy. Väsy pääsi iskemään syistä riippumatta. Illalla vieraat(kin) olivat kuitenkin iskussa ja pääsimme nauttimaan illallisen Baletna Skolnassa.

Kentällä bongasin jotain, jota en ole täällä viettämieni kuukausien aikana vielä tätä ennen nähnyt. Nimittäin suomalaisen bussin odottamassa suomalaisia turisteja. Splitissä! Suomalainen bussi? Juttelin kuljettajan kanssa, ja hän kertoi että oli ajellut tänne pitkin poikin Keski-Eurooppaa erilaisten ryhmien kanssa ja nyt täällä Kroatiassa odotteli lentäen saapuvaa ryhmää jonka kanssa reissu jatkui jonnekinpäin maata. Näitä keikkoja on kuulemma ollut pitkin kesää, kaveri kertoi palaavansa Suomeen, tyhjällä bussilla, lokakuun 17 päivä. Pudotettuaan silloisen ryhmän meidän lentokentälle.

Kaufland kauppareissu oli mielenkiintoinen. Vieraani ovat siis molemmat rouvia ja oli sangen hauska nähdä heidät 'on action' suuressa ruokatavaramarketissa. Piti ostaa vähän tuota, ja vähän tuota, sitten vielä pikkaisen tota ja ehkä, ihan maistamisen takia vielä vähän totakin. Totesinkin että minun olisi olut aivan turha käydä etukäteen kaupassa vierailua varten, en ikinä olisi yltänyt moiseen suoritukseen mitä rouvat esittivät meidän Kauflandissa. Tuleville vierailleni tiedoksi siis; saatte tekin sitten ihan itse noukkia kaupasta mitä haluatte. Voin toki avittaa jos jotain tiettyjä juttuja etsitte, mutta muuten en puutu asiaan. Muuten kuin kuljettamalla.

Mutta jälleen kerran on siis taas perjantai. Nämä viikot katoavat edelleen johonkin mustaan aukkoon. Meille on onneksi luvattu viikonlopuksi ihan mukavia kelejä, auringon pitäisi paistella ja lämpöä olla sellaiset miellyttävät 20-23 astetta. Eli ihan riittävästi loppusyksyyn ja loppusyksystä lomaileville. Kuten olen aiemmin kirjoitellut useammankin kerran, kirjoitan sen taas; jos haluat välttää suurimmat turistiruuhkat ja korkeammat turistihinnat, tule lomalle syyskuussa. Ilmat ovat pääsääntöisesti mukavat, ainakin jos niitä verrataan Suomen vastaaviin, vedet ovat lämpimiä ja vielä tänä viikonloppuna, useimmat ravintolat/baaritkin ovat vielä avoinna. Lokakuussa palveluvalikoima pienenee sitten radikaalisti. Toki avoimia ravintoloita ja baareja löytyy tuon ajanjakson jälkeekin, mutta valikoima on selkeästi pienempi.

Yksi asia pompsahti silmilleni eilen jälleen. Tiedonkulku Suomen ja Kroatian välillä ei vaan toimi. Kun tietyt virastot ja toimistot lähettävät kirjeensä edelleen jostain syystä ihan perinteisellä kirjepostilla, saattaa se aiheuttaa sen, ettei kyseinen kirje ikinä saavu perille tai jos saapuu, kirjeessä ilmoitettu reagointiaika tai deadline asialle saattaa olla joko samana tai seuraavana päivänä. Tämä aiheuttaa joskus inhimillisesti katsoen sangen vaikeita tilanteita. Itse sain eilen illalla, joskus about viideltä paikallista aikaa, kirjeen Suomesta, joka edellytti tietyn tyyppisiä toimenpiteitä minulta 01.10 mennessä. Eli maanantaihin mennessä. Minulle jäi siis tasan yksi päivä tehdä nuo toimenpiteet tai ylensäkään reagoida jollainlailla tuohon kirjeeseen. Tämä vaikka olen yrittänyt muuttaa yhteysosoitteeni sähköiseksi. Lähetin siis lykkäyspyynnön asialle ja nyt odottelen vastausta. Joka toivottavasti tulee sähköisenä/puhelimitse, sillä muutoin sen saapuminen saattaa kestää päivätolkulla.

No niin, siis viikonlopun viettoon. Palataan linjoille maanantaina jos vieraiden ohjelma antaa periksi. Toivottavasti silloin voin kertoa myös tuosta edellä mainitusta lykkäyspyynnöstä. Että kuuluiko siitä mitään ja jos kuului, mitä. Ja kuinka kusessa olen.