3. loka, 2017

Vesiputouksia ja pitkää rantaa

Kastel Stari

18 C, myöhemmin 23 C

Aurinkoista, iltapäivällä puolipilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

Kirjoitin eilen kuinka on ollut vauhdikas viikonloppu. Eikä se vauhti mihinkään kadonnut maanantainakaan, oli nimittäin vuorossa ensin retki Krkan kansallispuistoon ja sen jälkeen Sibenikin kaupunkiin. Krka sijaitsee tuosta meidän kotiovelta vajaan 60 kilometrin päässä. Luonnonpuistoon ajelee siis reilussa puolessa tunnissa, varsinkin jos ajelee moottoritietä pitkin. Moinen lysti, siis se moottoritie, kustantaa muuten 15 kunaa eli kaksi euroa. Ja sisäänpääsy puistoon tähän vuodenaikaan 110 kunaa per tyyppi, eli viitisentoista euroa.

Ja mitä siellä sitten oli? Siellä oli hienoja maisemia, siellä oli pieniä, suurempia ja vielä vähän suurempia vesiputoksia. Kaunista metsää, ravintoloita, matkamuistomyymälöitä, historian havinaa huokuvia seppien työpajoja ja paljon muuta ihmeteltävää. Erikoisuutena manittakoon se, että kun olet maksanut sisäänpääsyn, sinulla on vielä semmoiset 872 metriä käveltävänä melkoisen jyrkkää vuorenrinnettä alaspäin ennenkuin olet itse puistossa. Tuon matkan voit toki suorittaa myös 15-20 minuutin välein menevällä bussilla, jotka tosin olivat todella täysiä jopa maanantaina aamupäivällä. Niinpä meidän retkueemme pisti töppöstä toisen eteen ja lipsuttelimme tuon vajaan kilometrin pudotuksen todella kivistä polkua pitkin itse puistoon. Kuten varmasti arvaatte, ylös emme todellakaan enää kävelleet vaan silloin bussikyyti, vaikkakin täydessä bussissa, kelpasi sangen mainiosti.

Krkan luonnonpuisto on erinomaisen suositeltava tutustumiskohde. Puistosta löytyy edellä mainittujen nähtävyyksien lisäksi uimapaikkoja kesäisin eikä ravintolatkaan ole, kuten melko usein vastaavissa paikoissa, hinnoitelleet itseään ylihintaisiksi. Kannattaa muistaa se, että puistoon ei oteta kuin 10.000 matkailijaa kerrallaan, joka täyttyy varsinkin kesäaikaan melkoisen helposti. Tämä siksi, että puiston luontoa koitetaan suojella liioilta ihmismassoilta. Eilisellä vierailulla asiakkaita ei ollut kuin kolmisen tuhatta, ainakin päätellen lipunmyyntikojun seinässä olevasta taulusta joka päivitti reaaliaikaista tietoa siitä kuinka monta lippua oli vielä saatavilla tuolle päivänä. Kun lähdimme puistosta, taulu näytti hieman reilua 7.000 myynnissä olevaa lippua.

Krkasta muutaman kymmenen kilometrin siirtymä hieman reilun 30.000 asukkaan kaupunkiin nimetään Sibenik. Sibenik oli itseasiassa aivan kalkkiviivoille minun asuinpaikkavalinnassani kun tänne olin päättänyt muuttaa, sen tiputti pois oikeastaan vain se, että asunto, josta olin jo tehnyt alustavan sopimuksen, olisi vapautunut vasta parin kuukauden päästä muutostani ja olisin joutunut asustelemaan nuo kuukaudet vuokranantajani äidin asunnon yläkerrassa ilman keittiötä. Niinpä laiskana ihmisenä valitsin sitten sen helpomman, valmiin asunnon, vaihtoehdon.

En ollut ennen eilistä käynyt Sibenikissä, mutta noin äkkivilkaistulta se vaikutti todella miellyttävältä kaupungilta. Emme tosin pyörineet siellä sen pidempää, ajelimme läpi kaupungin suoraan rantakadulle josta TripAdvisor oli suositellut meille ravintolaa. Mutta tuo rantakatu, eli paikallisittain Riva, oli todella pitkä, kaunis ja sen varrella oli useampi kirkko, linnoitusrakennelma ja tietty ravintoloita. Saattaisin kuvitella viihtyväni moisessa paikassa sangen hyvin.

Parkkisakko Sibenikissä on muuten 95 kunaa eli vajaat 13 euroa. Tuli sekin sitten tarkastetuksi.

Illalla sitten läksiäisillallinen meidän oma Rivan parhaassa ravintolossa eli ravintola Beltiksessä. Rahaa paloi mutta kyllä ruoka oli taas sen arvoista. Alkupalat ja pääruuat kertaa kolme, jälkiruoka kertaa kaksi, muutama olut ja pari lasia viiniä, koko komeus about 800 kunaa. Eli reipas satanen euroissa. Ei siis rannan halvin paikka, mutta uskaltaisin väittää että laadultaan paras. Varsinkin kun ennen jälkkäriä vieraani saivat maistella jälkiruokasnapseja talon piikkiin. Hyvin näytti putoavan.....

Nyt vajoamme Rockyn kanssa normiarkeemme. Ja varmaan ihan kohta alkavan talven kunniaksi jonkinlaiseen talvihorrokseen. Mutta näistä sitten lisää taas huomenna.