5. loka, 2017

Rahaa jaossa

Kastel Stari

17 C, myöhemmin 23 C

Aurinkoista, iltapäivällä sadekuurojen mahdollisuus

 

Päätettiin sitten aloittaa meidän päivälenkit taistelutoveri Rockyn kanssa. Meillähän oli talvella, ja vielä keväälläkin, tapana kävellä päivittäin, keleistä riippumatta, tunnin verran pitkin poikin meidän kyliä. Kesällä kuumuuden takia reissut jäivät, mutta eilen teimme siis saman. Aamukahvi naamariiin, Rocky narun päähän ja tossua toisen eteen. Poikkeuksena talven ja kevään lenkkeihin, tällä kertaa varustukseemme kuului korvanapit ja Spotify. Opettelin nimittäin kuinka Spotifytä voi kuunnella ilman nettiyhteyttä, eli kuinka ladata soittolistoja puhelimen muistiin. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, opettelin sen, kuinka ne biisit voi ladata tiettyyn paikkaan puhelimen muistiin, minun tapauksessa muistikortille. Eilen soi, ja tänään tulee soimaan, rhytm&blues, vanhat jazzstandardit, big band -musiikki lisättynä ihan pienellä ripauksella perusbluesia, soulia ja jopa countrya. Pääasia että torvet pauhaavat. Kyllä noilla eväillä matka taittui paremmin kuin pelkkää linnunlaulua kuunnellen.

Oli sangen mielenkiintoista muutenkin olla liikkeellä aamulla/aamupäivällä kun en pahemmin ole tässä viime aikoina tuolla meidän kylillä noihin aikoihin pyörinyt. Siellähän oli elämää! Oli ihmisiä matkalla torille, oli ihmisiä istuskelemassa kahviloissa kahvia nauttien, oli tori täynnä myyjiä ja oli avoinna olevia kauppoja, kauppoja joiden luulin jo sulkeneen varsinaisen turistikauden päätyttyä. Pitäisi varmaan pyöriä turuilla ja toreilla itsekin pikkaisen useammin. Ja ennenkaikkea pitäisi pyöriä aikoihin jolloin pyörimistä ei ole tullut aiemmin harrastettua.

Mutta rahaakin on ollut jaossa. Kaverin vaimo synnytti tyttären, kolmannen perheeseen, 20. syyskuuta. Ja eilen tiistaina, Splitin kaupunki teki päätöksen, että kaupunki maksaa jokaiselle perheen kolmannelle lapselle tukirahaa 55.000 kunaa (7.300 euroa). Rahat maksetaan kymmenen vuoden aikana tipottain mutta saadakseen ne, lapsen pitää olla syntynyt siis 20.09. tai sen jälkeen ja olla vähintään perheen kolmas lapsi. Kaverini kielsi lapsentekonsa suunnitelmallisuuden, mutta jos tyttö olisi syntynyt päivää aiemmin, rahat olisi jääneet saamatta. Nyt hän syntyi juurikin ensimmäisenä päivänä tienatakseen perheelleen tuon edellä mainitun summan kymmenen ensimmäisen ikävuotensa aikana. Tarkkaa touhua tuo lapsenteko.

Eilen oli mielenkiintoinen päivä. Istuskelin normi-iltapäiväkokoontumisessa tuolla meidän rantakadulla kun puhelimeen pamahti viesti 'Kroatian suomalaiset' -Facbook ryhmässä. Viestissä suomalainen Merja kyseli, että kun hän on juuri saapunut Splitin kyljessä olevaan kylään nimeltään Kastel Stari lomailemaan niin löytyisikö kylästä ketään muuta suomalaista..... Kun paikat ovat vielä himppasen vieraita ja tarvitsisi kenties pientä opastusta..... Kuinka ollakkaan, löytyihän sieltä yksi. Yksi joka on asunut Kastel Starissa kohta puolitoista vuotta. Lupasin näytellä paikkoja ja niinpä tapasimme sitten illalla.

Kävimme läpi ne paikat joita turisti saattaa tarvita kuten vaikka kaupat, kapakat ja apteekit. Katsoimme mistä pääsee bussilla Splitiin tai Trogiriin. Ihmettelimme meidän kylien rakennuksia, kujia ja kirkkoja.

Lopulta istuimme kaverini Bernadin ravintolan terassilla kun naapuripöytään istahti pariskunta Yorkista Englannista. Pariskunta, jonka olin tavannut aiemmin istuessani Helenin kanssa samaisella terassilla tiistaina viiniä maistelemassa. Ensimmäinen kysymys oli, että sinä se sitten vaihtelet naista päivittäin? Että löytyykö sinulta eri nainen joka päivälle? Vastasin, että te olette nähneet vasta tiistain ja keskiviikon vaihtoehdot, teiltä jäi kokonaan näkemättä maanantain tuplanaiset. Onneksi nämä engelsmannit lähtevät talvehtimaan Englantiin tänä aamuna. Ettei tarvitse alkaa kaivaa taas uutta seuraa tälle illalle.....