9. loka, 2017

Liian monta itsenäisyyspäivää

Kastel Stari

14 C, myöhemmin 22 C

Aurinkoista

Onko teistä koskaan tuntunut siltä, että tässä maassa on liian monta itsenäisyyspäivää? No ei varmaankaan, sillä mm. Suomessahan niitä on vain yksi. Täällä Kroatiassa eräänlaisia itsenäisyyspäiviä onkin sitten peräti kaksi. Toinen niistä oli eilen sunnuntaina 08.10., se on päivä jolloin Kroatia julistautui itsenäiseksi 90 -luvun alussa. Toinen 'itsenäisyyspäivä', tai kansallisuus/valtiollisuuden päivä on sitten 25.06. Tuo on päivä jolloin Kroatia ilmoitti Jugoslavialle aikoinaan että me lähdetään menemään ja meistä tulee itsenäinen valtio. Ja sai aikaan Kroatian sodan, joka oli ei pelkästään verinen, vaan myös erinomaisen ruma. Sodan molemmat osapuolet, serbit ja kroaatit, syyllistyivät ja myös tuomittiin erilaisista sotarikoksista. Sota päättyi elokuussa 1995.

Kansallisuuspäivä kesäkuussa näkyy täällä meidän kylällä huomattavasti enemmän kuin eilinen itsenäisyyspäivä. Kesäkuussa meidän satamassa vierailee sota-aluksia, siellä on erilaisia kyläjuhlia, ilotulituksia, ruokafestareita jne. Eilen taisin nähdä kaksi Kroatian lippua saloissaan. Siinä kaikki. Eikä presidentti järjestänyt minkäänlaista kättelymaratonia yhtään missään.

Uskoisin, että kaikki meistä ulkosuomalaisista saa aika ajoin vastata kysymykseen, että miksi muutit pois Suomesta. Syitä on varmaan yhtä monta kuin muuttajia, kuka on paossa jotain, kuka muuttanut rakkauden perässä tai sen löytääkseen, kuka miellyttävämmän sään, kuka edullisemman elämän perässä, kuka mistäkin syystä.

Jos ihan rehellinen olen, kyllä niitä omiakin motivaatiota mietittyä niinä huonoina päivinä mitä itse kunkin kohdalle sattuu. Ja niitähän sattuu ihan jokaiselle, vaikka kuinka asian kieltäisitte. Että onko tämä nyt ihan oikeasti tämän arvoista? Sitten on niitä päiviä jolloin tuntuu siltä ettei elämässään ole ikinä tehnyt yhtäkään parempaa päätöstä kuin muuttaa juuri sinne minne juuri nyt asuu. Minulle tuo hyvä päivä sattui perjantaille. Kun perjantai-iltana kömmin järjettömässä tuulessa ja viistosateessa kämpille ja sänkyyni, tuntui juurikin siltä, etten tämän onnellisempi voi olla.

Kaikki alkoi aamulenkillä Rockyn kanssa. Kuten olen aiemmin kertonut, opettelin vihdoin kuinka ladata musiikkia Spotifysta puhelimeen niin, etten käytä puhelimen hyvinkin rajallista muistia, vaan puhelimessa olevaa muistikortin lähes rajatonta kapasiteettia. No, onnistuin lataamaan suomipoppia jonka tahdissa ja tuttuja biisejä lauleskellen oli hienoa tehdä perjantain lenkki. Aamu alkoi siis vallan mainiosti.

Eikä päivä jatkunut yhtään sen huonommin. Istuessamme iltapäivä”kokouksessa” tuolla meidän Rivalla, alkoi aivan järjetön sade. Näin jouduimme siirtymään Dupinin sisätiloihin. Joka tarkoitti sitä, että joimme vähintään kaksi kierrosta talon piikkiin. Ja tapasimme uusia ihmisiä. Joka on aina mukavaa.

Sade ja tuuli jatkuivat ja niinkuin asia minulle kerrottiin, tästä alkoi sitten Kastelan syksy. Noin niinkuin 15 minuutissa. Ja tasan tuona päivänä kello 14.25. Kuudentena päivänä kymmenettä kuukautta. Joten nyt mennään sitten syksyä. Sen meno aloitettiin illalla paikallisessa pubissa Kroatian ja Suomen välistä jalkapallo-ottelua seuraten. Ja hauskaa oli. Kun Kroatia teki 1-0, kaikki odottivat että seuraavaksi he tappavat pelin tekemällä toisen, kolmannen ja neljännen maalin, mutta sen maalin tekikin Suomi. Baari hiljeni ja minun kiljahdukseni oli hämmentävä. Vaikka todellisudessa toivoin Kroatian voittoa..... Mutta kun selvisi, ettei voitto Kroatialle maistu, toivo Suomen maalista kasvoi. Ja kun se tasoitus sitten tuli, niin jopa kroaattikaverini olivat onnellisia. Peli muuten päättyi 1-1. Joka oli Suomelle kuin voitto mutta Kroatialle lähes tappio. Pelin jälkeen päävalmentaja sai muuten kenkää.

Jalkapallohuuma jatkuu tänä iltana, jolloin Kroatia pelaa Ukrainassa pelin, joka heidän pitää voittaa mikäli haluavat säilyttää mahdollisuutensa MM- lopputurnaukseen.

Ennen tuota jalkapallopeliä pitäisi vihdoin hilpaista suomalaisrouvan kanssa, joka on lomalla täällä meidän kylässä, Klissin raunioiden kautta Splitiin. Tämä reissuhan siirtyi viime viikolta kun häneen iski jonkinlainen vatsapöpö. Mutta jos vaikka tänään sitten. Ja jos, kuvia tuosta retkestä ilmestyy aivan varmasti tänne(kin) sitten pitkin viikkoa.