10. loka, 2017

Vauvaraivo

Kastel Stari

16 C, päivällä 23 C

Aurinkoista, iltapäivällä puolipilvistä

Aloitetaan tämän päivän blogi kiukkupurkauksella. Purkaus ei koske mitenkään Kroatiaa, ei siellä tai sinne matkailua eikä edes Kroatiassa asumista. Purkaus koskee vauvaa.

Presidenttipari Jenni Haukio ja Sauli Niinistö imoittivat eilen saavansa perheenlisäystä helmikuussa 2018. Josta suuret onnittelut heille. Mutta välittömästi uutisen tutua julki, sosiaalinen media räjähti. Osa onnitteli kuten hyviin tapoihin kuuluu, osa ihmetteli tulevan isän ikää, joku hämmästeli jopa tulevan äidin ikää. On kuulemma 40 vuotta aivan liikaa ensisynnyttäjälle kertoivat nämä netin syövereiden kaikentietävät gurut. Vauva.fi -keskustelupalstaa en ole edes uskaltanut avata. Ja kuten arvata saattaa, seuraavaksi ilmaantuivat nämä hästäk vaalivauva -ilveilijät.

Niinistö ja Haukio kertoivat tiedottaessaan tulevasta perheenlisäyksestä, että matkalla raskauteen on ollut monenlaisia vaikeuksia. Joten tuskinpa se Jenni ihan laakista paksuksi pamahti eikä raskauden alkuunsaattaminen ole ollut siis aivan yksinkertaista. Siksi nämä vaalivauva -ihmiset ovat lähes oksettavia. Jos joku ihan oikeasti uskoo, että Niinistö tarvitsee raskauden mukanaan tuomaa lisäpotkua vaalikampanjalleen, tämä uskoja elää kyllä aivan jossain toisessa todellisuudessa. Vai luuleeko joku että Kesärannassa on käyty seuraava keskustelu: ”Jenni, nyt näyttää siltä, että gallupkannatukseni seuraavaksi presidentiksi laskee alle 70 %. Mitäs sanot, jos tehtäisiin vaalivauva?”

Mikä/kuka estää muitakin ehdokkaita tekemmästä hästäk vaalivauvan. Vielä ehtii hyvin, joten Laura Huhtasaari, Matti Vanhanen ja ketä näitä nyt onkaan, eikun peitto heilumaan. Hätätilanteessa voitte heiluttaa sitä jopa keskenänne. Siinä se hästäk vaalivauva vasta olisikin: Laura Huhtasaari odottaa Pekka Haaviston lasta!

No joo, kuten huomaatte, tämä vaalivauvakeskustelu meni hieman tunteisiin. Sori siitä. Mutta kun on itsekin joutunut aikoinaan jyystämään tavoitehaluisesti saadakseen haluansa lapsen, käynyt erilaisissa hoidoissa, kokenut pettymyksen toisensa jälkeen, tuollainen johonkin-tarkoitukseen-tehty-vauva -keskustelu pimentää järkevän ajattelun täysin. Jos sitä nyt muutenkaan ihan kauheasti esiintyy.....

Mutta sitten aivan muihin aiheisiin. Ja takaisin Kroatiaan. Eilinen maanantai oli opaspäivä, eli esittelin täällä lomailevalle rouvalle hieman ympäristöämme. Tällä kertaa matka vei, ennen Splitiin tutustumista, mm. Game of Thrones -sarja kuvauspaikkana toimineeseen Klissin linnoitukseen. Tämä oli minullekin ensimmäinen vierailu kyseisessä paikassa. Vaikka kuulun siihen 1%:iin maailman väestöstä, joka ei ole koskaan nähnyt jaksoakaan GoT:sta, linnoitus oli todellinen elämys myös minulle. Sisään maksoi 40 kunaa, eli about 5,50 euroa, mutta tuolla summalla pääsi sitten ramppaamaan linnoituksen kiviportaita ylös alas, pääsi tutkimaan muureja, torneja, pikku koppeja ja pääsi ihmettelemään linnoituksesta kertovaa historiaa. Olipa siellä jopa huone, missä näytettiin minkälaisiksi linnoituksen paikat oli saatu muuttumaan televisiosarjassa. Eli kun olit juuri kiivennyt joitain kiviportaita ylös, näyttelyssä näit sitten minkälaisina ne samat portaat esiintyivät sarjassa. Ja kaikki tämä aivan huikaisevissa maisemissa, korkealla Solinin kylän kattojen yllä. Hieman liian korkealla paikoin tälläiselle korkeanpaikkakammoiselle....

Mutta, jos matkanne joskus suuntautuu Splitin seudulle, Klissin linnoitus on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Se on sen arvoinen vaikkei Games of Thrones kiinnostaisi pätkääkään. Ihan pieni palanen historijoitsijaa tai ihan pieni kiinnostus yleensäkin historiaa kohtaan riittää mainiosti linnoituksesta nauttimiseen. Paikalle pääsee näppärästi paikallisbussilla, numero 22 vie aivan linnoituksen juurelle. Ja jos kysytte, että joutuuko siellä kävelemään, niin kyllä joutuu. Eli ei todellakaan sovi liikuntarajoitteiselle.

Iltapäivä meillä meni sitten ihan normikierroksella Splitissä. Auto parkkiin tutulle parkkialueelle, siitä kojujen ja green marketin kautta satamaan jossa opasolut, sieltä Splitin rantakatu Rivan kautta vanhaan kaupunkiin, jossa oli tarkoitus nauttia seuraava, normitavan mukainen opasolut kaverini Fensi Smensi baarissa. Vaan olivat sitten muuttaneet aukioloaikojaan siten, että avaavat viikolla vasta kello 18.00, viikonloppuisin kello 16.00. Asia, josta joudun kyllä tekemään reklamaation. Onneksi Splitin vanhassa kaupungissa ei suinkaan olla yhden baarin varassa, joten kyllä se opasolut sitten järjestyi....

Kotimatkalla vielä ihan pikkaisen Games of Thronesia kuvauspaikkoja lisää, sarjaa on siis kuvattu myös Splitissä, ja siitä sitten kauppojen kautta takaisin kotio. Sangen mukava aloitus viikolle, ennenkaikkea tuon linnoitusvierailun johdosta. Splitin liikennekään ei ollut pahemmin solmussa. Illalla oli sitten jälleen jalkapalloilta, Kroatia pelasi Ukrainassa jatkomahdollisuuksiensa kannalta elintärkeän ottelun, ottelun jonka kummankin joukkueen oikeastaan piti voittaa päästäkseen jatkokarsintaan. Niinhän siinä sitten kävi, että Kroatia vei ottelun 0-2 uuden valmentajansa johdolla. Näin Kroatia siis jatkokarsintaan. Samaan aikaan pelattu Suomi-Turkki Turussa päättyi 2-2. Peli oli täysin merkityksetön kummallekin joukkueelle. Ja minulle. Mutta miksi ihmeessä ottelun piti alkaa kello 20.45? Keskellä Turun yötä, jossa lämpöä oli about 7 astetta ja vettä tuli taivaan täydeltä. Eihän tuommoisesta nauti pelaajat eikä katsojat.