12. loka, 2017

Paikallisuutisia

Kastel Stari

14 C, päivällä 23 C

Aurinkoista

Minulta kysellään hämmentävän usein, että minkälaisessa paikassa sinä sitten loppujen lopuksi asut. Olen koittanut kuvailla ympäristöäni useammankin kerran täällä blogissa, mutta kenties katsaus paikallisuutisiin antaa myös jonkinlaisen kuvan tästä meidän pikku kylästä, Kastelasta ja siitä, minkälaisessa ympäristössä näitä juttujani naputtelen.

Ennen uutiskatsausta kuitenkin yksi ihan henkilökohtainen vamma. Onko teille koskaan sattunut niin, että ovikello soi ja olette tilanteessa ja/tai niin laiskoja, ettette jaksa/kykene raahautua ovelle katsomaan kuka siellä on ja mitä asiaa hänellä on? Ja kärsitte siitä sitten koko loppupäivän. Mietitte juurikin sitä, kuka se soittelija oli, mitä asiaa hänellä oli ja miksi et sitten kuitenkaan mennyt sinne ovelle. Oliko kysymyksessä jokin tärkeä asia? Oliko kysymyksessä postiPaten tuomasta paketista, joka olisi pitänyt kuitata? Vai jostain virallisesta kirjeestä, joka olisi pitänyt kuitata vastaanotetuksi? Poliisi jostain syystä? Vai oliko se vaan yläkerran Jelena, joka olisi halunnut veidä Rockyn ulos? Tai alakerran Denis kyselemässä kuukauden vesimaksua? Aaah..... aivan liian monta kysymystä ihan vaan siksi, että olit nukkumassa kun joku plimpotti sinun ovikelloasi. Etkä loppujen lopuksi ole sittenkään ihan varma edes siitä, että soiko se ovikello todellisuudessa vai unessasi. Mutta kyllä tuommoinen jää pyörimään, siitä osoituksena vaikkapa se, että kirjoitan aiheesta vielä tänään vaikka tuo äksidentti tapahtui eilen puoliltapäivin.....

Mutta nyt uutisiin. Ja nimenomaan meidän paikallisiin. Splitin vesilaitoksen yhdellä työntekijällä on diagnotisoitu tuberkuloosi. Vesilaitoksen tiedottaja rauhoittelee, että paniikkiin ei ole syytä, sillä tubi ei tartu veden välityksellä vaan pisaratartuntana. Joten kannattaa olla pikkaisen tarkkana jos se tilaamanne putkimies yskii ja kröhii..... muutoin vettä voi siis edelleen juoda ilman suurempia murheita.

Yksi meidän seutukunnan iäisyysprojekti, silta mantereelta Ciovon saarelle, on ottanut askeleen eteenpäin. Tai tiedä onko se askel eteenpäin, mutta projektille on löydetty uusi yhtiö jonka pitäisi jatkaa sillan rakentamista. Rakentamista, joka on nyt jatkunut vuositolkulla. Tähän asti mereen on saatu pystytettyä neljä pilaria. Itse sillasta ei vielä ole minkäänlaista hajua. Eikä edes siitä, valmistuuko se ikinä. Nämä uudet urakoitsijat taitavat olla jo kolmannet järjestyksessään. Eikä ne edellisetkään ole saaneet mitään aikaiseksi. Mutta paljon onnea Split Road Companylle ja Strabag Ag:lle urakasta. Toivottavasti tällä kertaa jaksatte loppuun asti. Sillä tuo silta olisi kyllä sangen tarpeellinen.

Ravintola Beltis, joka avasi ovensa tuolla meidän rannalla heinäkuun alussa ja profiloitui 'hieman paremmaksi' ravintolaksi, on päättänyt suunnata tarjontaansa talvikaudeksi enemmän myös paikallisille. Joka tarkoittaa hintojen, ei suinkaan toivottavasti laadun, lievää laskemista. Ravintola esitteli ensin lounasmenun, josta olen kirjoittanut aiemmin ja nyt he tuovat listoilleen myös pastat ja risotot. Eli meille paikallisille ihan perusmättöä. En ole vielä maistanut näitä uusia vaihtoehtoja, mutta toivon todellakin ettei ravintola laske liikaa tasoaan. Tähän asti kaikki ne annokset mitä olen kyseisessä ravintolassa syönyt, ovat olleet erinomaisia. Toivottavasti myös nämä uudet annokset. Onneksi listalla pysyy omistajan mukaan nimetty Bernad olut.

Eipä täällä meillä paljoa muuta ole sitten tapahtunut. Naapurikylässä järjestetään lauantaina Syksy Kastellassa -messut ja paikalliset lento- ja koripallojoukkueet pelaavat sarjoissaan omia pelejään. Syksy, ja sitä kautta jonkinlainen rauha, on laskeutunut kylille vaikka muutama hajanainen turisti vielä näkyykin liikkuvan tuolla meidän Rivalla. Ja mikäpä siellä on heilua kun, niinkuin olen jo kertonut, meillä on täällä ihan perinteiset suomalaiset kesäsäät. Suomessahan on kuulemani mukaan viime yönä lämpötila laskenut pakkasen puolelle. Vaan älkää huolehtiko, iltapäivällä teillä pitäisi sitten sataa. Taas.