17. loka, 2017

Uutisia

Kastel Stari

17 C, myöhemmin 25 C

Aurinkoista

Kuten olen kertonut, kuuntelen päivittäin suomalaisia radiokanavia. Pääsääntöisesti Radio Suomea, koska sieltä tulee riittävä määrä ajankohtaisohjelmia ja uutisia jotta pysyn kartalla mitä Suomessa ja muualla maailmassa tapahtuu. Kroatiankieliset uutiset kun, sattuneesta syystä, saattavat jäädä hieman vajaiksi noin ymmärrykseltään.

Nyt tämä edellä mainittu radio on kertonut eilisestä päivästä alkaen lämpimästä syyssäästä mikä kuulemma vallitsee Suomessa tämän viikon. Kunnes tulevana viikonloppuna mittari painuu sitten pakkasen puolelle. Kerrotakoon tähän yksi paikallinen uutinen samaisesta aiheesta; meidän ilmatieteenlaitos lupailee vähintäänkin seuraavaksi kymmeneksi päiväksi 25 asteen lämpötiloja ja kirkasta auringonpaistetta. Että semmoisia eroja......

Uutisissa pysyäkseni, jos olette lueskelleet näitä juttujani pidemmän aikaa, tiedätte että tuolla noin 10-12 kilometrin päässä kaupungissa nimeltään Trogir on rakennettu siltaa kaupungin edustalla sijaitsevalle Ciovon saarelle useamman vuoden ajan. Kesällä sillan urakoitsija vaihdettiin, nyt taitaa olla menossa jo kolmas rakennuttaja, ja tämän uusimman pitäisi saada tuo lähes 550 metrin silta vihdoin valmiiksi. Paikallisuutisten mukaan sillan pitäisi olla valmis ensi kesänä, tarkemmin sanottuna 15.06.2018. Joka elää, näkee. Tämä kun ei todellakaan ole ihan ensimmäinen deadline tuolle sillalle. Silta maksaa yhteensä 207 miljoonaa euroa josta EU maksaa 85 prosenttia eli lähes 177 miljoonaa. Yksi syy tuolle nyt julkaistulle ensi kesän avauspäivälle onkin juuri EU, Brysselin herrat kun ovat alkaneet kysellä että mihinköhän tähän asti siltaan pumpatut rahat valuneet. Selityksiä ei kuulemma enää odotella, nyt odotellaan sitä siltaa. Jonka pitäisi ilmestyä siis kesäkuun puolessa välissä ensi vuonna.

Matkailu-uutisia: Tämä vuosi on ollut jälleen kerran ennätysvuosi koko Kroatian turismissa eikä nämä meidän huudit muodosta poikkeusta yleisestä trendistä. Turistiyöpymiset täällä meidän Kastelan kylissä ovat olleet tänä kesänä ennätyskorkealla, itseasiassa parhoimmat yli 30 vuoteen. Kastelahan oli Jugoslavian aikaan yksi suosituimmista lomakohteista. Tänne lähetettiin puolepamppuja ja muita yhteiskunnassa ansioituneita työn sankareita lomailemaan. Vuoden yhdeksänä ensimmäisinä kuukausina Kastelassa yöpyi yli puoli miljoonaa turistia, siitäkin huolimatta että Splitin lentokenttä, joka pumppaa turisteja ei pelkästään Splitiin vaan myös kentän lähellä sijaitseviin kyliin, on ollut remontissa koko kesän. Odotukset ensi vuoden sesongista ovatkin jälleen kerran aivan tapissa kentän remontin valmistuttua ja mahdollistavan näin matkailijavirtojen entisestään jouhevamman liikkumisen. Myös täällä meidän kylillä.

Eikä Kastelan kaupunki ole jäänyt toimettomaksi, olkookin että minun tuntemat bisneksessä toimivat paikalliset yrittäjät arvostelevatkin kaupungin toimintaa melkoisen jyrkin sanoin. Kaupunki kertoo kuitenkin panostavansa mm. 3,8 miljoonaa minun oman kylän, eli Kastel Starin, rantaan. Mitä se lopulta tarkoittaa ja milloin nuo panokset alkavat näkyä, on sitten aivan eri juttu. Mutta taas kerran, se näkee joka elää. Toivottavasti mahdollinen muutos ja sen mukanaan tuomat rakennus- tms. työt eivät liikaa sotke meidän rannan yrittäjien eikä meidän paikallisten arkea.

Eilen sain myös puhelun, joka saattaa mutkistaa aiemmin kertomaani asunnonvaihtoani. Tai sitten ei. Nyt tuo puhelun sanoma on harkinnassa, joten katsellaan mitä tapahtuu. Siitä, ja varmaan paljosta muusta, lisää sitten taasen huomenna.