19. loka, 2017

Rutisevat rutiinit

Kastel Stari

15 C, myöhemmin 23 C

Aurinkoista

Pamahteli eilen sitten eri kanavia pitkin useampikin kysymys siitä, että minkälaista keliä täällä Kroatiassa pukkaa näin lokakuun loppupuolella. Että pitääkö ottaa pitkähihaista ja/tai -lahkeista, uikkareita ja aurinkolaseja mukaan jos tännepäin on suuntaamassa? Vai sateenvarjoa tai sadetakkia? Koska olen eläkeläinen enkä ennustaja, en osaa antaa tyhjentävää vastausta näihin kysymyksiin. Osaan kertoa vain sen, mitä säätä ammatikseen tarkkailevat ja sitä ennustavat tahot täällä uudessa kotimaassani ovat minulle kertoneet. He kertovat, että vähintäänkin seuraava viikko, eli lokakuun viimeinen semmoinen, pitäisi olla aurinkoinen ja lämmin. Lämmöllä tässä yhteydessä tarkoitan sellaisia reilusti yli kahdenkymmenen asteen celsiuksia. Ja se merivesi, sekin on viimeisten mittauksien mukaan 19-21 asteista vähän mittauspaikasta riippuen. Eli jos uskomme paikallisia kerttukotakorpeja, ottakaa vaan ne shortsit, t-paidat ja uikkarit mukaan. Jos niitä sadekamppeita sitten kuitenkin tarvitsette, niitä saa hankittua täältä. Sateenvarjo ei paljoa maksa, ei varsinkaan kun sen takaisin roudaaminen Suomeen on hieman hankalaa lentoyhtiöiden turvallisuusmääräysten johdosta.

Ai niin, illat ja aikaiset aamut saattavat olla melkoisen vilpoisia, joten kyllä sitä lämmintäkin tarvitsee. Jos meinaa noihin aikoihin olla liikenteessä.

Kirjoitin eilen aikatauluehdollistumisesta. Eli suomeksi rutiineista. Ja siitä miten ne vaikuttavat elämääsi. Miten teet kaikki jutut tietyssä järjestyksessä ja tiettynä aikana päivästä toiseen. Heti kun olin juttuni julkaissut, eiliset rutiinit menivät totaalisen sekaisin. Tästäkin huolimatta selvisin eilisestä täysissä ruumiin voimissa. Täysissä sielun voimissahan en ole ollut enää pitkiin aikoihin kuten tiedätte.

Mutta siis; kaverini soitti aamulla ja kysyi että haluaisinko lähteä hänen kanssaan Splitissä käymään. Ja mikäpä ettei, sovimme että lähtö tapahtuu kello 10.30. Hänen autollaan. Ajattelin siinä, Rockyn aamulenkin jälkeen, tehdä poikkeuksellisesti itselleni aamiaisen. Normioloissa en siis syö aamaista, mutta nyt kun oltiin menossa oikein isommalle kirkolle, ajattelin että jospa sitä vaikka. Paitsi että eihän se nyt ihan niin sitten mennyt. Ajatuksena oli muutama paahtoleipä ja siihen kylkeen pari keitettyä kananmunaa. Sen perinteisen kahvin, joka muuten juuri nyt on Presidenttiä, lisäksi.

Kattila tulelle. Meillähän täällä on siis kaasuliesi. Vesi ei ehtinyt edes lämmetä, kun kuului naks ja kaasu loppui. Eli ei siis keitettyjä kananmunia, eikä mitään muutakaan mikä tarvitsisi lämmitystä hellalla. Joten jostain uusi kaasupullo. Tämä nykyinen oli ostettu, jos ihan oikein muistan, noin vuosi sitten.

Puhelu 'plin-yhtiöön' samalla toivoen että puhelimeen vastaava henkilö ymmärtää edes pikkaisen englantia. Kaasupullon tilaaminen kroaatiksi kun ei ihan onnistu. Vielä. Kaveri puhui onneksi oikein hyvää englantia ja näin sain kaasun tilatuksi. Kertoi tulevansa tunnin päästä. Joten Splitin reissua piti hieman siirtää.

Ei mennyt tuntiakaan kun valkoinen plin-pakettiauto kurvasi meidän pihalle. Olin luvannut päivystää parvekkeella ja opastaa tyypin oikeaan kerrokseen. 40 minuuttia tilauksesta minulla oli uusi kaasu(plin)pullo asennettuna tiskipöydän alle. Koko homma maksoi 90 kunaa, eli 12 euroa. Kaasupullo kotiinkuljettettuna, asennettuna ja vanha viety pois. Ei paha hinta. Varsinkaan kun vastaavankokoinen pullo tuossa meidän lähimarketissa, itse noudettuna ja itse asennettuna, maksaa 99 kunaa. Ja ihan vähän enemmän, jos oikein muistan, Suomessa. ABC:ltä noudettuna siihen pihagrilliin.

Pikkaisen täytyy myös vetää takaisin aikaisempia kirjoituksiani kroatialaisesta aikakäsityksestä. Vaikka toisinaan tapaaminen saattaa siirtyä vartin, puoli tuntia, joskus jopa tunnin, niin kyllä ne aikataulut täälläkin joskus pitävät. Niinkuin vaikkapa eilen tuon kaasupullon kanssa.

Niin ja se Split -vierailu. Kävimme eläintarvikelikkeessä ja kaverini pikkukoira sai tuliaiseksi naurettavan, vaaleanpunaisen pötkylävaatteen ihan hupulla varustettuna. Koira tulee olemaan niin naurettavan näköinen tämä 'vaate' päällänsä, että odotan todellakin sitä päivää kun näen hänet ensimmäistä kertaa tämä asuste päällänsä. Koitan saada kuvan koirasta myös tänne.

Ei se rutiineiden rikkominen tähän loppunut. Meidän iltapäivämatinea meidän Rivalla siirtyi myös tuon kaasupullo- ja Split -episodin takia. Näin ehdimme Dupin -baariin noin 1,5 tuntia normiaikaa myöhemmin. Ja arvannette kuinka jouduimme selittämään miksi olemme myöhässä.......

Huomenna on (taas) perjantai, joten silloin vedetään yhteen kaikki mitä tällä viikolla on tapahtunut. Eli siis ei mitään. Tuleekin olemaan mielenkiintoista kirjoittaa yhteenveto ei-mistään-tapahmista. Mutta se sitten huomenissa.