23. loka, 2017

Syksyn merkkejä

Kastel Stari

14 C, myöhemmin 17 C

Pilvistä, sadekuuroja.

Verrattain tuulista pohjoisesta (28 km/h, puuskissa 45 km/h). 

Kyllä se nyt näyttää vahvasti siltä, että syksy on saapumassa tänne Splitin kainaloonkin. Syksyn huomaa pienistä merkeistä ympäristössämme vaikka täällä meidän seuduilla ei voikaan hämmästellä ja/tai ihastella samanlaista ruskaa kuin kanssaeläjämme tuolla pohjois-Kroatiassa voivat. Siellä kuulemma puiden lehdet rusottavat kuin Suomessa konsanaan. Meillä täällä etelässä puut ovat pääsääntöisesti ihan vihreitä, tosin ihan tuonne ylös vuorille en ole vielä kiiivennyt niitä ihmettelemään. Ainakin noin kaukaa katsottuna ihan vihreiltä ne kyllä näyttävät. Pikku puutarhat takapihoilla alkavat toki muistuttaa jo siitä että kesä on ohitse, mutta muutoin luonnossa on syksyn saapumista vaikea havaita.

Tai no, kyllähän sen luonostakin huomaa. Meillä on meneillään oliiviaika, joten oliiveja keräillään puista melkein jokaisella pihalla. Ja kiikutetaan sitten öljynpuristamoihin, josta tullaan sitten kotio vastapuristetun, melkein itse tehdyn oliiviöljyn kanssa. Joka muuten, ihan sivumennen sanottuna, on aivan törkeän hyvää. Tällä meidän oliiviöljyllä ei todellakaan ole mitään tekemistä sen litkun kanssa jota Suomesta voi ostaa marketeista. Kun oliivit ovat suoraan puusta ja öljy puristeltu naapurin öljynpuristamossa, onhan se maku aivan eri kuin siinä öljyssä joka on reissannut K-marketin hyllylle tuhansia kiometrejä.

Oliiviajan lisäksi meillä on ihan kohta sillään alkamassa niin mandariini- kuin sitruuna-aika. Puut alkavat muuttua hiljalleen vihreistä hedelmistä keltaisiksi, mutta ihan vielä emme ole siinä vaiheessa että voisin pölliä mandariineja tai sitruunoita ohikävellessäni naapureiden puista, kuten oheisesta kuvasta voitte päätellä. Veikkaan että nyt alkaneella viikolla mandariinit ovat jo siinä pisteessä että kotiin voi palata lenkiltä hupparintaskut pullottaen.

Yksi varma merkki syksystä on kalenteripukeutuminen. Eli paikallisten pukeutuminen talvi/syysvaatteisiin, koska kalenteri näyttää että ihan kohta alkaa marraskuu. Joka on selkeästi talvikuukausi, vaikka lämpöä onkin päivisin vielä 22-25 astetta. Koska kalenteri näyttää, että talvi on alkanut, silloin pitää luonnollisesti pukeutua asianmukaisesti. Talvivaatteisiin siis. Tuolla meidän Rivalla voit tähän vuodenaikaan melko helposti päätellä kuka on turisti ja kuka ei. Jos joku kulkee shortseissa ja t-paidassa, hän on melkoisella varmuudella kotoisin jostain muualta. Ja usein vielä pohjoismaista. Siellähän hieman yli kahdenkymmenen asteen lämpötilahan on vielä ihan täysi kesäsää.

Ihmiset eivät ainoastaan pukeudu talvea varten, vaan talvella on myös aikaa varustautua seuraavaan sesonkiin. Tämä näkyy siinä, että asunnoista kuuluu sahan ääniä, vasarointia ja muuta kilkatusta. Nyt on aika siis päivittää vuokrattavat huoneet ja asunnot, tehdä tarvittavat huollot ja kenties uusia hieman pintoja. Näin ollaan sitten valmiina kun se seuraava sesonki taas keväällä käynnistyy ja suorat lennot, jotka loppuvat pääsääntöisesti lokakuun lopulla, taas alkavat tuonne Spitin kentälle.

Siinä niitä syksyn merkkejä täällä meidän leveysasteilla. Kuten huomaatte, täällä on turha odotella ensilunta, hallaa tai edes yöpakkasia. Jos meillä 'talvi yllätti autoilijat' -otsikko ikinä esiintyy yhtään missään paikallisessa tiedotusvälineessä, se todellakin tarkoittaa sitä, että se talvi ihan oikeasti yllätti. Niin autoilijat kuin ihan kaikki muutkin. Edellisen kerran talvi yllätti, ainakin lumen muodossa, paikalliset joskus neljä-viisi talvea sitten. Josta vieläkin kerrotaan tarinoita. Tulenhan minä maasta, joka on kylmä ja luminen. Ainakin ihmisten mielikuvissa.