25. loka, 2017

Haipakkaa

Kastel Stari

14 C, myöhemmin 21 C

Enimmäkseen aurinkoista, tyyntyvää tuulta

Kylläpäs on ollut pari päivää melkoista haipakkaa. Ei tietenkään minun rauhallisessa elämässä vaan enemmänkin tuon sään puitteissa. Ja siinäkin lähinnä tuulen puitteissa. Meillä on nimittäin puhallellut pohjoistuuli, jota paikalliset kutsuvat siis buraksi, melkoisella volumilla parina viime päivänä. Sen verran tuota puhtia siinä on ollut, että paikallinen ilmatieteenlaitos antoi oikein oranssin varoituksen tuulesta. Tuo oranssi on kolmiportaisella asteikolla toiseksi korkein varoitus.

Kuten eilen taisin jo kirjoitella, istuskellessamme iltapäivällä toissapäivänä tuolla meidän kantakuppilan terassilla, siellä oli sanalla sanoen kylmä. Ihan törkeän kylmä vähän useammalla sanalla sama asia muotoillen. Eilen ei lämpötila ollut aivan yhtä matala, mutta tuuli puhalteli ihan yhtä rivakasti. Ja edelleen pohjoisen suunnalta. Tiistain parhaimmat puuskatuulet pyörivät siinä 60 km/h paikkeilla ja normituulikin oli kolmisenkymmentä kilsaa tunnissa. Ei nuo nyt ihan niitä viime talvelta tuttuja 'kunnon' buratuulia ole, mutta kyllä tuommoinen 60 kilsan puuskakin jo jonkinverran tuntuu.

Tuuli tuntuu kotonakin. Täällä, tai ainakaan tässä meidän talossa, ei eristyksiin ole ihan kauheasti panostettu, joten kun on kunnon tuuli oikeasta suunnasta, sen huomaa myös sisällä kämpässä. Ei nyt ihan niin että lahkeet väpättäisivät, mutta esimerkiksi toissapäivänä, kun tulin iltapäivämatineasta kotiin ja olin jo valmiiksi jäässä, niin kyllä piti kaivella villapaita ja -sukat extrapeiton tueksi kun tuohon sohvannurkkaan pötkähdin telkkaria toljottamaan. Rockykin on ihmeissään kun tuuli vinkuu nurkissa vaikka kaikki ikkunat ja ovet on teljetty kiinni. Aina sieltä joku rako löytyy mistä pikkaisen pääsee puhaltamaan. Ainakin sen verran että vinku kuuluu.

Mutta vielä sananen näemmä jo päättyneestä kesästä. Kuten olen aiemmin kertoillutkin, täällä meidän kylissä saavutettiin taas uusi matkailijaennätys siitäkin huolimatta että Splitin kenttä oli, ja on, remontissa. Ja mikäs täällä on lomaillessa kun merivesikin on puhtainta koko Kroatiassa. Kansanterveysministeriö (tai joku vastaava, käännös taitaa olla hieman kökkö) otti kesän aikana nimittäin kymmenen kertaa näytteet 11 viralliselta rannalta tässä Kastelan rannikolla. Kaikki näytteet osoittautuivat erinomaisiksi, hyviksi tai vähintään tyydyttäviksi jokaisella näytteenottokerralla jokaisessa näytteenottopaikassa. Huonolaatuisinta vesi oli syyskuun alun sateiden jälkeen.

Adrianmerta tutkitiin kokonaisuudessaan kesän aikana yli 9000 kertaa, eikä Split-Dalmatian alueella havaittu kuin yksi epätyydyttävä näyte. Tuossa hieman ylempänä rannikkoa sijaitsevassa Zadarissa ja pohjoisemmassa sijaitsevassa Rijekassa epätyydyttäviä näytteitä löytyi sen sijaan seitsemän molemista näytteenottopaikoista. Tuo meidän maakunnan epätyydyttävä löytyi muuten Gradacin rannalta joka sijaitsee 95 kiometrin päässä etelään täältä, kuitenkin vielä siis Split-Dalmatian maakunnassa.

Joten kun niitä lomianne ensi kesäksi suunnitelette, muistakaapa Kastelan pikku kylät. Splitiin ei ole matkaa kuin 15 kilometriä, lentokentälle sitäkin vähemmän. Trogirin maailmanperintökohde ja varsinainen turistirysäkaupunki on sekin vajaan 20 kilometrin päässä ja jos haluatte käydä nähtävyyksiä katselemassa pidemmällä, voin luvata että Kroatian julkinen liikenne toimii jopa hämmentävän hyvin. Tämä ei ollut sitten kenenkään maksama mainos.

Mutta! Huomatkaa, että kun löydätte sen halvan lennon, se kannattaa varata samantien. Ne halvimmat kun menevät samantien, olenpa kuullut jopa tapauksesta jossa hinta oli pompsahtanut sinä aikana kun matkustaja oli käynyt hakemassa lompakkonsa eteisestä. Lentoyhtiöthän hinnoittelevat osan koneesta edullisemmin, ja jos oikein huono munkki käy, ne halvimmat liput, menevät siinä kun pähkäilette että pitäisikö sitä..... Kyllä sitä pitää! Nyrkkisääntönä voitanee pitää myös sitä, että mitä aikaisemmin varaat, sen edullisemmin pääset. Joten hopi hopi! Tervetuloa Dalmatiaan!