26. loka, 2017

Myrskyn jälkeen

Että semmoinen ilta sitten eilen. Olin ulkona erään suomalaisrouvan kanssa, jonka loma lähenee loppuaan. Hän lentää takaisin Suomeen huomenna perjantaina. Vein hänet tuonne meidän todella paikalliseen baariin, eli baariin jossa nämä ihan oikeat paikalliset käyvät. En ole ihan varma olisiko kannattanut, sillä ao. baarissa oli menossa tulevan viikonlopun häiden ennakot, eli best man veti melkoista showta kavereiden kanssa kuten oheisesta kuvasta voinette päätellä. Normi-ilana baarissa soi kunnon musiikki 70- ja 80-luvulta, eilen siellä soi paikallinen poppi. Jonka tahdissa koko baari lauloi ja myöhemmin tanssi mm. pöydillä. Ihan ei selvinnyt miksi herrat päättivät sitten myöhäisiltana alkaa riisuitua, mutta siinä vaiheessa päätimme sitten poistua paikalta.

Sanovat laulussa, että myrskyn jälkeen on poutasää. Ja siltähän tuo hieman vaikuttaa, olkookin ettei meillä nyt ihan varsinaista myrskyä vielä ole ollut. Niinkuin eilen ja toissapäivänä kerroin, tuuta on toki ollut ihan omiksi tarpeiksi, mutta kuten ennusteet lupailivat, tuuli tyyntyi eilen iltapäivällä niin, että kun istuskelimme tuolla meidän rivalla ihan normiaikaan, siellä oli jo lähes kuuma. Tuulta ei ollut nimeksikään (enää) ja lämpöä kolmen aikoihin iltapäivällä reippaat kaksikymmentä astetta. Kun istuskelit siinä hupppari päällä suorassa auringonpaisteessa, niin kyllähän siinä lämmin tuli.

Suomessa sen sijaan kuulemani mukaan on ollut ja on odotettavissa kunnon lumimyrsky. Asiasta on varoiteltu sen verran että jos joku vielä pystyy väittämään että talvi yllätti taas, asuu kyllä jonkinmoisessa umpiossa. Jos minä tiedän, useamman tuhannen kilometrin päässä, että jopa eteläisempään Suomeen on odotettavissa todella huonoa ajokeliä lumisateen johdosta, niin onhan se ihme jos moinen tieto ei ole saavuttanut jotakuta joka kyseisellä vaikutusalueella asustelee ja autoilee.

Kuuntelen melkoisen paljon Suomen radiota. Siellä keskusteltiin eilen syysmasennuksesta ja siitä, kuinka valo helpottaa oireita. Ensi viikonloppunahan siirrytään taas talvi-, toisten mielestä siis normiaikaan, ja kelloja siirretään siis tunnilla eteenpäin. Näin saadaan keväällä menetetty tunti takaisin. Mutta tämä vaikuttaa luonnollisesti myös valon määrään. Ainakin siihen, kuinka paljon valoa ehtii valveillaoloaikana itseensä imeä.

Juuri nyt meillä täällä Kroatiassa aurinko nousee 7.20 ja laskee melko tarkkaan kuuden aikoihin iltapäivällä. Näin ollen kellojen siirtämisen jälkeen (miinus tunti) tuo auringon nousu tapahtuu kuuden jälkeen ja lasku jo viideltä. Pitänee siis koittaa herätä tunnin normaalia aikaisemmin. Ja mennä nukkumaan tuntia aikaisemmin. Jos sillä välttäisi sen kaamosmasennuksen.

Mutta kuulkaapas. Olen tyyppi, joka yleensä tekee kaiken aivan viime tingassa, monet asiat jopa muutaman päivän/viikon liian myöhään ja saattan jättää ne kaikkein vaikeimmat asiat joskus jopa tekemättä, nyt olen kerrankin ollut ajoissa. Huomasin nimittäin että suomalainen pankkikorttini menee vanhaksi 02/18. Näppäränä poikana otin yhteyttä pankkiini ja kyselin että mitenkäs kortin uusiminen kun asustelen täällä palmun alla enkä pääse siis konttoriin uusimaan/hakemaan korttia. Minulla kun eläke tulee edelleen, jostain ihmeen syystä, suomalaiselle pankkitililleni josta siirrän sen sitten, nostettuani seinästä ensin akuuttiin hätään muutaman satasen, kroatialaiselle tililleni. Erinomainen vaihtoehto olisi tietty se, että kertoisin eläkeyhtiölle haluavani eläkkeen suoraan paikalliselle tilille, mutta koska en ole yhtään tietoinen siitä kuinka kauan rahansiirto tälläisessa tapauksessa kestää, en ole vielä 'uskaltanut' moista askelta ottaa. Yleensä kun ne rahat ovat melkoisen odottettuja heti silloin kun se kuukauden ensimmäinen päivä koittaa. Eikä siinä silloin ole aikaa odotella paria-kolmea (?) pankkivuorokautta niiden siirtymiseen. Tuo oma siirto, siis se minkä teen itse, on kestänyt puolestatoista vuorokaudesta jopa viiteen päivään. Pankki lupaa virallisesti suorittavansa siirron viitenä pankkipäivänä, mutta yleisesti ottaen rahat ovat siirtyneet huomattavasti luvattua nopeammin. Mutta jos elämä on laskettu sen varaan, että sinulla on rahaa tilillä kuukauden ensimmäinen päivä, ei siinä sillon todellakaan ole aikaa odotella maksimissaan viittä päivää.

Niin, ja se pankkikortin uusiminen. Se kuulemma onnistuu helposti, oma konttorini Suomessa ottaa uuden kortin vastaan ja pistää sen tulemaan postissa sitten tänne. Toivottavasti tämä posti löytää perille, ihan kaikki virallinen posti kun ei ole aina löytänyt tietänsä tuohon meidän postilaatikkoon aihettaen muutaman ei-niin-mukavan yllärin.