7. marras, 2017

Sadepäivä

Kastel Stari

14 C, myöhemmin 16 C

Enimmäkseen pilvistä

Eilinen maanantai oli pitkästä aikaa sadepäivä. En nimittäin muista milloin viimeksi täällä olisi satanut ihan kokonaisen päivän. Enkä varsinkaan, että olisi satanut niin paljon kuin sitä vettä eilen taivaalta ropisi. Tai ei se mitään ropissut, enemmänkin suhisi. Kun joku kaataa vettä saavista, siitä ei kuulu minkäänlaista ropinaa. Siitä kuuluu suhina. Ja täällä meillä suhisi eilen ihan huolella.

Olihan meille toki annettu oranssi varoitus rankoista sateista (asteikko keltainen-oranssi-punainen) mutta onhan noita varoituksia annettu ennenkin. Eikä niihin ole juurikaan tarvinnut uskoa ja/tai varautua. Mutta niinkuin sanottu, eilen vettä tuli kyllä varoituksen veroisesti. Ihan tulviin asti, joista niistäkin varoiteltiin, ei sentäs ylletty, mutta kyllä nuo meidän pikkutiet olivat täynnä vettä. Niissä kun kallistukset ja viemäröinnit eivät välttämättä ole ihan tätä päivää eivätkä ainakaan näemmä suunniteltu eilisen kaltaiselle vesimäärälle. Onneksi tuuli sentään tyyntyi iltaa kohden joten Rockya ulkona käyttäessä ei sateenvarjoa enää tarvinnut ihan kaksi käsin pidellä.

Yöllä tuuli ja sade taas yltyivät, taisipa ukkonenkin pari kertaa jyrähdellä. Vettä tuli ainakin siihen malliin että jossain vaiheessa heräsin sateen ääniin. Nyt aamulla onneksi sekä tuuli että sade ovat lakanneet ja niinkuin laulussa sanotaan, myrskyn jälkeen on poutasää.

Jotta totuus ei unohtuisi, meidän paikallisporttaali otsikoi vielä illalla, että 'Talvi tulee, oletko valmis?' Kroatian ilmatieteenlaitos vahvistaa nimittäin amerikkalaisten, pitkän tähtäimen ennusteisiin erikoistuneiden laitosten arvion siitä, että tällä viikolla saatamme saada lunta, ei pelkästään vuorille, vaan myös sisämaahan. Joka tosin meidän tapauksessa tarkoittaa maailmaa noiden meidän vuorien tuolla puolen. Siis sillä puolella jonne ei juurikaan ole asiaa muuten kuin jos olet matkalla Zagrebiin. Ja kuka siellä nyt jatkuvasti jaksaisi rampata. Tosin myös meillä alkaa talvirengaspakko 15. marraskuuta jatkuen aina huhtikuun puoleenväliin. Ja arvatkaapas onko minulla minkäänlaisia talvirenkaita WUC:ssa. Mutta minä tulenkin maasta jossa on totuttu ajamaan talvisissa olosuhteissa..... tuo tulee olemaan selitykseni myös jos poliisi minut renkaiden takia joskus pysäyttää. Ei tule menemään läpi, mutta aina voi yrittää.

Koska eilen satoi oli oiva päivä siivota. Ja minähän siivosin. Peräti kaksi tuntia, vaihtaen jopa lakanat joka on siivouksen se kaikkein inhottavin osa. Puhtaassa kämpässä olikin sitten mukava kellahtaa sohvalle katsomaan päivän jääkiekkoannos KHL:n kärkipeli Bars Kazan-Nizhi Novgorod muodossa.

Urheilussa pysyäkseni, maanantai oli kroatialaiselle urheilun ystäville, jotka ovat siis pitkälti jalkapalloniiloja, surun päivä. Englannin Valioliigassa West Hamia valmentanut kroaatti, Slaven Bilic, sai kenkää West Hamin hävittyä kotonaan Liverpoolille kotonaan 1-4. Tätä ennen joukkue oli hävinnyt Brightonille rumin 0-3 lukemin ja nämä tappiot riittivät seurajohdolle. Yhtään paremmin ei mene meidän seudun pääuskonnon, Hajduk Splitin, valmennusjohdolla. Sieltä kenkää sai nimittäin päävalmentaja Joan Carillo. Seuralle riitti se, että Hajduk onnistui lauantaina hukkamaan 2-0 johtonsa sarjajumbo Rudesia vastaan kotikentällään häviten lopulta lukemin 2-3. Onko näillä kahdella asialla sitten jotain tekemistä keskenään, onko Bilic kenties Hajdukin uusi valmentaja, se selvinnee aikanaan.

Taisin lupailla eilisessä blogissa täydentää sunnuntaipäivän tapahtumat viikonlopulta. Joten täydennetään. Sunnuntai oli 'yksi niistä päivistä' joita sattuu aina silloin tällöin. Kaikki alkoi iltapäiväkerhon kokouksessa, jossa innostuimme nauttimaan muutaman ylimääräisen niiden normaalin kahden oluen lisäksi. Kun oli niin mukava ilma ja kun kaikki tiesivät että alkuviikko tulee olemaan sateinen. Tämä poiki sitten kutsun kaverin luokse yhdelle. Yksi muuttui sitten kyllä, rehellisyden nimissä, hieman useammaksi. Pizzakin tuli tilatuksi siinä illan kuluessa. Mutta ei edellenkään mitään hillitöntä ryyppäystä. Pari-kolme bisseä ja pizza naamariin. Ja kotio. Mutta mukavaa oli. Taas. Ja uni tuli hyvin.

Tänään on vuorossa ihan perustiistai. Eilen en, sateesta johtuen, viitsinyt tuonne meidän Rivalle ollenkaan iltapäivällä, tänään täytynee siihekin venyä. Illalla taas saksankieltä kroaatiksi. Tänään tunnille pitäisi ilmaantua ihan uusi tyttö, eräs argentiinalainen täällä asuva neitokainen joka oli kuullut minun metodistani opiskella vierasta kieltä vieraalla kielellä. Haluaa kuulemma koittaa ja tulee siis tänään ekaa kertaa meidän tunnille. Vähänkö hienoa! Tästä sitten lisää taas huomenissa. Joka onkin sitten jo keskiviikko!