14. marras, 2017

Erilainen Kroatia

Kastel Stari

10-11 C

Pilvistä, sadekuuroja, tuulista (30 km/h, puuskat 49 km/h). Oranssi varoitus

Saatiinhan sitä lunta niinkuin eilen vähän uumoilin. Saatiin, mutta ei todellakaan tänne meidän seuduille. Meillä oli pilvistä ja sateista, lämpötilan pyöriessä 16-17 asteessa. Eikä siitä pohjoistuuli Burasta ollut tietoakaan. Tosin juuri tätä kirjoittaessani, tiistai aamuna, lämpötila on meilläkin laskenut 10 asteeseen ja tuolla ulkona puhaltelee sangen rapsakka, oranssilla varoituksella varustettu kaakkoistuuli.

Sen sijaan tuolla hieman pohjoisemmassa, Lika-Senj piirikunnassa, Kroatian 'vihreän keuhkon' eli Gorski Kotarin alueella ja Zagrebin vuorilla, jossa sijaitsee mm. hiihtokeskuksia, lunta tuli eilen ihan reippaasti. Tuli sen verran, että lumi ja siihen yhdistetty kova tuuli sulki jopa tietyjä osuuksia moottoriteillä. Eikä tämä vielä mitään, paikallinen ilmatieteenlaitos ennustaa että lunta saattaa sadella, kun kerran on alkuun päässyt, lopulta ihan miehekkäästi. On ollut puhetta jopa puolesta metristä tiettyihin osiin keskistä ja itäistä osaa maata.

Tuo lumentulo tuolla pohjoisessa ja meidän lähes kesäiset kelit täällä etelämmässä korostavat jälleen kerran sitä, kuinka monimuotoinen tämän maa on. Saan melkoisen määrän erilaisia kysymyksiä lukijoiltani varsinkin lomakauden lähestyessä ja sen aikana erilaisista jutuista täällä, ja huomaan usein vastaavani tyyliin 'meillä täällä Kroatiassa'. Semmoista asiaa kuin 'meillä Kroatiassa' ei vaan ole olemassakaan, tai ainakin sitä on hyvin vaikea havaita.

No ok, yhteistä koko Kroatialle on vaikkapa politiikka, joka on on ollut totaalihässäkkää varmaan niin kauan kuin maa on ollut itsenäinen ja se, että parasta mitä koko Kroatian jalkapallolle ikinä on tapahtunut, oli Pyry Soinin tekemä tasoitusmaali Kroatian ja Suomen välisen MM-karsintaottelun loppuhetkillä. Kroaatit pääsivät nimittäin tuon maalin ansiosta eroon sangen epäsuositusta maajoukkueen päävalmentajasta. Ovat oikein kädestä pitäen kiitelleet minuakin siitä.

Mutta muutoin siis 'meillä täällä Kroatiassa' ei ole olemassa. Otetaan vaikkapa ruokakulttuuri. Eri osissa maata syödään täysin erilaisia ruokia. Esimerkkinä tässä kohtaa voidaan käyttää aamiaista. Mikä on tyypillinen, perinteinen kroatialainen aamiainen?

Kaikki tietävät englantilaisen aamiaisen pekonineen, makkaroineen ja munineen, Ranskan croisantit ja Saksan paahtoleivät lihoineen, juustoineen ja kahvineen. Mutta Kroatiassa? Täällä tyypillistä aamiaista syödään vähän eri sisällöllä ihan siitä riippuen missäpäin maata sijaitset. Sisämaassa on erilaiset eväät verrattuna vaikkapa Dalmatiaan tai Istriaan, jotka puolestaan poikkeavat nekin toisistaan. Joten semmoista asiaa kuin 'meillä täällä Kroatiassa' ei ole olemassa edes aamiaisessa. Muusta ruuasta nyt puhumattakaan.

Eihän Kroatiassa edes puhuta samaa kieltä kaikissa osissa maata. Kaikki puhuvat kroaattia ja ihmiset toki ymmärtävät toisiaan. Paitsi tiettyjä tietyillä saarilla asuvia ihmisiä joita ei ymmärrä kukaan muu kuin joku samalla saarella asuva ihminen. Kroaatinkielessä on eri sanoja asioille riippuen siitä missäpäin maata olet. Jotain tiettyä asiaa saatetaan kutsua täällä meillä Dalmatiassa aivan eri sanalla kuin sitä kutsutaan vaikkapa pääkaupunki Zagrebissa. Virallinen Kroatia on koittanut tuoda virallista, eli siis kirjakieltä, yleiseen tietoisuuteen, mutta paikalliset tavat, sanat ja sanonnat ovat niin syvälle juurtuneita että niitä on vaikea kitkeä pois. 

Ihmiset, ilmasto, elintavat, maisemat, tottumukset jne. jne. ovat täysin erilaisia eripuolilla maata, joten on aika turhaa vastata yhteenkään kysymykseen 'meillä täällä Kroatiassa'. Sellaista asiaa kun ei ole. Ihan niinkuin sellaista asiaa ei oikein ole Suomessakaan. Miettikääpä nyt eroja vaikka pääkaupunkiseudun, Länsi-, Itä-, Pohjois-Suomesta nyt puhumattakaan, välillä. Tiettyjä asioita tehdään, tietyistä asioista puhutaan ja jopa tietyt asiat ovat niin erilaisia, että en ainakaan minä menisi käyttämään fraasia 'meillä Suomessa'. Ja silti käytän, tai olen tähän asti käyttänyt, sekä sitä että 'meillä täällä Kroatiassa', ihan vapautuneesti. Nyt täytynee harjoitella käyttämään ilmaisua 'en tiedä muusta maasta, mutta meillä täällä Dalmatiassa.' Silloin lienen hieman turvallisimmilla vesillä.