15. marras, 2017

Liikenne

Kastel Stari

13-14 C

Enimmäkseen pilvistä, sadekuuroja

On se kovaa hommaa tuo nuorison pariutuminen. Meillä on tuossa talonpäädyssä kivi, jolla on joku kroatialainen kutsumanimikin koska kivellä on paikallinen nuoriso kuulemma kokoontunut vuositolkulla. Nykyään siinä on ollut vähän hiljaisempaa, mutta eilen illalla viedessäni Rockya iltapissalle, kivellä oli kaksi teinipariskuntaa harjoittelemassa uusien ihmissuhteiden luomista.

Uskallan veikata pimeydestä huolimatta että kysymyksessä olivat teinit lähinnä siksi, että paikalle oli tultu mopoilla ja kun kävelit tuulen alla, teiniparfyymin tuoksu oli huumaava. Tiedättehän sen tuoksun jolle kaikki teinineitokaiset ympäri maailmaa tuoksuvat tietyssä iässä?

No, eihän siinä mitään, jossainhan se pariutumisprosessi pitää luonnollisesti aloittaa mutta että ulkona ja eilisessä säässä.... Vettä tuli sananmukaisesti vaakasuoraan, ja kun sateeseen yhdistetään ensinnäkin vajaa kymmenen asteen lämpö (RealFeel 4 C) ja puuskissa 40 km/h puhaltava tuuli, niin kyllä siinä saa rakastaa sitä toista melko kunnolla että viitsii jossain kokoontumiskivellä notkua. Tai ajaa sinne myrskyn ja sateen läpi mopolla!

Sitten aivan jotain muuta. Joku oli linkittänyt eilen jollekin keskustelupalstalle videon kroatialiaiselta moottoritieltä, jossa Puolan rekisterissä oleva pakettikuorma-auto heilahteli, kallisteli ja ajeli välillä jopa kahdella pyörällä kun pohjoistuuli bura otti oikein huolella auton, kieltämättä melko massiiviseen, kuormapressuun. Ottamatta yhtään kantaa siihen kuinka järkevää on lähteä rekoilta suljetulle moottoritielle moisella kuorma-autolla buran puhallessa oikein kunnolla, tuo video sai kuitenkin aikaan jonkinmoisen keskustelun niin Puolan kuin Kroatian liikennekulttuurista. Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin kun liikenteestä on minulta kysytty, mutta käydään asiaa nyt vielä kertalleen läpi.

Kirjoitin eilen ettei sellaista asiaa kuin 'meillä täällä Kroatiassa' ole olemassakaan. Siksi en voi, enkä edes halua, laajentaa tätä tekstiä koskemaan koko kroatialaista liikennekulttuuria, kirjoitan lähinnä tästä meidän dalmatialaisesta ja siitä mitä ihan itse olen kokenut.

Lähtökohta on se, että normiliikenne ei juurikaan eroa suomalaisesta normiliikenteestä. Molemmin paikoissa löytyy ylivarovaisia autoilijoita mutta myös kusipäitä joita eivät mitkään säännöt tai määräykset koske. Ja ihan turha nikotella siellä Suomessa, kyllä niitä sielläkin on. Olen ihan itse omin silmin todistanut asiaa. Ihan niinkuin olen ihan omin silmin todistanut samaa asiaa täällä.

Liikenne soljuu siis pääosin rauhallisesti ja ilman suurempia ylläreitä. Kunhan pidät mielessä sen, että mopot, mottoripyörät ja skootteri omaavat kait jonkinmoisen erikoisluvan siihen, että ne saavat ohittaa niin oikealta kuin vasemmalta, oikeastaan ihan mistä ohi vaan pääsevät. Tämä koskee luonnollisesti kaupunki- ja taajama-ajoa. Suuremmilla teillä kaksipyöräiset noudattavat liikennesääntöjä kyllä. Paitsi nopeusrajoituksia. Mutta ei ne niitä noudata taajamissakaan.

Toinen huomionarvoinen seikka on stop -merkki. Se on täällä meidän seuduilla lähinnä merkki siitä, että edessä on risteys. Sen eteen ei tarvitse pysähtyä jos ketään ei näy, ja vaikka näkyisikin ja ajattelet ehtiväsi, mitä sitä turhia pysähtelemään. Itseasiassa saatat hyvinkin aiheuttaa peräänajon jos lainkuuliaisesti pysähdyt merkin eteen sillä perässäsi tuleva auto ei todellakaan osaa odottaa sitä. Ja jos kuski ei ole hereillä, löydät auton takaluukustasi. Turha siinä sitten on selitellä että kun tuossa oli tuo merkki.

Eli, jos suunnittelet autoilia Kroatiassa, voit tehdä sen rauhallisin mielin. Mitään suuria yllätyksiä ei ole luvassa, ei ainakaan täällä meidän seuduilla. Kunhan muistat ne kaksipyöräiset. Ja huomioit sen, että täällä, ja jopa Splitissä, ihan oikeasti pysähdytään suojatien eteen kun joku on sille pyrkimässä. Ja jos joku on kääntymässä kaistan yli vasemmalle, tilaa annetaan oli jono kuinka pitkä tai oli sinulla kuinka kiire tahansa. Joustavuus, kohteliaisuus ja toisten tienkäyttäjien huomioon ottaminen on silminpistävää.

Näin liikenteessä ja näin tänään. Huomenna jatketaan ja jatketaan tarinoilla pankin vaihdosta. Jos siinä nyt mitään ehtii tapahtumaan tämän päivän aikana.