16. marras, 2017

Pankkijuttuja

Kastel Stari

13-15 C

Puolipilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

Koska en ole vielä kommentoinut sanallakaan sitä, että Ruotsi pudotti Italian ensi kesän jalkapallon MM -kisoista, lienee korkea aika kommentoida. Varsinkin kun Italia kieriskelee suuressa surussa ja ihmetyksessä kuinka näin pääsi käymään. Asiantuntijat muistuttavat, että siitä huolimatta että jalkapallo on Italiassa uskonnon asemassa, maan oma liiga on vierastyöläisten hallitsema. Toisin sanoen liigaan ostetaan suurella rahalla tähtipelaajia eivätkä italialaisten omat lupaukset kehity kun eivät pääse edes esittelemään taitojaan huipputasolla. Samoin stadionit ovat kuulemma erittäin huonossa kunnossa. Toivottavasti tämä shokkiputoaminen tuo mukanaan jotain positiivista kehitystä koko lajille Italiassa. Kyllähän Italia kuuluu olennaisena osana ihan mihin arvoturnaukseen tahansa.

Italian putoaminen toi mukanaan hyviä uutisia kroaateille. Kun lopputurnauksen alkusarjalohkot arvotaan Moskovassa joulukuun ensimmäisenä päivänä, Kroatia on kakkoskorissa jonne se nousi Italian pudottua siitä. Tämä tarkoittaa sitä, että Kroatia välttää alkulohkossaan Espanjan ja Englannin jotka ovat samassa arvontakorissa. Eikä samassa korissa olevia maita voida arpoa samaan lohkoon. Tosin, kun puhutaan MM -kisoista niin tuskinpa sieltä kovin helppoja vastustajia löytyy mistään korista. Koreja on muuten neljä ja joukkueet on jaettu niihin FIFA -rankingin perusteella.

Lupasin eilen kirjoittaa tarinaa pankeista. Olen nimittäin vaihtamassa pankkia. Minulla ei ole vaihtoon varsinaisesti minkäänlaista syytä, mutta kun Erste -pankki avasi uuden konttorin tuohon kilometrin päähän, kävelin yksi kaunis päivä sinne sisään ja kysäisin että mitäpä jos. Muodollisesti erittäin pätevä pankkivirkailija ilmoitti että kyllä. Muutama juttu pitää kuitenkin vielä tarkistaa vaikka pankin systeemeissä olenkin paikallinen enkä mikään ulkkari. Minulla on paikallinen sotu (OIB), pysyvä osoite täällä ja voimassa oleva oleskelulupa jonka olemassaoloa voin tarvittaessa pidentää. En tarvitse siis paikallista veronumeroa, jonka olemassaolosta kuulin itseasiassa ihan ensimmäistä kertaa virkailijattaren kanssa jutellessani.

Minulla piti olla treffit tuon virkailijan kanssa tänään kello yksi. Siis ihan pankkiasioissa. Toistaiseksi. Tässä tapaamisessa oli tarkoitus käydä läpi se, mitä kaikkea Erste voi minulle tarjota nykyisen Splitska pankin perupalvelun tilalle. Splitska pankissahan minulla on vain kaksi tiliä (kuna ja euro) ja kännykkäsovellus, ei mitään muuta. Nyt haluaisin selvittää Ersten kanssa esimerkiksi sen, että jos jossain vaiheessa tarvitsen apuja vaikkapa auton hankintaan, onnistuuko se ja jos, niin kuinka. Ajattelin että jos kerran vaihdan pankkia, selvitellään nyt samalla sitten ihan kaikki mahdollisuudet ja se mitä pankki minulle tarjoaa ja miten pankki voi minua tarvittaessa mahdollisesti auttaa. Splitska pankin tilithän avasin aikoinaan vain ihan siksi, että tarvitsin paikallisen pankkitilin jotain virallista paperia varten. En kyllä enää muista mitä lappua hakiessani minulta kysyttiin että kait sinulla on pankkitili.....

Eilen hieman yli kello viisi tämä treffiseuralaiseni soitti ja ilmoitti että juu, kyllä me sen veronumeron sittenkin tarvitsemme. Veronumeron? Tiedän että jos olet ulkomaalainen, tarvitset veronumeron työskennellessäsi Suomessa rakennustyömaalla. Mutta minun veronumero? Onko minulla edes sellaista? Treffit muuttuivat tältä päivältä siis veronumeron metsästykseen. Yritän soittaa tai kontaktoida jotenkin Suomen verottajaa tänään jos vaikka sieltä saisin veronumeroni. Vero.fi sivuilla on näppärä lomake jolla voit etsiä oman numerosi, mutta kentissä jotka on pakko täyttää, on nimen lisäksi kohta veronumerolle. Eli tarvitset veronumeron saadaksesi tietää veronumerosi.... Joku osasi kertoa että numero löytyisi verokortista, mutta enhän minä ole enää vuosiin edes nähnyt koko korttia kun se menee automaattisesti eläkeyhtiöön.

Ellei sittenkin kysymyksessä ole suomalainen sosiaaliturvatunnukseni, kuten joku eilen jossain FaBo -ryhmässä epäili. Mutta jos/kun saan sen veronumeroni, menen sen kanssa treffeilleni. Katsotaan sitten mitä sitten puuttuu..... Onneksi minun ei ole mitenkään pakko vaihtaa pankkia, joten jos homma menee liian vaikeaksi, jatkan vanhassa pankissani.

Ja lopuksi sääpäivitys. Meillä on ollut kuukausitolkulla sateista ja erittäin tuulista. Tosiasiassa sadetta ja tuulta on tainnut olla vain vajaan viikon, mutta jotenkin se on tuntunut todella pitkltä ajalta. Nyt onneksi näyttäisi siltä, että jos tämän torstain vielä kestää, niin perjantaista eteenpäin on taas aurinkoa, ei niin tuulista ja lämpökin kipuaa yli 15 asteen. Joten eiköhän tämä tästä. Vaikka sitten ilman veronumeroa.