17. marras, 2017

Vertilua, hintavertailua

Kastel Stari

12 C, myöhemmin 16 C

Aurinkoista, pieni mahdollisuus sadekuuroihin

Pankkisaaga jatkuu. Oikeastaan se jatkuu vasta tänään, sillä niinkuin eilen kirjoitin, minulla on tänään iltapäivällä treffit pankkivirkailijan kanssa. Eilinen torstai meni sitä veronumeroa metsästäessä. Metsästys tosin oli melkoisen helppo, soitin suomalaiseen veroviraston palvelunumeroon ja esitin toiveeni. Eli että veronumero pitäisi saada.

Kaveri toisessa päässä oli ihan että juu.... kyllähän sinä sen saat mutta yleensä sitä tarvitaan vain jos olet ulkomaalainen ja työskentelet suomalaisella rakennustyömaalla. Ilmoitin, että en ole ulkomaalainen vaan ihan suomalainen enkä kyllä näe itseäni ihan lähitulevaisuudessa hommissa raksalla, en varsinkaan suomalaisella raksalla. Mutta kun paikallinen pankki kyselee. Tyyppi varmisti vielä että ihanko oikeasti tax numberia kyselivät ja kerroin että juu, semmoisesta on ollut puhetta. Epäilimme siinä molemmat vielä että todennäköisesti tarkoittavat sosiaaliturvatunnusta. Mutta nyt minulla on tiedossani suomalainen veronumeroni joka on 12 numeron muodostama numeropötkylä. Joka ei sisällä minkäänlaista tietoa minusta, rahankäytöstäni, ei mistään. Sen kanssa marssin siis tapaamaan tänään iltapäivällä yhtä tulevista vaimoistani eli pankkivirkailijaneitosta. Katsotaan mitä seuraavaksi pyydetään. Näistä jutuista lisää sitten blogissa maanantaina.

Aika ajoin eri yhteyksissä tulee puhetta Kroatian hintatasosta. Olen käyttänyt nyrkkisääntönä sitä, että Kroatia on noin kolmanneksen halvempi kuin Suomi. Kunnes eilen sain kaverilta hintavertailusivu numbeo.com osoitteen ja pääsin ihan oikeasti vertailemaan hintoja. Ja kuten tuosta oheisesta taulukosta huomaatte, hintaero Splitin ja suurinpiirteen samankokoisen Tampereen välillä on hieman tuoteryhmästä riippuen noin 50% niissä ryhmissä jotka koskevat turisteja. Kuten kaupan ja ravintoloiden hinnoissa.

En ole pitkiin aikoihin kuluttanut mitään Suomessa, mutta jotenkin minulla on ihan henkilökohtainen kutina ettei tuo ero ihan noin iso oikeassa elämässä ole, mutta kun asiaa kerran oikein tutkittu ja päädytty tuohon tulokseen, niin pakkohan se on kait uskoa. Vaikka edelleen haluaisin ylläpitää ihan pikkaista varausta yllä noille luvuille. Edullisempihan Kroatia toki on, mutta että puolet halvempi...... Sillä kuten olen aiemminkin jo sanonut, Kroatia ei todellakaan ole mikään hintaparatiisi jossa mikään ei maksa mitään. Jollakulla kun tämmöinen harhaluulo tuntuu yhä olevan ja sitten lomalla ollaan ihmeissään kun asioista joutuukin maksamaan.

Pari juttua on hyvä pitää mielessä kun hintoja vertailee. Ensinnäkin tietyissä osissa maata, itseasiassa aika monessa, hinnat vaihtelevat aika reippaastikin sesonkien mukaan. Varsinkin ravintola- ja hotellien hinnat nousevat, olenpa kuullut jopa että joissain osissa maata ihan tavalliset ruokakaupatkin nostavat hintojaan kesäsesongin ajaksi. Seurasimme asiaa täällä meidän seudulla viime kesänä eivätkä meidän kylän kaupat onneksi moiseen sortuneet.

Toinen asia on se, että hinnat vaihtevat Kroatian sisälläkin jonkinverran. Jälleen kerran siis osoitus siitä ettei tätä 'meillä täällä Kroatiassa' ole olemassa. Esimerkiksi Dubrovnik tuolla etelässä on yleisiltä elinkustannuksiltaan noin 20% kalliimpi kuin tuo meidän lähisuurkaupunki Split. Split on puolestaan melko samanhintainen kuin pääkaupunki Zagreb. Dubrovnik vielä nostaa hintojaan kesäsesongiksi niin, että kun olen itse suunnitellut joku päivä käyväni kaupungissa, paikallisten ohje kuuluu poikkeuksetta että älä mene kesäaikaan. Koska hinnat ovat aivan tapissa. Itseasiassa viime kesänä jopa turistit alkoivat valitella kaupungin korkeita hintoja.

Jos nuo hinnat ja niiden vertailu kiinnostaa, käykää tuolla numbeo.com sivulla. Mutta kannatta siis käsitellä saamaanne informaatiota ainakin lievällä skeptisyydellä.

Se olisi sitten perjantai taasen jollette ole asiaa huomanneet. Tämä viikko on ollut alussa jossainpäin maata jopa luminen, meillä täällä etelässä lähinnä märkä ja tuulinen. Blogissa tuli todistettua useampaankin kertaan ettei tuota edellä mainittua 'meillä täällä Kroatiassa' -asiaa ei ole olemassakaan. Loppuviikolla paneudutiin pitkälti talousasioihin pankin ja hintojen parissa. Siinpä se. Se viikko. Enää ei ole kuin viisi (5) perjantaita jouluun.

Hyvää viikonloppua vaan kaikille, minä palaan linjoille uusilla, tai vanhoilla, jutuilla taas maanantaina.