20. marras, 2017

Joukkomurha ja veronumero

Kastel Stari

9 C, myöhemmin 14 C

Aurinkoista, myöhemmin alapilviä (?)

Jaahas, uusi viikko, uudet kujeet. Tai tuskinpa ne kujeet mihinkään muuttuvat, ihan vanhoilla asetuksilla se tämäkin viikko mennään. Tai mistä sen näin maanantai-aamuna voi tietää.

Meillä vietettiin viikonloppuna Vukovarin piirityksen muistopäivää. Kuten kuvasta näkyy oli banderolleja, oli seppeleitä ja oli, ennenkaikkea, sangen valtaisia ja sangen koskettava kynttilämeri katujen varsilla. Veti aika hiljaiseksi kun lähes koko kylä oli valaistu jalkakäytäville asetetuin hautakynttilöin.

Vukovar oli, ja on, kaupunki aivan tuolla Serbian rajan pinnassa itäisessä Kroatiassa. Kaupungin piiritys syksyllä 1991 oli yksi rumimmista operaatioista Kroatian sodassa. Serbian joukot piirittivät Vukovaria käytännöllisesti katsoen elokuun puolestavälistä aina marraskuulle 1991 tuhoten kaupungin lähes täysin. Piirityksen aikana serbit ampuivat Vukovariin 2000-5000 ammusta päivässä aiheuttaen sen että kaupunki käytännössä eli maan alla koska kaduilla ei kukaan uskaltanut liikkua. Kaupungissa ei ollut elintarvikkeita eikä lääkkeitä, varsinkin kun serbit estivät jopa Punaisen Ristin avustuskuljetusten pääsyn kaupunkiin mm. miinoittamalla kaupungin ympäristön. Kun Vukorarin puolustus lopulta murtui, serbien rinnalla taistelleet tsetnikit innostuivat kiduttamaan, raiskaamaan ja murhaamaan kaupunkilaisia silmittömästi. Parisen tuhatta kaupunkilaista kuoli, näistä eri tietojen mukaan yli puolet oli siivilejä. Noin 2000 henkeä katosi, yli 4000 havoittui, vankeja serbit ottivat 3-5000 kappaletta ja paenneita tai karkoitettuja oli 30.000 ihmistä. Edes sairaalassa olleet potilaat eivät välttyneet tsetnikkien raivolta, muutama päivä valtauksen alettua Ovracan sairaalan surmattiin joidenkin tietojen mukaan jopa 250 potilasta. Kun heitä oli ensin hakattu ja kidutettu. Siis sairaalassa olevia potilaita. Punaisen Ristin pyrkimys päästä valvomaan sairaalan evakuointia estettiin.

Kyllä tuota teurastusta on syytäkin muistella. Vaikka noilla kynttilöillä.

Perjantaina sain viime viikolla alkaneen pankkisaagan tältä osin vihdoin päätökseensä. Avattiin kaksi tiliä ja kännykkäsovellus. Allekirjoitin neljätoista (14) paperia, joista minulla ei ollut, eikä ole, mitään havaintoa mitä sovin ja mihin sitoudun. Mutta tilit ovat auki, kännykkäpankki toimii, nyt odotellaan kortteja. Ja rahaa.

Ja se veronumero mistä oli puhetta viime viikolla; Erste Bank todellakin halusi minulta nimenomaan veronumeron! Ei siis suomalaista sosiaaliturvatunnusta tai muutakaan 'normitunnistetta' vaan nimenomaan suomalaisen veronumeroni! Eli juurikin sen ulkomaalaisille suomalaisilla rakennustyömailla tarkoitetun numeron! Että ihan vaan tiedoksi myös sinne Suomen verotoimistoon jonne lupasin asiasta kertoa.

Lopuksi muutama sana vielä viime viikolla käytyyn 'kuinka edullinen maa se Kroatia' on? -keskusteluun. Tuolloinhan todettiin, että Kroatian hintataso on noin 30-50% edullisempi kuin hintataso Suomessa. Vaan eihän tuo nyt kerro vielä yhtään mitään. Ei varsinkaan jos suunnittelet asuvasi Kroatiassa.

Kaikkihan riippuu siitä, kuinka paljon ihmiset tienaavat. Jos sitä fyrkkaa tulee enemmän, hinnatkin voivat olla korkeammat koska ihmisillä on varaa maksaa ne. Joten avainsana on ostovoima, ei se, että asentaja-Ante Kroatiassa tienaa puolet siitä mitä Sari Sairaanhoitaja Suomessa. Tai että kilo lihaa maksaa 30% vähemmän Splitissä kuin Pispalassa. Saako Sari siis puolet enemmän tavaraa kaupasta kuin Ante? Eipä taida saada..... Palaan tähän huomenna, sillä muutoin tämä maanantain blogi karkaa ihan käsistä. Pikku vinkkinä tulevasta voin paljastaa melkoisen tunnetun ja yleisesti käytetyn Big Mac -indeksin antaman informaation; ideksiluku tässä seurantatutkimuksessa on Suomelle 4,78 kun vastaava luku Kroatialle on 3,32. Vertailun vuoksi kerrottakoon vielä muutaman muun maan indeksiluku; Espanja 4,08, Viro 3,50, Englanti 3,79 ja lopuksi hampurilaisen kotimaa, USA 4,93.

Tuo Big Mac -indeksi muodostuu yli 120 maassa myynnissä olevan Big Mac -tuplahampurilaisen hinnasta lisättynä paikallisilla vuokra-, henkilöstö-, laite ja muilla kustannuksilla. Mitä korkeampi indeksiluku, periaatteessa sen kalliimpi maa asua.

Mutta palataan tuohon ostovoimaan ja siihen mitä mikin asia maksaa missäkin vielä huomenna. Nyt oikein hyvää alkanutta viikkoa ihan jokaikiselle.