21. marras, 2017

Vähän kaikenlaista

Kastel Stari

6 C, myöhemmin 15 C

Aurinkoista, ajoittain pilviä

Olette varmaan jo tottuneet siihen, että aloitan nämä juttuni päivittäin kertomalla että mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut. Joten; mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut. Kelit on viilentyneet himppasen niin, että aamulla kun heitämme Rockyn kanssa aamulenkin, muutamana aamuna on ollut yllättävänkin viileää. Meidän asteikolla tämä yllättävä viileys tarkoittaa siis vajaata kymmentä plusastetta. Eli talvea mennään, tai ainakin voimakkaasti talvea kohti. Tänään oli jopa autojen lasit hyhmässä.

Maanantaina kopsahti sähköpostiin kutsu itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin pääkaupunki Zagrebiin. Lähetystö järjestää 100 -vuotisjuhlavastaanoton perjantaina 08.12. Zagrebin nykytaiteen museossa jossa samalla on valokuvaaja Arno Rafael Minkkisen näyttelyn avajaiset. Tämän virallisen osuuden jälkeen olisi sitten luvassa kuulemma vapaamuotoista illanviettoa meidän Hrvatsko-Finska udurgan, eli Kroatia-Suomi yhdistyksen porukoiden kanssa.

Houkuttelevaa, erinomaisen houkuttelevaa. Mutta. En tiedä onko minulla mitään päälle pantavaa. Juu juu, melko tyttömäinen kommentti, mutta kun en todellakaan tiedä. En ole käynyt vaatevarastoani läpi muuton jälkeen sillä silmällä että löytyykö sieltä kenties jotain 'juhlavaa'. Kait sitä nyt ainakin kulmahousut, kauluspaita, skraga ja jonkinlainen pikkutakki pitäisi pistää jos sitä kerran 100 -vuotiasta mennään juhlimaan. Toinen mutta. WUC ei varsinaisesti herätä sellaista luottamusta että uskaltaisin ajella sillä edetakaisin reippaasti yli 750 kilometriä Zagrebiin ja takasin. Eikä siinä ole talvirenkaitakaan. Olen yhden reissun kesärenkailla viime talvena pääkaupunkiin heittänyt, eli ottanut riskin niin kelien kuin poliisien suhteen, mutten ole ihan varma että olenko valmis ottamaan toista kertaa samaa riskiä. Ei se tuurikaan ihan loputtomiin veny. Mutta katsellaan jos nämä asiat jollain tavalla saataisi ratkaistua. Olisi todella mukava tavata ihan 'in person' noita pääkaupunkiasukkaita.

Tiedän että lupasin eilen jonkinmoisen ostovoimavertailun Suomen ja Kroatian välillä. Mutta hei, käsi sydämelle, kuka ihan oikeasti haluaa lukea jotain syvääluotaavaa analyysia jostain Eurostatsin tilastotaulukoista? En minä ainakaan. Joten kuitataan tuo lupaus tällä kertaa ihan muutamalla tunnusluvulla. Euroopan Unionin perus/keskiarvoindeksi on 100. Suomella tuo luku on 121,4 ja Kroatialla 65,8. Nämä luvut ovat maiden hintatasoja ostovoimakertoimilla korjattuna. Joten jos olen kirjoittanut aiemmin jotain hintaeroista, niin tämän tilastoinnin mukaan Kroatia olisi, ostovoimalla korjattuna, 45,8% edullisempi. Noin niinkuin yleisellä tasolla.

Lisätään vielä keskipalkat, tällä kertaa nettona. Suomessa keskipalkka on 2.509€ kun se Kroatiassa on 800€. Tässä ero on sitten prosentteinakin hieman suurempi, peräti 68%. Tästä joku tilastonikkari voi sitten vedellä ihan omia yhteenvetojaan. Että kumpi maa se loppujen lopuksi sitten onkaan edullisempi asua.

Näin tänään. Huomenna paneudutaan ystäviin ja kavereihin. Tai lähinnä siihen, kuinka helppoa/vaikeaa on luoda ystävyys/kaverisuhteita aivan vieraassa maassa, vieraalla kielellä ja vieraassa kultturissa. Kultturi kun on hieman erilainen melko monessa asiassa, sisältäen myös ihmissuhteiden muodostamisen. Vai onko sittenkään? Siitä lisää huomenna.