28. marras, 2017

Ulkosuomalaistirkistelyä

Kastel Stari

5 C, myöhemmin 10 C

Aurinkoista

Vai että turistikausi on ohi? Eipä muuten pidä paikkaansa. Istuskelimme eilen tapamme mukaan tuolla meidän rannalla melkoisessa tuulessa ja alle kymmenen asteen lämpötilassa, niin eikös siellä heilunut pariskunta joka otti toisistaan kuvia ihan niinkuin turistit ottavat kesäaikaan. Kävelivät ohitse ja puhuivat saksaa. Siitä, mitä ihmettä nämä tyypit tekevät meidän pikkukylässä marraskuun lopulla, minulla ei ole harmaan kirjavaa aavistusta. Vaikka toisaalta, ei kaikki varmaan matkaile lämmön ja auringon perässä.

Kun olin lähdössä kotiin, WUCin ikkunaan koputettiin. Avasin oven ja siinä seisoi ihan oikea suomalainen mies. Mies joka oli tullut vaimonsa kanssa asuntoautolla ihan vaan käymään Splitin seudulla. Ja seisoivat nyt meidän rivalla ihmettelemässä missä voisivat autonsa kanssa yöpyä. Olivat olleet edellisen yön Rijekassa mutta siellä kuulemma satoi niin paljon että päättivät lähteä hieman etelämmäksi. Ja löysivät näin meidän kylän. Opastin heidät meidän leirintäalueelle, joka tosin on kiinni, eli siellä ei toimi vesi- eikä sähköpalvelut, mutta kun eivät kuulemma niitä tarvinneet, niin jäivät sinne. Majoituminen ilman palveluita maksoi muuten 10 euroa.

Yle kertoi eilen tupakoinnista Kreikassa. Siellä ei kuulemma oikein savuttomat ravintolat toimi vaan jengi istuu baarissa ja vetää röökiä ihan niinkuin tähänkin asti. Vaikka periaatteessa baarissa polttaminen on kielletty. Mutta kreikkalaisten mielestä kahvin tai viinilasin kanssa yksinkertaisesti vaan kuuluu polttaa savuke. Onpahan maahan perustettu jopa tupakoitsijoiden puolue. Eikä se mikään ihme olekaan, Kreikka on Euroopan polttavin maa, sillä peräti 38% kreikkalaisista polttaa. Euroopan keskiarvo on 26%.

Kroatia on tässä Euroopan röökitilastossa sijalla kolme vaikka minusta täällä polttaa lähes kaikki. EU:n tilasto kertoo että 33% kroaateista vetää röökiä. Siis joka kolmas. Eipä siis ihme, että puhtaasti savuttomia baareja on aika vaikea löytää ainakaan täältä meidän seudulta. Täällä olen päässyt myös pitkästä aikaa 90 -luvulta tuttuun fiilikseen kun baari-illan jälkeisenä aamuna niin hiukset kuin vaatteet haisevat tupakalta. Tätä tuoksua/hajua ei suomalaisissa baareissa ole kyennyt hankkimaan enää pitkiin aikoihin.

Suomen prosenttiluku röökiä vetävistä ihmisistä on muuten 19%.

Ja lopuksi pikku vinkki niille joita meidän ulkosuomalaisten elämä kiinnostaa. Yle on rakentanut Suomi-imperium -nimisen palvelun yli 6.500 ulkosuomalaiselta saadun vastuksen pohjalta. Palvelusta pystyy katselemaan missäpäin suomalaiset asuvat, miksi he ovat lähteneet sinne ja mitä ne siellä tekevät. Ja kiinnostaako kotiinpaluu. Palvelussa voi tutkia yksittäisiä maita, paikkakuntia tai jopa yksittäisiä ihmisiä. Tuossa ohessa on ruutukaappaus eräästä Kastela -nimisessä paikassa asuvan tyypin sivusta. Siitä pystytte tsekkaamaan minkälaista infoa palvelusta on löydettävissä.

Yle sai vastauksia 122 maasta ja yli 1700 kaupungista. Eniten niitä tuli Lontoosta, mikä sinänsä ei ole ihme sillä varovaisten arvioiden mukaan Englannnissa asuu jopa yli 10.000 suomalaista. Seuraavaksi eniten suomalaisia asuu vastausten perusteella Kööpenhaminassa, Brysselissä ja Tukholmassa. Itseäni hämmentää hieman se, että Helsingin lähikaupunki Tallinna ole edustettuna tällä listalla.

Näin tänään. Huomenna onkin sitten taas jo keskiviikko ja viikko puolessa välissä. Katsellaan sitten mitä siihen mennessä on saatu aikaiseksi. Vai onko saatu mitään.