29. marras, 2017

Uudistuva kylä

Kastel Stari

9-14 C

Puolipilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

Tämä blogikirjoittaminen ei kuulkaapas aina ole niin kauhean helppoa. Kirjoittelin lähes valmiin jutun ja räpelsin jotain läppärin näppäimistöllä hävittäen koko valmiin tarinan. Joten eikun alusta kaikki samalla muistelen että mitä sitä pitikään höpistä.

Kirjoitin ainakin miten ihmiset narisevat niin livenä kuin erilaisilla nettipalstoilla siitä kuinka kaikki oli ennen niin paljon halvempaa. Kuinka nykyään kaikki maksaa niin kauheasti ja kuinka EU -jäsenyys nosti hintoja. Vaan kun tämä ei pidä paikkaansa. Ei todellakaan.

Yle on tehnyt vertailun siitä, mitä erilaiset tuottet ja palvelut maksavat ja ovat maksaneet korjattuna palkkojen kehityksellä. Eli kuinka paljon ihan oikeasti joudut uhraamaan siitä rahasta jonka palkallasi tienaat hankkiessasi erilaisia tuotteita tai palveluita. Tosiasia on se, että eläminen on halventunut hämmentävästi kun vertaillaan elämää palkkojen kehityksellä korjattuna 30, 20 tai 10 vuotta sitten.

Silloin kun kaikki oli vielä hyvin, Kekkonen presidentti, talvet talvia ja kesät aurinkoisia ja kuumia 30 vuotta sitten, sinä jouduit maksamaan asioista peräti 38% enemmän kuin nykypäivänä. Kaksikymmentä vuotta sitten, eli vuonna 1996, hinnat olivat 25% korkeampia ja vielä kymmenenkin vuotta sitten reilut 10% korkeampia. Joten se tunne kuinka kallista kaikki nykyään on, on vaan iahn siellä sinun korviesi välissä. Tarkemmin tutkimuksesta voit lukea tästä.

Tuo tutkimus koski siis Suomea, Kroatiasta vastaavaa ei varmaan voi edes tehdä johtuen mm. Jugoslavian ajasta, sodista jne.

Sitten ihan jotain muuta. Kirjoitin eilen kuinka törmäsin suomalaispariskuntaan jotka olivat lomailemassa asuntoautollaan meidän kylässä. Olivat sitten eksyneet kaverini Bernadin ravintolaan illalliselle ja tietysti minä sain puhelun; minulla on kaksi suomalaista täällä ravintolassa! Haluatko tavata heidät? Eikä ollut ihan ensimmäinen kerta kun vastaavan puhelun olen saanut....

No, hyppäsin WUCiin ja ajelin rantaan. Turistit söivät ja minä kertoilin meidän seudusta ja siitä mitä kaikkea täällä on syytä nähdä, minne mennä ja miten sinne pääsee. Ja join tietty olutta Bernadin piikkiin.... enkä edes suositellut Bernadin ravintolaa vieraille. Taisivat eksyä vahingossa ao. ravintolaan kun tuo tarjonta ruokaravintoloiden suhteen ei tuolla meidän rannalla näin talvikaudella ole kauhean laaja ole.

Olen kirjoitellut useammankin kerran kroatien tavasta tehdä hommia. Että ihan aina kaikki ei etene ihan aikataulussaan. Tai että suunnitelmia tehdään mutta niiden toteutumisesta ei sitten aina ole ihan takeita. Niinkuin nyt vaikka silta Trogisista Chiovon saarelle. Tai isompi tie Trogirin ja Splitin välillä. Tie on toki nykyään valmis, mutta sitä rakennettiin 25 vuotta. Tuota siltaakin on väsätty useampi vuosi mutta nyt uusi rakentaja on luvannut sen olevan valmis ensi vuoden kesäkuun puolessavälissä. Juupa juu....

Meidän kylän keskustassa on koko sen ajan kun minä olen täällä asunut seissyt puolivalmis talonraato. Talosta on saatu valmiiksi betoninen runko, mutta sen jälkeen ei sitten olekkaan tapahtunut mitään. Ehkä jonain päivänä siihenkin sitten ilmestyy jotain kunhan asiaa on riittävästi pohdittu.

Kirjoitin aiemmin suojatiestä joka valmistui kun asukkaat huolestuivat lastensa koulutien turvalisuudesta. Valmistui vielä verrattain nopealla aikatalulla. Pari uutta kauppaa on noussut hämmästyttävän nopeasti ja ihan viimeisenä tuosta meidän läheltä purettiin jonkinlainen sähkön jakolaitos (?) päivässä. Se kun törötti keskellä jalkakäytävää. Joten kyllä täällä tapahtuukin.

Nyt jännitetään sitä, kuinka monta vuotta menee siihen, että meidän rannan remontti alkaa. Puhumattakaan siitä, että milloin se on valmis. Meidän satama kun pitäisi laajentua oikein kunnon marinaksi ja rantakadun leveyttä kasvattaa 15 metriä merta täyttämällä. Tuon satamaremontin piti olla valmis ensi kesäksi. Ihan pikkaisen saattaa pitää kiirettä sillä siellä ei ainakaan toistaiseksi tapahdu yhtään mitään...... Vaikka ei kait kukaan ole maininnut minkä vuoden kesästä olikaan puhe?