30. marras, 2017

Huoli jalkapallosta

Kastel Stari

12-14 C

Sadekuuroja

Meillä on otettu koirat erityistarkkailuun. Kastelan kaupungissa, siis kaikissa seitsemässä kylässä, kiertää tarkastajia tutkimassa, että kaupungin koirat ovat rokotettuja ja että niillä on mikrosiru. Tuon sirun ottaminen täällä maksaa 80 kunaa, eli vajaat 11 €, mutta jos tarkastajat löytävät koiran ilman sirua, sakko on 6000 kunaa. Joka onkin sitten jo lähes 800 €. Jotenkin tuntuisi että sen sirun ottaminen on sittenkin melko kannattavaa. Rockyllahan siru ollut jo pitkään sillä jo pelkkä reissu Suomesta tänne edellytti että herran niskasta tuo siru löytyy. Eihän sitä kukaan missään vaiheessa tarkistanut, mutta siellä se niskassa jököttää.

Tuon koiriin panostamisen oheistuotteena tarkastajat ovat löytäneet yli 150 kulkukoiraa ilman sirua. Koirat on sijoitettu Kastel Sucurac -nimiseen kylään odottelemaan jos omistaja löytyisi. Jos ei, niin.....

Nyt tulevana lauantaina tuolla meidän kylän keskusaukiolla avataan joulutori. Luvassa on jälleen, viime vuoden tapaan, kojuja jotka myyvät pientä syötävää, rakijaa ja olutta. Torilla esiintyy paikallisia orkestereita ja niinä iltoina kun ei ole bändiä, musiikkia länkyttää DJ:t. Avajaiset ovat siis nyt lauantaina 02. joulukuuta ja tori on auki pitkälti yli uuden vuoden. Tietääpähän ainakin missä viettää joulukuisia iltojaan jos/kun kotona on tylsää. Ainakin viime vuonna tunnelma torilla oli mukavan leppoisa.

Mutta kroatialaisten jouluun valmistautumista haittaa suuri huoli. Ja ihmetys. Kansainvälinen jalkapalloliitto UEFA on julkaissut listan niistä TV -yhtiöistä joilla on oikeudet näyttää kanavillaan ensi kesän MM -turnauksen otteluita Venäjältä. Ja yllätys yllätys, yhtiöiden joukosta on turha etsiä 'Kroatian Yleä' eli HRT:tä. Näin ollen paikallisella julkisen palvelun tv -yhtiöllä ei ole oikeuksia kisoihin, sen sijaan ne löytyvät maksukanavalta nimeltä Sport Club. Ihmiset ihmettelevätkin nyt, että mistä he maksavat 80 kunaa (vajaa 11 €) kuukaudessa jos HRT ei näytä edes kauan odotettuja MM -kisoja jonne Kroatia selvisi jatkokarsintojen kautta.

Minähän en muuten sitten ole maksanut tuota television katselumaksua kertaakaan, en edes tiedä minne minun pitäisi se suorittaa. Joten siis sitä sakkomaksua odotellessa......

Jos ihan totta puhutaan, hätä ei liene lopulta sitten ihan kauhean suuri kisojen näkymisen kannalta. HRT:llä on nimittäin jo nyt sopimus tämän Sport Clubin kanssa koripalloilun Eurobasketin televisioinnista. Sport Club omistaa tämänkin sarjan oikeudet, mutta ottelut näkyvät HRT -kanavilla. Vastaava sopimus saadaan varmasti aikaiseksi myös jalkapallo-ottleuista. MM -kisat, varsinkin kun Kroatia on mukana, lienee niin suuri asia kroaateille että HRT:llä ei vaan munaa olla televisoimatta kisoja omilla kanavillaan. Niinpä uskon että tulevana kesänä voin istuskella terasseilla katselemassa jalkapalloa. Ihan niinkuin tein toissa kesänä EM -kisojen aikana. Paitsi että nyt tiedän mille terasseille suunnata.

Ai niin, olen esitellyt tässä viime päivinä erilaisia nettipalveluja siellä Suomessa. Pakko lisätä vielä yksi ihan vaikka vaan siksi, että itsenäisyyspäivä on lähestymässä. Aalto yliopisto on yhteistyökumppaneiden kanssa julkaissut Suomi 100-vuoden kunniaksi palvelun nimeltä Sotasampo. Palvelusta voit hakea tapahtumia viime sodasta niin henkilöiden, joukko-osastojen, taistelupaikkojen tai vaikkapa vainajien pohjalta. Äärimmäisen mielenkiintoinen palvelu jos sinulla on edes pieni kosketuspinta sotaan. Siis sen Tuntematon Sotilas -elokuvan lisäksi. Minä mm. löysin isoisäni palvelusta, sain tietää hänen joukko-osastonsa, sen missä he taistelivat ja milloin ja missä isoisä kuoli.