13. joulu, 2017

Takaisin arkeen

Kastel Stari

12 C, myöhemmin 16 C

Vesisadetta aamupäivällä, myöhemmin kuuroja

Nyt on viikonlopun Zagrebin reissua käsitelty jo niin monena päivänä, että lienee aika palata jo ihan normielämään. Eli tähän Kastel Starin arkeen. Yksi kuva toki piti vielä tuohon vielä läntätä perjantain lähetystön juhlista, ihan vaan vaikka todistukseksi siitä, että todella olin paikalla. Joku oli saanut minut kaapatuksi yhteen kuvaan vaikka muutoin koitin vältellä kameroita tapani mukaan. Viihdyn kameran takana paljon paremmin kuin sen edessä.

Mutta siihen arkeen siis. Kelit ovat olleet juuri niin masentavia kuin ne joulukuussa näillä huudeilla voivat olla. Vaikka ei ole pahemmin satanut, etelätuuli on puhaltanut melko napsakasti, taivas ollut pilvessä eikä kukaan ole liikkunut missään. Lämmintä on toki ollut, tälläkin hetkellä on 12 C ja myöhemmimin tänään jopa 17 C, mutta tietysti sataa. Elämme juurikin tällä hetkellä sitä aikaa vuodesta, että aina silloin tällöin mielessä käy että miksi ihmeessä yleensäkään päätin muuttaa tänne. Tiedän, että tämä vaihe kestää vielä pari kuukautta, helmi-maaliskuussa elämä alkaa sitten hiljalleen taas voittaa, valo ja aurinko lisääntyä ja ihmiset liikkua. Joten jaksaa jaksaa.....

Viimeistelin eilen pankinvaihtoni. Siis ihan sen saman mistä kirjoittelin noin kuukausi sitten suomalaisine veronumeroineen kaikkineen. Niille jotka ovat ihan viime aikoina hypänneet mukaan, kerrottakoon että päätin kuukausi sitten vaihtaa pankkia. Ihan vaan siksi että voin. Mitään varsinaista syytä manoveerin ei ollut. Uuden tilin avaaminen uudessa pankissa ei mennyt ihan niinkuin siinä ruotsinkielisessä saaressa Suomessa, sillä Erste pankki pyysi minulta suomalaista veronumeroa. Siis sitä numeroa jota kysytään ulkomaalaisilta työntekijöiltä kun he työskentelevät suomalaisella rakennustyömaalla. Hankin numeron, pankki oli tyytyväinen ja tilien avaaminen onnistui. No big deal. En vaan vieläkään tiedä mitä ne sillä numerolla tekevät.

Tuon jälkeen on sitten odoteltu korttien saapumista. Avasin kaksi tiliä, toinen on kuna- ja toinen europohjainen. Ja molemmille tileille sain omat kortit. Tuota eurotiliä tarvitsen jos/kun alan vastaanottamaan eläkkeeni suoraan paikalliselle tileille jolloin eläke menee siis ensin eurotilille josta siirrän sen sitten kunatilille. Tähän asti olen tehnyt tuon manuaalisesti, eli eläkkeeni on maksettu suomalaiselle tililleni ja olen siirtänyt sen sitten tänne paikalliselle eurotilille. Nyt olen ajatellut jättää tuon suomipankin tuosta välistä sillä eläkeyhtiöille lienee se ja sama minne eläkkeeni maksavat. Ja kait siinä muutaman euron säästäisikin.

Mutta nuo kortit. Niiden piti tulla kahdessa viikossa ja niiden saapumisesta piti lähettää minulle tekstari. Sitä en tiedä milloin kortit tuonne paikalliseen konttoriin lopulta saapuivat, mutta minkäänlaista tekstaria en ole vastaanottanut. Eilen vihdoin, noin neljän viikon odottelun jälkeen, päätin ottaa sitä nautaeläintä sarvista ja marssin pankkiin. Että olisiko ne kortit.... Ja olihan ne. Tietysti. ”Etkö ole saanut tekstiviestiä?” No en ole. Ja sitten tarkistettiin että varmasti järjestelmässä on oikea puhelinnumero. Ja olihan se siellä, mutta sitä tekstaria ei vaan kuulunut.

Kortit toki sain. Vieläpä molemmat. Taas piti allekirjoitella pino papereita mutta vihdoin käsissäni oli neljä kirjekuorta. Kaksi kuorta piti sisällään uudet korttini ja kaksi muuta pin-koodit niihin. Vaan kun kurvasin konttorista suoraan automaatille testaamaan korttien toimivuutta, niin eihän ne tietenkään toimineet. Mikä kuulemma johtui siitä, että vie noin kaksi tuntia ennenkuin kortit ovat aktivoituneet. Tätä ei vaan pankkivirkailija muistanut kertoa minulle kun allekirjoittelin papereita vastaanottaessani niitä kortteja. No, illalla saksankielen kurssille mennessäni kävin testimielessä automaatilla, ja toimihan ne sitten lopulta. Pääsin jopa vaihtamaan pin -koodin mielekseni. Eli ihan siihen samaan mitä käytän, kaikkien tietoturvasäännösten vastaisesti, ihan joka paikassa. Mutta eipä tarvitse muistella liian montaa pinniä.

Näin on laskeutuminen arkeen saatu päätökseen. Huomenna ihmetellään kaikenlaisia ajatuksia joita tässä viime aikoina on mielessä liikkunut tämän asuinpaikani suhteen. Pohditaan pikkaisen hyviä ja huonoja puolia erilaisissa vaihtoehdoissa. Miksi? Ihan siksi, että minä voin. Jos haluan.