14. joulu, 2017

Pohdintaa

Kastel Stari

10 C myöhemmin 15 C

Sadekuuroja

Keskiviikkoon asti se vei, mutta eilen vietettiin viikonlopun Zagrebin retken jälkeen ihan sitä normiarkea. Uudet pankkikortit, joista kirjoittelin eilen, toimivat ja elämä soljuu ihan niinkuin ennenkin. Melko kosteissa merkeissä tosin, sillä eilen satoi puoli päivää, tälle päivälle on luvattu vesisateita ja vielä perjantaillekin jaksoittaisia vesikuuroja. Lämpöä tosin on 14-16 astetta joten ei nyt ainakaan palella tarvitse. Eikös viime kesä Suomessa ollut juuri samankaltainen?

Sen verran mukavaa tuolla Zagrebissa oli, että kun minulta eilen kysyttiin että olenko menossa presidentivaalien aikana äänestämään, oli melko helppo vastata että juu, kyllä olen tulossa. Ennakkoäänestys lähetystössä järjestetään vaalien ensimmäisellä kierroksella 17.-20.01. ja toisella kierroksella 31.01-03.02.2018. Pitää toivoa että tuota toista kierrosta ei tarvita, sillä lompakkoni ei todellakaan kestä jatkuvaa reissaamista pääkaupunkiin. Puhumattakaan niitä bileitä. Onneksi seuraavissa eduskuntavaaleissa meille ulkosuomalaisille on käytössä jo postiäänestys, mikä tarkoittaa sitä että voimme äänestää kotona ilman reissaamista minnekkään.

Kun muutin Kroatiaan, ajauduin näille huudeille missä nyt asun aivan sattumalta. Satuin löytämään asunnon täältä joten kamat autoon ja Kastelaan. Ihan yhtä hyvin voisin asua aivan jossain muualla, mutta nyt siis täällä. Ihan viime aikoina olen pohtinut, että onko tämä se paikka oikeasti jossa ihan oikeasti haluan asua. Ei sinänsä että minulla olisi mitään valittamista, eikä minulla ole mitään mikä tökkisi pahemmin, mutta olen silti miettinyt että olisiko jossain jotain mistä jään paitsi asuessani Kastelassa. Olisiko jossain jotain mitä kaipaan täällä.

Mitä jos muuttaisin vaikka Zagrebiin? Olenhan viettänyt lähes koko elämäni nimenomaan suurkaupungissa jota Zagreb näissä Kroatian mittapuissa kiistatta on. Mitä muutto toisi mukanaan? Toisiko se jotain hyvää vai veisikö se jotain pois? Mitä asuminen pääkaupungissa merkitsisi verrattuna elämään nykyisessä olinpaikassani?

Tutkailin pikkaisen ihan faktoja. Asuinkustannukset olisivat melko samat asuin sitten täällä tai Zagrebissa. Vertailun mukaan, joka sisältää mm. ruuan hinnat, vuokrat, ravintola- ja energiahinnat, rahaa kuluu molemmissa paikoissa saman verran. Yllättävänä poikkeuksena esiintyy hinnat ravintoloissa, jotka ovat yli 20% edullisempia pääkaupungissa. Ero selittynee pitkälti turistisesongilla jonka vaikutus hintoihin ei Zagrebissa liene niin suuri kuin se on täällä.

Asuminen. Vaihtoehtoisia kämppiä löytyy Zagrebista huomattavasti enemmän kuin mitä täällä Kastelasta. Zagrebista löydät pitkäaikaisen kämpän todella helposti, täällä vuokrasuhteen ehdotetaan lähes poikkeuksetta katkeavan turistisesongiksi koska silloin vuokranantaja haaveilee tekevänsä rahaa. Paljon rahaa. Perusvuokrat ovat Zagrebissa 10% korkeammat kuin meillä.

Ilmasto. Lyhyesti sanottuna Zagrebin ilmasto on hieman kylmempi kuin mitä ilmasto täällä rannikolla, mutta yllätys, yllätys, meidän sää on sateisempi talvikaudella. Zagreb kuuluu mannerilmastoon kun me täällä elelemme välimeren ilmastossa. Tämä onkin se suurin mietityttävä asia, haluanko oikeasti asua talvet paikassa jossa on suuri mahdollisuus joutua kahlaamaan loskassa? Ihan niinkuin kahlasin Suomessa. Ja jos, olisiko jotain juttuja jotka kompensoivat tämän?

En todellakaan osaa sanoa juuta enkä jaata tähän asiaan. Siksipä jatkan pohdintaani vielä huomisessa blogissa, tuolloin mietitään mm. kavereita ja muutenkin sosiaalisia verkostoja, mahdollisia kesävieraita, asuinympäristöä ja mahdollisuuksia nähdä ja kokea asioita. Mutta näistä siis lisää huomenna....