18. joulu, 2017

Siunattua viikonalkua

Kastel Stari

3 C, myöhemmin 9 C

Puolipilvistä

Ja tällä kertaa ihan oikeasti siunattua. Ainakin näppisten tällä puolella. Viikonloppuna soi nimittäin ovikello. Ensin tuo alakerran summeri, johon en yleensä vastaa sillä tiedän kyllä jos joku on tulossa juuri minun luokseni kylään. Eikä hänen tarvitse soitella summereita. Mutta hetken päästä soi sitten ihan tuo asunnon ovikello.

Nyt oli jo ihan pakko avata ovi. Jonka takana seisoi pappi. Hieman hämäännyin mutta sujuvan englanti-saksa-kroatia -kielisen keskustelun lopputulos oli se, että herra olisi kiinnostunut siunaamaan kotini joulua ajatellen. Vaikka minulla ei oikein ole välejä yläkerran kanssa, ajattelin että mikäpä siinä. Eikun siunaamaan.

Typpi tuli sisään, pisti liperit (?) kaulaan, valitteli että osaa siunata vain kroaatiksi ja alkoi höpistä. Siis sitä siunausta. Lopuksi pirskotteli vettä ympäriinä ja ojensi tuossa kuvassa näkyvän seinäkalenterin ja tarran. Veikkaan että tuo tarra toimii jonkinlaisena kuittina siitä että minun mökki on siunattu. Tai en minä tiedä. En oikein ole löytänyt paikkaa mihin sen länttäisin. Mutta kalenterista pystyn chekkaamaan kroatian nimipäivät. Joita en ole kylläkään kenenkään kuullut viettävän. Mutta esimerkiksi tänään on Grajican, Bosilijkon ja Drazenin nimpparit. Ettäs tiedätte.

Mitäs sitä muuta viikonloppuna. No eipä mitään ihmeempää. Lauantai oli hieno, aurinkoinen, lähes keväinen päivä. Mittari näytti tosin vain 14 C mutta kun tuolla meidän rannalla istuskeli niin ilma tuntui huomattavasti lämpimältä. Varmaan siksi kun ei tuuli osunut juuri sille terdelle. Lauantai-iltana oli suunnitelmissa käväistä joulutorilla makkaraa syömässa ja muutama olut kumoassa, mutta kun aloin tehdä lähtöä joskus kymmenen aikoihin, taivaalta alkoi tulla vettä kaatamalla. Jäi sitten joulutori tältä viikonlopulta käymättä. Sunnuntaina paisteli aurinko mutta keli on oli kylmä ja sitä viilensi vielä verrattain rapsakka pohjoistuuli. Nyt aamulla lätäköt olivat jäässä eikä lämpöä ole kuin 3 C.

Ai niin, kävin apteekissa hakemassa normaalin parin kuukauden annoksen lääkkeittäni. Ilman reseptiä tietty. En ole saanut aikaiseksi raahata itseäni Splitiin spesialistin luokse reseptiä uusimaan, joten ajattelin että koitanpa mitä farmaseutti sanoo. Tähän väliin kerrottakoon että popsin sellaisia lääkkeitä että Suomessa veivät minulta jopa tyhjän reseptin etten olisi väärinkäyttänyt sitä ja hankkinut pimeästi enempää tabuja kuin mitä minulle oli määrätty. Kysymyksessä on siis melko jymäkkä lääke, jota toki myydään täällä eri tuotenimellä kuin Suomessa. Vaikuttava aine on sama kuin suomalaisessa vastaavassa. Jos minulta joskus loppuu rahat ihan totaalisesti, voin aina mennä myymään kadulle tabujani.

Farmaseutti naputteli nimeni paikallisesta sosiaaliturvakortista tietokoneeseen ja löysi sieltä että olen ostanut tätä lääkettä aiemminkin. Mutta nyt hän ilmoitti, että tämä on sitten viimeinen kerta ilman reseptiä, seuraavalla kerralla pitää olla lappu mukana. Siksi että vuosi vaihtuu. Hän tosin kertoi myös, että kunhan käyn uusimassa reseptin kerran, saan sillä lapulla troppini läpi koko vuoden, että hän palauttaa reseptin minulle ostokseni jälkeen eikä tee siihen merkintöjä.

Tuon edellä olevan sanoi siis käyttämäni apteekin omistaja/johtaja/tai vastaava enkä tiedä mitä muut farmaseutit sanovat. Pitänee varmaan käydä testaamassa tuokin asia joku päivä. Eihän se nyt niin tarkkaa voi olla.

Pohdiskelin viime viikolla sitä, että haluanko asua täällä vai haluanko kenties muuttaa vaikkapa Zagrebiin. Nyt viikonlopun aikana olen tehnyt asian kanssa päätöksiä, mutta koska tämä juttu tuntuu taas venyvän, palataan siihen vaikka sitten huomisessa tarinassa.