21. joulu, 2017

Jouluksi Suomeen?

Kastel Stari

4 C, myöhemmin 9 C

Aurinkoista

Olen tässä koittanut miettiä jo useamman päivän ajan jotain positiivista tästä Kroatian talvesta. Hyvä asia on tietty se, ettei täällä meidän huudeilla ole pahemmin sadellut, mutta tuo kylmyys on jotain mihin en vaan totu. Ja nyt siellä sitten mietitään että mikset muka, onhan sitä kylmää Suomessakin. Etkö ole muka tottunut?

Tottakai olen tottunut. Tottakai olen viettänyt aikaani paljon kylmemmässäkin keliolosuhteissa kuin täällä. Mutta mutta.... tämä kroatialainen kylmyys on erilaista kuin suomalainen kylmyys. Eilen illalla kun heitimme Rockyn kanssa iltapissalenkin, mittari näytti tasan nollaa. Eli ihan ok. Vaan kun tuohon lisätään verrattain rapsakka pohjoistuuli (15 km/h), kylmyys onkin yllättäen luihin ja ytimiin pureutuvaa. RealFeel® taulukon mukaan nolla astetta tuntuukin äkkiä tuulen ansiosta -7 asteelta. Ja kun kylmyys johtuu tuulesta, sitä vastaan pitää tietty pukeutua hieman erilailla kuin ihan normi seitsemän asteen pakkaseen vaikkapa Suomessa. Se perinteinen suomalainen, suhiseva tuulipuku olisikin kova juttu täällä talvikelissä. Jos vaan sellaisen omistaisi.....

Minulta on kysytty usealta eri taholta että lähdenkö jouluksi Suomeen. Kysymyksiä on tullut niin teiltä lukijoilta kuin paikallisilta täällä. Ja vastaus on ollut kaikille sama: en lähde. En lähtenyt viime jouluna enkä ole lähdössä tänäkään vuonna. Josta on sitten seurannut seuraava kysymys, että mikset?

Niin, miksipä se vierailu Suomessa ei ole edes käynyt mielessäni? Ei joulu- eikä oikeastaan minkään muunkaan ajanjakson vierailu. Mietitäänpä.....

Yksi, hyvin suuri syy on Rocky. En usko, vaikka herra onkin tuossa vierelläni kokenut ja nähnyt kaikenlaista, että lentokonematkustaminen tekisi sydämen vajaatoiminnasta kärsivälle vanhalle herralle hyvää. Varsinkin kun koira pitäisi lennon ajaksi sulloa jonkinlaiseen kuljetuskassiin jossa se ei ole koskaan aikaisemmin ollut. Vaikka Rocky on sangen sopeutuva tyyppi, veikkaan että matkustaminen aivan uudella liikennevälineellä aivan uudella tavalla, voisi olla himpun verran haastavaa niin Rockylle, minulle kuin kanssamatkustajille. Toki, jos olisi aivan pakottava tarve, löytäisin sille varmaan hoitopaikan reissun ajaksi täältä, mutta ehkä säästän sen siihen jos joskus se tarve jostain joskus ilmaantuu.

Mitä minä siellä Suomessa tekisin? Lapsilla on omat kuvionsa, omat joulunviettorutiininsa eivätkä he varmaankaan halua vanhaa äijää jostain Balkanilta niitä sotkemaan. Joten hyvin suurella todennäköisyydellä viettäisin joulun hotellissa ja/tai baarissa. Ja sen voin tehdä tarvittaessa täälläkin. Paitsi että minun ei tarvitse mennä hotelliin vaan voin viettää joulun kotona, syöden aattoiltana hyvin ja vierailemalla sitten kavereiden luona joululounaalla joulupäivänä. Täällähän joulua juhlitaan joulupäivänä.

Eikä minulla rehellisesti sanottuna ole kerta kaikkiaan varaa matkustaa Suomeen, siellä asumisesta puhumattakaan. Lennot saattaisin hyvällä tuurilla löytää muutamalla satasella (euroja) ja majoitus olisi jotain 70-80 euroa/yö. Puhumattakaan siitä, että eksyisin baariin. Keskihintainen olut Helsingin baareissa kustantaa about 6 euroa, joka on Kroatian kunissa 45 kunaa! Tuolla rahamäärällä saan paikallisista kaupoista neljä litraa olutta. Ja baareissakin kolme tuopillista Ozusjkoa.

Eikä minulla oikeasti kyllä ole yhtään ikävä Suomeen. Jossain välissä elämääni tulen varmasti maassa vielä käymään, mutta juuri nyt minulla ei juurikaan ole minkäänlaista tarvetta reissuun. Itseasiassa olen sitä mieltä, että jos joku haluaa minut tavata, on paljon helpompi reissata tähän suuntaan, varsinkin kun majoitus onnistuu, ainakin toistaiseksi, vielä minun luonani.

Minulla ei siis ole mitään ideologisia syitä olla matkustamatta tyyliin 'en kaipaa Suomesta mitään', minulla ei vaan juuri nyt ole pahemmin syitä matkustaa. En sulje mahdollista reissua tulevaisuudessa kuitenkaan pois, mutta juuri nyt koitan elää elämääni parhaani mukaan täällä. Tervetuloa vaan katsomaan minkälaista elämää.